ΤΟΠΙΚΑ

Φωνάζουν για «χαράτσι» από το Δήμο ~ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

φωνάζουν-για-χαράτσι-από-το-δήμο-οι-239021

Θεωρούν υπέρογκα τα ποσά που έχουν οριστεί για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνουν τα κιόσκια τους

Ανάστατοι είναι εκατό και πλέον περιπτερούχοι στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία που διαθέτουν κιόσκια, για τα τέλη που τους έχει επιβάλει ο Δήμος Βόλου με απόφαση που πήρε τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την απόφαση ο εκμεταλλευτής για το κάθε κιόσκι που εμπορεύεται καπνικά είδη, αναψυκτικά, ψιλικά και διάφορα έντυπα (περιοδικά και εφημερίδες), υποχρεούται να καταβάλει στο Δήμο υπέρογκα ποσά για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου που καταβάλει κάθε χρόνο, για την τοποθέτηση των ψυγείων και των αποθηκευτικών χώρων για τη φύλαξη των ψιλικών και των εντύπων. Τα τέλη που θα επιβάλλει εφεξής, αρχής γενομένης από το 2014, είναι πολλαπλάσια, σε σύγκριση με αυτά που πλήρωναν ο περιπτερούχοι μέχρι το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα όλοι τους να είναι κυριολεκτικά στα …κάγκελα.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος των Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας Βασίλης Τόπας στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία λειτουργούν συνολικά 93 κιόσκια. Όπως σημειώνει, μέχρι πέρυσι ο κάθε εκμεταλλευτής περιπτέρου πλήρωνε για δύο ψυγεία που είχε συνήθως 160 ευρώ στο Βόλο και 100 ευρώ στη Νέα Ιωνία. Αυτά τα ποσά πλέον έχουν αλλάξει άρδην και με το νέο υπολογισμό οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν προς το Δήμο ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και τα 1.000 ευρώ.

Όπως εξηγεί ο κ. Τόπας όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο Δήμος υιοθέτησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έξι ζώνες με ξεχωριστή τιμή/τ.μ για κάθε ζώνη.

Ετσι στην Α ΄Ζώνη που αφορά την παραλιακή οδό Αργοναυτών η τιμή που όρισε ο Δήμος είναι 50 ευρώ το τ.μ.

Η τιμή της Β΄ Ζώνης που αφορά την περιοχή από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι τον Αναυρο και το τμήμα πάνω από την οδό Πλαστήρα μέχρι την Πολυμέρη και από την Ιωάννου Καρτάλη μέχρι την Παύλου Μελά και από Ερμού μέχρι και την οδό Ανθίμου Γαζή, ορίστηκε στα 40 ευρώ/ τμ.

Στη Γ΄ Ζώνη που ορίστηκε στα 35 ευρώ/τμ είναι η περιοχή από τον παρόχθιο του Αναύρου μέχρι τη Γιάννη Δήμου και την οδό Παγασών, στη Δ΄ Ζώνη ο Δήμος όρισε τιμή 30 ευρώ το τμ. και σ΄αυτή περιλαμβάνεται η περιοχή της Νέας Δημητριάδος, και ένα κομμάτι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην Ε΄ Ζώνη ο Δήμος όρισε τιμή 25 ευρώ το τ.μ και σε αυτή περιλαμβάνει όλο το κομμάτι της πόλης πάνω από τη Γιάννη Δήμου και το κομμάτι της περιοχής των Αγίων Αναργύρων, ενώ στην ΣΤ΄ Ζώνη συμπεριλαμβάνεται όλο το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης και το τέλος που ορίστηκε από το Δήμο είναι 20 ευρώ.

Ο κ. Τόπας σημειώνει ότι η απόφαση του Δήμου Βόλου ελήφθη στις 30 Νοεμβρίου. Οταν έγινε αντιληπτή η απόφαση από τα μέλη, τότε ο Σύλλογος επιχείρησε να ακυρώσει την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η τελευταία απέρριψε την προσφυγή τους με το σκεπτικό ότι είχαν παρέλθει δεκαπέντε μέρες που δημοσιεύθηκε η απόφαση στη «Διαύγεια».

Στη συνέχεια, όπως λέει, συναντήσαμε το Δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη ο οποίος έδειξε κατανόηση και ζήτησε να διαφοροποιηθεί η πρόταση. Αντ΄ αυτού όμως, όπως εξηγεί ο κ. Τόπας, τα συνεργεία του Δήμου συνεχίζουν να μετρούν τα τετραγωνικά που καταλαμβάνει ένα περίπτερο μαζί με τα ψυγεία και τα συνολικά τετραγωνικά βγάζουν ποσά που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αδυνατούν να τα πληρώσουν. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας, τα συνεργεία του Δήμου μετρούν μήκος – πλάτος και διαδρόμους.

Δεν μπορούμε, διαμαρτύρεται ο κ. Τόπας, να πληρώνουμε τους διαδρόμους και τα τυφλά ή τις τέντες. Ζητάμε να υπολογίζονται όσα πατάνε στη γη, σημειώνει ο πρόεδρος των Καπνοπωλών που θέλει να ευελπιστεί πως η Δημοτική Αρχή θα δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και θα επανεξετάσει τη στάση της.

Ενδεικτικό για το νέο χαράτσι του Δήμου είναι ότι σε περίπτωση ιδιοκτήτη περιπτέρου στην οδό Αργοναυτών τα συνεργεία του Δήμου μέτρησαν την κατάληψη του κοινοχρήστου χώρου στα 22 τ.μ, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει στο Δήμο 880 ευρώ.

Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν σε κανέναν, λέει ο κ. Τόπας. Είναι γνωστό, όπως προσθέτει, σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μετατραπεί σε φοροεισπράκτορες του Κράτους, καθώς τα περιθώρια κέρδους μας έχουν μειωθεί στο 2- 3% , ενώ για το 2014 θα φορολογηθούμε με 26% από το πρώτο ευρώ.

Επιπλέον τα τελευταία δύο – τρία χρόνια το «στριφτό» τσιγάρο έχει αυξηθεί κατά 20%, την ίδια ώρα που επεκτείνεται διαρκώς η μάστιγα με τον παράνομο καπνό που πωλείται 20 ευρώ τον κιλό ακόμη και στις λαϊκές αγορές.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου