ΤΟΠΙΚΑ

Ρημάζουν χωράφια στη Μαγνησία

ρημάζουν-χωράφια-στη-μαγνησία-238049

Μειωμένα φαίνεται ότι θα είναι φέτος τα στρέμματα καλαμποκιού που θα σπείρουν οι παραγωγοί της Μαγνησίας καθώς όπως αναφέρουν το κόστος παραγωγής τους βάζει «θηλιά στο λαιμό» και τους αναγκάζει να μειώσουν τον αριθμό των στρεμμάτων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν σήμερα είναι το θέμα του λιπάσματος, καθώς τα τελευταία χρόνια η τιμή του έχει φτάσει στα ύψη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αγοράζουν περιορισμένες ποσότητες λιπασμάτων και έτσι τα χωράφια τους να μην δέχονται τις ποσότητες που χρειάζονται.

Σύμφωνα με παραγωγούς παρόλο που φέτος παρατηρήθηκε μια μείωση στις τιμές των λιπασμάτων -κατά 10%, -οι ίδιοι αναφέρουν ότι η τιμή του είχε αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που ακόμη και αυτή η μικρή μείωση δεν τους βοηθάει ιδιαίτερα.

Για πρώτη φορά παρατηρούνται στο Πήλιο τόσες ακαθάριστες και ακλάδευτες δεντροκαλλιέργειες αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άνω Λεχωνίων κ. Γιάννης Αλπάκης προσθέτοντας χαρακτηριστικά : «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο κόσμος δεν έχει διάθεση για δουλειά και αυτό προκύπτει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι αγρότες είναι ¨μουδιασμένοι¨ και περιμένουν τις εξελίξεις στα φορολογικά για τα οποία δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση τουλάχιστον μέχρι στιγμής».

Την ίδια κατάσταση περιγράφει από την πλευρά του και ο παραγωγός κ. Ηλίας Ιωάννου, τονίζοντας ότι μέσα στην τελευταία πενταετία το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί στο διπλάσιο, γι’ αυτό σήμερα οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

«Τα κόστος πετρελαίου, ρεύματος και τα λιπάσματα είναι αυτά που μας περιορίζουν σήμερα. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι σπορές στα καλαμπόκια και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πέσουν τα λιπάσματα που απαιτούνται ενώ η χειρότερη περίπτωση θα είναι να περιοριστούν οι καλλιέργειες», αναφέρει ο κ. Ιωάννου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου