ΤΟΠΙΚΑ

Αγορά του 27% της Proton από την Τράπεζα Πειραιώς

αγορά-του-27-της-proton-από-την-τράπεζα-πειραι-851206

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συμφώνησε με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου, την αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών.
Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα δοθούν από ίδιες μετοχές (treasury stock).
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Θωμόπουλος δήλωσε «κινήσεις που ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση, την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στην Ευρώπη, είναι ευπρόσδεκτες».
Oι καταθέσεις της Proton Bank ανέρχονται σε 1.300 εκ. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 1.250 εκατ. ευρώ και διαθέτει δίκτυο 31 καταστημάτων από τα οποία 19 στην Αττική.
Η συμφωνία αυτή ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ, βελτιώνει δε τα κέρδη ανά μετοχή των μετόχων της, λαμβανομένων υπόψη των προσδοκώμενων συνεργιών.
Σε επόμενη φάση, η πρόθεση των διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, θα επικυρωθεί με τη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Μέχρι τη συγκεκριμενοποίηση και ανακοίνωση της συμφωνίας ανεστάλη (προσωρινά) η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank.
Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, ότι «διερευνά πρόταση μετόχων της Proton Τράπεζα για μετοχική συνεργασία», το Χρηματιστήριο προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των δυο τραπεζών, προσθέτοντας ότι η αναστολή θα αρθεί, αν υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας Τράπεζας Πειραιώς που εξεδόθη το απόγευμα της Δευτέρας, την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών και παραγώγων των εταιριών Τράπεζα Πειραιώς και Proton Bank από τις 16:00 το απόγευμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου