ΤΟΠΙΚΑ

Ναι ή όχι σε δίκτυο ποδηλατόδρομων στο Βόλο;

ναι-ή-όχι-σε-δίκτυο-ποδηλατόδρομων-στο-232840

Με αφορμή τις δηλώσεις του υποψηφίου Δημάρχου Βόλου κ. Μ. Μιτζικού για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης επισημαίνει τα εξής:

«Αποτελεί για μας θετικό γεγονός ότι καθώς διανύουμε ουσιαστικά προεκλογική περίοδο, άρχισε να γίνεται συζήτηση για πραγματικά προβλήματα της πόλης, όπως αυτό της ενσωμάτωσης και ανάπτυξης του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην καθημερινή λειτουργία της. Επειδή όμως το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, απαιτείται η σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων όσοι φιλοδοξούν να έχουν λόγο και ρόλο στα δημοτικά πράγματα.

Πέραν, λοιπόν, του γενικού αιτήματος «να αποξηλωθεί ο ποδηλατόδρομος – έκτρωμα», πρέπει να υπάρχει και ξεκάθαρη τοποθέτηση για το μετά. Δηλαδή, το ερώτημα είναι: κατάργηση και επιστροφή του δημόσιου χώρου που δεσμεύτηκε ως ποδηλατόδρομος στο κέντρο της πόλης υπέρ του αυτοκινήτου και της βαριάς κυκλοφορίας, ή διατήρηση του χώρου με όσες παρεμβάσεις απαιτούνται ως ποδηλατόδρομου και υπέρ της ήπιας κυκλοφορίας; Ο κ. Μιτζικός δεν τοποθετείται επί του θέματος.

Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της, η οποία συνόδευσε την οριστική παραλαβή του έργου που «κληρονόμησε» από τον πρώην Δήμο Βόλου, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί το δίκτυο λειτουργικό και ασφαλές, έχει τοποθετηθεί υπέρ της δεύτερης επιλογής. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη δρομολογηθεί σειρά παρεμβάσεων που βασίζονται σε μελέτες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (φάση Α και φάση Β), οι οποίες χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και οι οποίες βρίσκονται στη φάση δημοπράτησης και υλοποίησης

Επιπλέον, η όποια πρόταση διατυπώνεται, όπως στην προκειμένη περίπτωση η κατάργηση του συνόλου των ποδηλατοδρόμων με ολική καθαίρεση, πολλώ μάλλον η ανύψωση του οδοστρώματος, επιβάλλεται να κοστολογείται και να προβλέπεται ταυτόχρονα η πηγή άμεσης χρηματοδότησης της, η οποία θα καλύπτει το ύψος τέτοιων δαπανηρών παρεμβάσεων. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Μιτζικού δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Διευκρινίζουμε τα παραπάνω γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Μιτζικός είτε ευθέως είτε εμμέσως, με την παραπομπή του θέματος στις καλένδες μιας υποτιθέμενης μελλοντικής χρηματοδότησης, η οποία δεν ξέρουμε από πού θα προέλθει, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των ποδηλατοδρόμων γενικώς στην πόλη μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου