ΤΟΠΙΚΑ

Οι Βολιώτες προτιμούν έτοιμο φαγητό

οι-βολιώτες-προτιμούν-έτοιμο-φαγητό-851206

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα παρασκευαστήρια έτοιμου φαγητού στο Βόλο, καθώς το σπιτικό φαγητό έγινε πλέον «γρήγορο» και «εύκολο» και προσφέρεται στους χιλιάδες καταναλωτές σε χαμηλές τιμές και με αγνά υλικά, λύνοντάς τους τα χέρια από ακόμα μια υποχρέωση, όπως είναι το μαγείρεμα, που λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής και του ελάχιστου χρόνου εξαιτίας των πολλαπλών εργασιακών υποχρεώσεων έχει γίνει «βάσανο».

Στα εν λόγω «εστιατόρια» ο καταναλωτής μπορεί να βρει «ό,τι τραβάει η όρεξή του» όλη τη διάρκεια του χρόνου, από τις κλασικές συνταγές μέχρι και γκουρμέ γεύσεις, δίνοντας έτσι εναλλακτική λύση στον κόσμο, ο οποίος μέχρι πριν λίγο καιρό κατέφευγε στα φαστ φουντ και τα κατεψυγμένα φαγητά των σούπερ μάρκετ.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μιλάνε για ραγδαία αύξηση της πελατείας, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως πολλοί από αυτούς μας μίλησαν για «σταθερούς» πελάτες.

Παράλληλα άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός πως κατά σειρά προτεραιότητας οι περισσότεροι πελάτες σε σύνολο καταστημάτων είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να μαγειρέψουν, ειδικά όταν «έχει “φύγει” ο ένας από τους δύο και έχει μείνει ο άλλος μόνος του», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ιδιοκτήτρια του «Μαγειρεύειν» κ. Μαρία Δανδράκη, το οποίο μετράει αισίως περίπου 4,5 χρόνια.

Δεύτεροι έρχονται οι εργαζόμενοι και οι εργένηδες, οι οποίοι εξαιτίας των σύγχρονων ρυθμών ζωής, αδυνατούν να βρούνε χρόνο να μαγειρέψουν. «Όταν έχεις οικογένεια και τις περισσότερες ώρες της ημέρας είσαι στη δουλειά, είναι πρακτικά αδύνατο και να βρεις χρόνο για να μαγειρέψεις αλλά πάνω από όλα και από κούραση. Αυτό λοιπόν προσφέρουμε εμείς, ένα καλό σπιτικό φαγητό σε πολύ προσιτές τιμές, μαγειρεμένο όπως ακριβώς θα το έκανε και η νοικοκυρά», μας λέει η κ. Δανδράκη.

Τελευταίοι είναι οι φοιτητές, οι οποίοι ακόμα προτιμάνε τα φαστ φουντ και τα «βρώμικα», όπως είθισται να λέγονται τα σουβλάκια, ο γύρος και η πίτσα.

Τα φαγητά
Σε όλα τα παρασκευαστήρια έτοιμου φαγητού οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να βρούνε μια ευρεία γκάμα φαγητών, από ψητά και σούπες, μέχρι τα κλασικά μαγειρευτά φαγητά, όσπρια, θαλασσινά, λαδερά, καθώς και όλα τα συνοδευτικά, όπως σαλάτες, ψωμί και τυρί.

Η κ. Μαρία, που δουλεύει στην «Εξωραϊστική», ένα κατάστημα το οποίο μετράει περίπου 12 χρόνια ζωής, λέει χαρακτηριστικά πως «έχουμε από όλα. Ό,τι θέλει να φάει κάποιος, μπορεί να το βρει και είναι όλα μαγειρεμένα την ίδια μέρα».

Βέβαια και η κ. Δανδράκη, όσο και η κ. Κατερίνα Σαμακοβλή, ιδιοκτήτρια της «Κουζίνας της μαμάς», μιλώντας για τα υλικά συμφωνούν πως όλα είναι αγνά και αγοράζονται κάθε μέρα καινούργια υλικά για τα φαγητά.

