ΤΟΠΙΚΑ

Βανδαλισμοί στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα

βανδαλισμοί-στο-συγκρότημα-τσαλαπάτ-851206

Το πάγιο αίτημα της φύλαξης του Μουσείου Τσαλαπάτα επαναφέρoυν στο προσκήνιο οι ζημιές που σημειώθηκαν χθες στους εξωτερικούς στεγασμένους χώρους, που αποτελούν ουσιαστικά την προμετωπίδα του Μουσείου. Η εικόνα του κατεστραμμένου από αγνώστους, υαλοστασίου που «φιλοξενεί» την κεντρική μακέτα του Μουσείου, αριστερά της πύλης εισόδου, προκάλεσε εύλογα συναισθήματα στους ιθύνοντες του Μουσείου. Το δυσάρεστο γεγονός σημειώθηκε μία μέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Νιτουλέσκου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας και μέλους της επιτροπής για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσείων.
Ο προϊστάμενος και υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου κ. Σταύρος Τραγάκης υπογραμμίζει ότι «το γεγονός έγινε αντιληπτό χθες το πρωί από τους εργαζόμενους του Μουσείου και το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει φύλαξη». Παράλληλα ο κ. Τραγάκης προσθέτει ότι «υπάρχουν μια σειρά από αντικείμενα που αποκτούν ιδιαίτερη αξία εντός του Μουσείου, η οποία αντανακλά στην παράδοση, στην βιομηχανική κληρονομιά, στην ιστορία του τόπου μας. Δυστυχώς όμως, επισημαίνει ο υπεύθυνος λειτουργίας, μετά τις 6 το απόγευμα καθημερινά δεν υπάρχει ούτε προστασία ούτε φύλαξη». Ο προϊστάμενος του Μουσείου σημειώνει παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να διαγνώσουμε αυτή την στιγμή, αν είναι ανθρώπινη αμέλεια, λάθος ή δολιοφθορά, εμείς στεκόμαστε στο αποτέλεσμα, αλλά και το αίτημα της προστασίας του χώρου. Επιβάλλεται, καταλήγει ο κ. Τραγάκης, οι αρμόδιοι φορείς να δουν με περισσότερο ενδιαφέρον την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου».
Η Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Ασπασία Λούβη υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι «η βιαιοπραγία συνέβη την παραμονή της σημερινής επίσκεψης μέλους της Επιτροπής για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία και παράλληλα, συνεχίζει, είναι
πάρα πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι συνέβη κατά μια περίοδο που έχουν εξαντληθεί τα χρήματα του Ιδρύματος, το οποίο κατέβαλε 4.500 ευρώ το μήνα για τη φύλαξη του χώρου και για μερικούς μήνες ο χώρος είναι αφύλακτος». Το αίτημα που διατυπώνει η κ. Λούβη είναι κατά συνέπεια «το συντομότερο δυνατό ο Δήμος να επιβάλλει τους όρους που κρίνει και αυτός δίκαιους, ώστε να γίνεται ορθά η φύλαξη του χώρου και να εφαρμόζονται προφανείς αρχές εσωτερικής λειτουργίας, που θα εγγυώνται τον αλληλοσεβασμό του ενός με τον άλλο χρήστη. Και η έκκλησή μου απευθύνεται προς το Δήμο», καταλήγει.

Ο αντιδήμαρχος κ. Φοινικόπουλος
Την πρόθεση διασφάλισης της καλύτερης δυνατής λειτουργίας τόσο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιΐας, όσο και του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα εκφράζει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, κ. Φοινικόπουλος, ερωτηθείς σχετικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε μια νέα συνεργασία με καλύτερους όρους για όλο το συγκρότημα και με το ΠΙΟΠ και με τη ΓΕΚ. Γνωρίζουμε την κατάσταση και τα προβλήματα, υπάρχουν διάφορες απόψεις και από τις δύο πλευρές, αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει συντονιστικό ρόλο. Ούτως ή άλλως είμαστε σε επικοινωνία, υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έχει αρχίσει αρκετό καιρό, γιατί υπάρχουν διάφορες απόψεις και θεωρούμε ότι θα καταλήξουμε ούτως ή άλλως σε μια τελική κατάσταση, που πιστεύουμε ότι θα είναι μέσα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αποδοχής και της συμφωνίας αυτού που πρέπει να γίνει για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Μουσείου και του συγκροτήματος Τσαλαπάτα γενικότερα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου