ΤΟΠΙΚΑ

Μαζική πνευμονική εμβολή

μαζική-πνευμονική-εμβολή-234604

Σε μαζική πνευμονική εμβολή οφείλεται ο θάνατος της άτυχης 23χρονης Μελπομένης- Ζωής Συράη που έσβησε προχθές το μεσημέρι μέσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιατροδικαστική έκθεση που συντάθηκε μετά τη νεκροψία- νεκροτομή έδειξε ότι η άτυχη κοπέλα υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή ενώ οι ιστολογικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα όσον αφορά την βαριά υποτροπή που υπέστη εξαιτίας της πνευμονίας που την ταλαιπωρούσε σύμφωνα με τους οικείους της τους δύο τελευταίους μήνες.

Χθες ράγισαν και οι πέτρες στην κηδεία της 23χρονης. Συντετριμμένοι οι γονείς της, συγγενείς και φίλοι τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία με λυγμούς και αδυνατώντας να πιστέψουν πως χάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από μία αναπνευστική λοίμωξη.

Η 23χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του με βαριά δυσφορία και λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών που προχώρησαν μέχρι την τοποθέτηση βηματοδότη προκειμένου να βοηθήσουν την κοπέλα να ανανήψει, η 23χρονη έσβησε μέσα σε λίγα λεπτά.

Η άτυχη Μελπομένη – Ζωή παρακολουθούνταν από ιδιώτη γιατρό πνευμονολόγο, έπαιρνε αντιβίωση όμως η λοίμωξη δεν υποχωρούσε σύμφωνα με τους οικείους της. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι αξονικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί έδειχναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η πνευμονική εμβολή δεν έχει ειδικά κλινικά συμπτώματα, πράγμα που κάνει τη διάγνωσή της σχετικά δύσκολη. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η αιφνίδια έναρξη δύσπνοιας (80%), ενώ λιγότερο συχνά υπάρχουν πλευριτικός θωρακικός πόνος (70%) και αιμόπτυση (20-30% και συνήθως σε περιπτώσεις πνευμονικού εμφράκτου). Τα συχνότερα κλινικά ευρήματα είναι ταχυκαρδία και η ταχύπνοια (γρήγορες κοφτές αναπνοές), ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να παρατηρηθεί εμφανής θρομβοφλεβίτιδα, οξεία πνευμονική υπέρταση και υπεζωκοτική τριβή (ακροαστικό εύρημα). Φαινόμενα όπως η κυάνωση, η συγκοπή, η μεγάλη πτώση της αρτηριακή πίεσης, η διόγκωση των φλεβών του τραχήλου, η ωχρότητα και η εφίδρωση είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της μαζικής πνευμονικής εμβολής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου