ΤΟΠΙΚΑ

Το πιο εφιαλτικό σενάριο

το-πιο-εφιαλτικό-σενάριο-851206

Το πιο εφιαλτικό σενάριο στην κρίση που βιώνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη χώρα μας είναι ο πανικός. Να σπεύσουν δηλαδή όλοι οι καταθέτες και να κάνουν ανάληψη των καταθέσεών τους, κυρίως από τις μικρές τράπεζες. Τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η θεωρία του ντόμινο θα συμπαρασύρει και τις τράπεζες που θεωρητικά τουλάχιστον δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους. Ο ψυχολογικός παράγοντας διαχρονικά ήταν για τους οικονομολόγους μία σημαντική παράμετρος για την ηρεμία στην οικονομία. Η άρση της εμπιστοσύνης των καταθετών απέναντι στις τράπεζες μόνον εφιαλτικά σενάρια μπορεί να δημιουργήσει για τη χώρα. Υφεση και ανεργία είναι οι δύο σημαντικότερες παράμετροι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική εξαθλίωση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.
Πολλοί υποστήριζαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες ότι η κατάρρευση της αποθέωσης της οικονομίας της αγοράς ενδεχομένως να τροχιοδρομεί από τις κυβερνήσεις τη δρομολόγηση λύσεων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, καθώς επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για την ανάγκη εμπλοκής του κράτους. Αυτό όμως, υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι, πηγαίνει περίπατο αν τελικά υιοθετηθεί αυτό που πιθανόν να γίνει μεθαύριο με τη σύγκληση των ηγετών των «16» ηγετών των χωρών – μελών του ευρώ για τη μερική κρατικοποίηση όλων μεγάλων τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι σημαντικοί πόροι θα κατευθυνθούν προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.
Οι ιθύνοντες της ελληνικής κυβέρνησης λένε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επενδύσει σε «τοξικά» τραπεζικά προϊόντα και ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος, σε μία παγκοσμιοποιημένη χρηματοπιστωτική αγορά. Πιθανόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις, έτσι ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την ερχόμενη Δευτέρα. Γιατί είναι βέβαιο ότι σε αυτό το παγκόσμιο… τσουνάμι μόνον ο σκληρός πυρήνας των «16» της ΟΝΕ μπορεί να αντισταθεί στη θύελλα που έχει πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όντως φαίνεται ότι βρίσκονται σε μία χρονική συγκυρία, όπου αδυνατεί να πάρει κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις από τη στιγμή που βρισκόμαστε ελάχιστες μόλις εβδομάδες πριν από τις; προεδρικές εκλογές.
Στο Παρίσι μεθαύριο το βράδυ λοιπόν, όπου είναι πολύ πιθανόν να συναντηθούν οι «16» Ευρωπαίοι ηγέτες, να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε πού θα καταλήξει αυτό το τσουνάμι. Θα πάμε σε μία κρίση που θα έχει διάρκεια 18 μήνες και μετά η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, ενώ οι απαισιόδοξοι κάνουν λόγο ότι η ύφεση θα έχει διάρκεια μέχρι και δέκα χρόνια…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου