ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για την πρόταση Νίμιτς

αντιδράσεις-για-την-πρόταση-νίμιτς-851206

Σήμερα θα ενημερώσει η Ντόρα Μπακογιάννη την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Στις 12:00 θα ενημερώσει τη Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., κα Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνέχεια στη 13:00 τον Πρόεδρο του ΣΥN, κ. Αλέξη Τσίπρα, και στις 14:00 τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για την πρόταση που υπέβαλε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. του Μάθιου Νίμιτς την Τετάρτη σε Αθήνα και Σκόπια. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» η ονομασία που προτείνεται για την Π.Γ.Δ.Μ. και η οποία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή ως βάση για διαπραγμάτευση και από τις δύο πλευρές.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, μετά την κατάθεση της δέσμης ιδεών από τον Μάθιου Νίμιτς. «Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους» δήλωσε, βγαίνοντας η κ. Μπακογιάννη. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα, που θα καλύπτει και τις δύο χώρες, για να βρεθεί μία λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους».
Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η κ. Μπακογιάννη απάντησε «δεν κάνω εκτιμήσεις, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και το ίδιο θέλουμε να κάνει και η άλλη πλευρά».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για την τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Π.Γ.Δ.Μ. «Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, κατά την είσοδό της στο γραφείο του προέδρου, ο δε Κάρολος Παπούλιας σημείωσε, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις».
«Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Οχι στη διπλή ονομασία. Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη. «Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη δήλωση του υπουργείου των Εξωτερικών ερωτηθείς για τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. και τόνισε πως η εν λόγω δήλωση επισημαίνει ότι αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή και εποικοδομητική διάθεση τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι έχουμε παρουσιάσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και έχουμε αναλύσει τις θέσεις μας και επιθυμούμε την οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό. Σε ό,τι αφορά στη θέση μας για ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, δήλωσε ότι ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
«Κάθε πρόσφορο μέσο στην κατεύθυνση επίλυσης του θέματος το χρησιμοποιήσαμε, το χρησιμοποιούμε και θα συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε» απάντησε ερωτηθείς, αν υπάρχει σχεδιασμός για ταξίδια του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να πείσουμε για τις θέσεις μας.
«Τον κ. Νίμιτς τον δεχτήκαμε ως διαμεσολαβητή και εκείνος συμπεριφέρεται ως μεσίτης, που επιδιώκει να πετύχει καλή αντιπαροχή. Ο Ελληνικός λαός τον έχει καταγράψει, στο ίδιο περιφρονητικό σημείο με τον κ. Εφραίμ» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου