Καύσιμα με… τεφτέρι

Τελευταία ενημέρωση: 2008-10-11, 00:00:00
Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Με βερεσέ οι παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης πριν ακόμη καθοριστεί η τιμή πώλησης.
Δεν έχουμε περιθώρια να ανοίξουμε άλλα τεφτέρια λένε οι πρατηριούχοι του Βόλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή... εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αρχίσει να διανέμεται από 15 Οκτωβρίου θα προσεγγίσει τα 0,75 ευρώ τουλάχιστον.
Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ξεκινούσε από 0,65 ευρώ μέχρι 0,70 ευρώ και έφτασε μέχρι 0,90 ευρώ αρχές Μαρτίου.
Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι εάν η τιμή ξεκινήσει από 0,75 ευρώ θα είναι σχετικά προσιτή, οι καταναλωτές ωστόσο αρχίζουν από τώρα και οχυρώνονται.
Ανασυντάσσονται με το δικό τους τρόπο κατά του μετώπου της ακρίβειας και αναμένεται όπως είχε παρατηρηθεί και πέρυσι να περιορίσουν τις προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης από τα 1.000 και 1.500 λίτρα στα 600 - 800 λίτρα, όχι μόνο λόγω προσδοκίας για υποχώρηση των τιμών στο επόμενο γέμισμα της δεξαμενής, αλλά και λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Σύμφωνα με τους πρατηριούχους και με βάση τα περυσινά στοιχεία όλο και περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν στο «τεφτέρι» προκειμένου να διασφαλίσουν την αναγκαία για τις θερμοκρασίες της εποχής θέρμανση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας Άγγελος Τσαβές μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ήταν σαφής όσον αφορά στην κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει και φέτος. «Οι παραγγελίες των 1.000 και 1.500 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης αποτελούν παρελθόν τα δύο τελευταία χρόνια. Οι καταναλωτές με το ζόρι κάνουν παραγγελίες συνήθως στα 600-800 λίτρα», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αποδίδει το φαινόμενο στις υψηλές τιμές και στη γενικότερη ακρίβεια που έχει κάνει και τους Βολιώτες πολύ διστακτικούς.
“Ο κόσμος δεν έχει λεφτά συνεχίζει ο κ. Τσαβές και εξηγεί ότι άλλες χρονιές τέτοια εποχή, οι παραγγελίες συσσωρεύονταν στα πρατήρια. Τώρα ακόμη και στα πιο κεντρικά που κάνουν διανομή είναι ζήτημα εάν έχουν παραγγείλει πετρέλαιο θέρμανσης περισσότερες από δέκα οικογένειες.
Οι διανομές του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Συμβουλές πριν
την αγορά πετρελαίου
Το ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ εν όψει της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης συμβουλεύει τα εξής:
-Μετά από έρευνα αγοράς να γίνεται σύγκριση τιμών.
-Είναι αναγκαίο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να πραγματοποιείται συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.
- Ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.
- Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή με μία μεταλλική βέργα για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό (έναν πόντο) του ύψους της.
- Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο και πόσο μετά την παράδοσή του.
-Στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός του βυτιοφόρου, να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του. Επίσης στην απόδειξη πρέπει να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ποσότητα, ώρα παράδοσης κλπ). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώνουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
-Τέλος για να πληρώσουμε το πετρέλαιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=