Αξιοσημείωτο είναι πως στα περισσότερα καταστήματα, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους σταθερούς πελάτες, οι ιδιοκτήτες φτιάχνουν ξεχωριστά φαγητά, πιο ανάλατα δηλαδή ή πιο ελαφριά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του καθενός.

Οι τιμές
Στα περισσότερα καταστήματα οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, ξεκινώντας από 3,50 περίπου ευρώ και φτάνοντας μέχρι και τα 7 με 7,50 ευρώ στα πιο γκουρμέ πιάτα, όπως είναι το αρνάκι φρικασέ, η γαριδομακαρονάδα κ.α.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, για να αγοράσεις κάποιος τα υλικά ξεχωριστά και να μαγειρέψει ένα αντίστοιχο φαγητό, θα δώσει πολλά περισσότερα χρήματα.

Η άποψη των καταναλωτών
«Όταν δουλεύεις από το πρωί, γυρνάς στο σπίτι το μεσημέρι και έχεις μόνο δυο ώρες περίπου για να ξεκουραστείς και πρέπει να ξαναπάς για δουλειά το απόγευμα, αλλά έχεις και ένα παιδί που κάτι πρέπει να φάει και έναν άντρα που δεν γίνεται να αφήσεις νηστικό, το έτοιμο φαγητό είναι η καλύτερη λύση. Δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω παρά μόνο Σάββατα και Κυριακές που κάθομαι. Κάνω και κάποια φαγητά για να έχουμε να τρώμε μέσα στη βδομάδα, αλλά και πάλι πόσα να φτιάξω;», λέει η ιδιωτική υπάλληλος κ. Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Επισημαίνει δε πως «από το να τρώμε σουβλάκια και πίτσες και όλα αυτά τα delivery, που δεν ξέρεις τι έχουν μέσα και από πότε είναι όλα αυτά, είναι πολύ καλύτερο το μαγειρεμένο φαγητό. Και σε γεύση και σε ποιότητα είναι σαν το σπιτικό φαγητό. Δεν υστερούν σε τίποτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η άποψη του συνταξιούχου κ. Σταύρου Οικονομάκη. «Είμαι μόνος μου, η γυναίκα μου έχει πεθάνει και δεν μπορώ να μαγειρεύω κάθε μέρα. Άσε που επειδή είμαι καθημερινός πελάτης έχω και καλύτερη τιμή», μας λέει ο κ. Σταύρος, βάζοντας και μια καινούργια παράμετρο.

Πράγματι σε πολλά καταστήματα σε σταθερούς και καθημερινούς πελάτες οι ιδιοκτήτες κάνουν ειδικές τιμές.

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι τονίζουν πως τα φαγητά ναι μεν είναι καλομαγειρεμένα, ωστόσο πολλές φορές υστερούν σε γεύση σε σχέση με τα μαγειρεμένα στο σπίτι φαγητά. Για παράδειγμα, οι κομμένες σαλάτες μειονεκτούν σε γεύση και άρωμα σε σύγκριση με τις σπιτικές. Είναι δηλαδή θρεπτικές και ωφέλιμες, αλλά μπορεί να μην έχουν τη γεύση και το άρωμα του φρεσκοκομμένου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κόβονται, πλένονται σε πολύ ζεστό νερό ή σε ατμό. Μάλιστα είναι πιθανόν τα λαχανικά που πρώτα κόβονται και έπειτα πλένονται, να χάνουν τις λεγόμενες υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

Ακόμη ένα μειονέκτημα των έτοιμων μαγειρευτών σε σχέση με τα σπιτικά είναι ότι κάποια από αυτά δεν αποκλείεται να περιέχουν πρόσθετη ποσότητα αλατιού ή ξιδιού. Επίσης στα έτοιμα οι καταναλωτές δεν μπορούν να επιλέξουν τα συστατικά. Και σε αρκετές περιπτώσεις τα φαγητά μπορεί να περιέχουν κακής ποιότητας λάδια, αντί για ελαιόλαδο ή δύο ειδών λάδια, δηλαδή σε μεγαλύτερο ποσοστό καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο και σε μικρότερο ελαιόλαδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου