ΤΟΠΙΚΑ

Καταπολέμηση της απάτης

καταπολέμηση-της-απάτης-851206

Πολλές και ποικίλες ήταν οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ειδικότερα για το έτος 2007.
Η Υπηρεσία, παρουσιάζοντας την όγδοη έκθεση των δραστηριοτήτων της για το 2007, κατέγραψε τον αριθμό των πληροφοριών που έλαβε εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Πράγματι τα στοιχεία φανερώνουν ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των πληροφοριών που έλαβε η OLAF (αύξηση 59% από το 2003 και σχεδόν κατά 8% από το 2006), ιδίως από κράτη – μέλη και ιδιώτες πληροφοριοδότες. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν πως η δουλειά που γίνεται εκεί βρίσκει ανταπόκριση. Σημαντικό ποσοστό των νέων υποθέσεων που καταχωρήθηκαν αφορά μικρό αριθμό χωρών: Έτσι, περίπου το 60% όλων των νέων υποθέσεων που καταχωρήθηκαν το 2007 αφορά 5 κράτη – μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία). Αναλογικά με τον πληθυσμό των χωρών και με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων παρουσιάζεται στη Βουλγαρία και ακολουθούν η Ρουμανία και η Ελλάδα. Όπως διαπιστώνουμε, η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των χωρών εκείνων που παρουσιάζουν αυξημένες περιπτώσεις απάτης και διαφθοράς.
Το 2007 η OLAF παρείχε συνδρομή σε πέντε κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις (ΚΤΟ), κατά τις οποίες οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών που συμμετείχαν, διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό σοβαρών αδικημάτων.
Ο όγκος των πληροφοριών που παραλήφθηκαν αυξήθηκε σταδιακά από 529 νέες πληροφορίες το 2002 σε 886 νέες πληροφορίες το 2007.
Το ίδιο έτος ελήφθησαν 543 αποφάσεις (αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2006) βάσει των νέων εισερχόμενων πληροφοριών.
Από τις 543 αυτές αποφάσεις, οι 210, (38,6%) είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη εξέτασης υπόθεσης, παρουσιάζοντας ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2006. Επιπλέον το ποσοστό των υποθέσεων που περαιώθηκαν με παρακολούθηση συνέχισε να αυξάνεται και αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 65% όλων των υποθέσεων που περαιώθηκαν το 2007, ενώ το ποσοστό ήταν μικρότερο από 45% πριν από το 2004.
Όπως διαπιστώνουμε και οι καταγγελίες περιπτώσεων απάτης αυξήθηκαν αλλά ταυτόχρονα και οι αποφάσεις. Με τον καιρό φαίνεται πως καταβάλλονται μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των καταχρήσεων, της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς. Και σε αυτό μεγάλη συμμετοχή έχουν οι πολίτες.
Να σημειωθεί εδώ ότι το 2007, στο πλαίσιο των υποθέσεων της OLAF, κατεγράφη ως ανακτηθέν ποσό που υπερβαίνει τα 478 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από υποθέσεις που περαιώθηκαν το 2007 (περίπου 203 εκατ. ευρώ) και από τα μέτρα που βρίσκονταν ακόμη υπό παρακολούθηση στα τέλη του έτους (περίπου 275 εκατ. ευρώ).

Υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων
Η OLAF έλαβε από τις τελωνειακές αρχές κράτους – μέλους πληροφορίες για υπόνοιες λαθρεμπορίου τσιγάρων με χρήση πλοίων στην Ε.Ε. και την επικείμενη άφιξη ύποπτου σκάφους σε λιμένα της Ε.Ε. Υπό τον συντονισμό της ξεκίνησαν έρευνες σε διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε. Διαπιστώθηκε ότι μεγάλη εγκληματική οργάνωση διακινούσε λαθραία μεγάλες ποσότητες τσιγάρων στην Ε.Ε. μέσω πλοίων που ελλιμενίζονταν σε λιμάνια τουλάχιστον τριών κρατών μελών. Τα τσιγάρα στη συνέχεια πωλούνταν στη μαύρη αγορά και το προϊόν της πώλησης μεταφερόταν σε χώρα εκτός της Ε.Ε.
Η έρευνα οδήγησε σε πολλές συλλήψεις και την κατάσχεση άνω των 4 εκατ. τσιγάρων στην Ε.Ε. καθώς και στην κράτηση πολλών υπόπτων στη Ρωσία.

Κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις
Τέλος, το 2007, η OLAF υποστήριξε πέντε κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις κατά τις οποίες οι τελωνειακές αρχές των συμμετεχόντων κρατών – μελών έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό σοβαρών παραβάσεων που αποσκοπούσαν στη στέρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από τα έσοδά του. Η OLAF υποστήριξε πέντε επιχειρήσεις του είδους αυτού: DIABOLO, BRIGANTINE, WASABI, PRIMA2, PRIMA3.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου