ΤΟΠΙΚΑ

ΣΕΡΒΙΑ: Διπλωματικά αντίμετρα

σερβια-διπλωματικά-αντίμετρα-851206

Την έντονη αντίδρασή της στην κίνηση της Ποντγκόριτσα και των Σκοπίων να προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έδειξε η Σερβία, με την απόφασή της να απελάσει τους πρεσβευτές του Μαυροβουνίου και της Π.Γ.Δ.Μ. από το Βελιγράδι. Ικανοποίηση για την αναγνώριση στην Πρίστινα.
Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς αναφέρεται ότι «οι αποφάσεις των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου και της Π.Γ.Δ.Μ. δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας που επιδιώκει το Βελιγράδι».

Ο Τάντις καταδικάζει την απόφαση των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου και της Π.Γ.Δ.Μ., υπογραμμίζοντας ότι με την κίνηση αυτή «αμφισβητείται ανοιχτά η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».
«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ΟΗΕ να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα του Κοσόβου δεν δικαιολογούσε την κίνηση των γειτονικών χωρών να προχωρήσουν βεβιασμένα στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας» επισημαίνει στη γραπτή του δήλωση ο Σέρβος πρόεδρος.
Σε αντίθεση με το Βελιγράδι, στην Πρίστινα εκφράζεται ικανοποίηση για την απόφαση της Ποντγκόριτσα και των Σκοπίων να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «με την πράξη τους αυτή ενισχύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την περιφερειακή συνεργασία και συμβάλλουν για την ταχεία ένταξη των χωρών της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Θετική ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «καλή είδηση για την περιοχή των Βαλκανίων».
«Η αναγνώριση του Κοσόβου από δύο γείτονές του, μαζί με αυτήν της Πορτογαλίας την Τρίτη, είναι μια καλή είδηση για την περιοχή των Βαλκανίων, τη σταθερότητα της οποίας θα ενισχύσει» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φρεντερίκ Ντεζανιέ.

Νωρίτερα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, δικαιολογώντας την αντίδραση του Βελιγραδίου στην πράξη αναγνώρισης του Κοσόβου από το Μαυροβούνιο ανέφερε ότι αποτελεί την καταλληλότερη απάντηση σε κάθε χώρα που δεν σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.
«Η σερβική κυβέρνηση μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΗΕ να εξεταστεί από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης η νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αντιδράσει με σκληρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής μας ακεραιότητας», δήλωσε στη δημόσια σερβική Τηλεόραση (RTS) ο κ. Βουκ Γέρεμιτς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου