ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες ρευστοποιούν τα αμοιβαία

βολιώτες-ρευστοποιούν-τα-αμοιβαία-851206

Οι παρενέργειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αρχίζουν τις τελευταίες μέρες να γίνονται αισθητές και στο Βόλο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κίνηση στα υποκαταστήματα των περισσότερων τραπεζών της πόλης σίγουρα δεν είναι η συνηθισμένη.
Ο φόρτος στις τράπεζες είναι αυξημένος και οι υπάλληλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα ρυθμό ο οποίος, όπως παραδέχονται στελέχη τραπεζών της οδού Ιάσονος, θυμίζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, τότε που η κίνηση είναι αυξημένη για την πληρωμή των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας.
Επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι εξαιρετικά δύσκολο προς το παρόν τουλάχιστον να δοθούν στη δημοσιότητα για τη Μαγνησία, όμως δια γυμνού οφθαλμού γίνεται αντιληπτό ότι επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα αναταραχής που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους κα τους Βολιώτες που γίνονται αποδέκτες πολλών και αντιφατικών πληροφοριών. Αυτό το γεγονός είναι εκείνο που έχει επιτείνει το κλίμα σύγχυσης και αναταραχής στους καταθέτες που σπεύδουν στις τράπεζες και ζητούν διευκρινίσεις από τα στελέχη, αναφορικά με τον προσφορότερο τρόπο για τη διασφάλιση των χρημάτων τους.
Τις τελευταίες μέρες ανεπιβεβαίωτες φήμες που έκαναν λόγο για ταμειακό πρόβλημα σε πιστωτικό ίδρυμα δημιουργήσαν αναταραχή σε πολλούς καταθέτες που κατά κύματα έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα, που πολλές φορές σταμάτησε τις συναλλαγές, αφού… έμεινε από ρευστό, λόγω των αυξημένων συναλλαγών ανάληψης που παρατηρήθηκαν μπροστά από τα γκισέ της τράπεζας.
Τραπεζικά στελέχη στο Βόλο επιβεβαιώνουν αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες πανελλαδικά. Μία στροφή των καταθετών από τις μικρές τράπεζες προς τις μεγάλες σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν καλύτερα τις καταθέσεις τους, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια σ΄ ότι αφορά κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις οι οποίες κινούνται σε επίπεδα κάτω του 5%, σε αντίθεση με μία σειρά από άλλες μικρότερες τράπεζες που προσφέρουν για προθεσμιακές καταθέσεις τριμήνου και πάνω, επιτόκιο που είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το 6%.
Πάντως χθες μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας πως η Ελληνική Κυβέρνηση προσφέρει εγγύηση της Πολιτείας για καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, πολλοί ήταν εκείνοι από τους μεγαλοκαταθέτες που έσπευσαν να σπάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο ή περισσότερα τραπεζικά βιβλιάρια, σε μία προσπάθεια να κατοχυρωθούν πλήρως απέναντι στο ακραίο γεγονός κατάρρευσης κάποιας ελληνικής τράπεζας, κάτι που το αποκλείουν σε όλους τους τόνους τα πλέον αρμόδια κυβερνητικά χείλη με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Άλλα τραπεζικά στελέχη του Βόλου σημειώνουν ότι το τελευταίο 15νθήμερο πολλοί είναι εκείνοι που απέσυραν τις καταθέσεις τους, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έβαλαν τα χρήματά τους μαζί με τα κοσμήματα και άλλα οικογενειακά τους κειμήλια σε τραπεζικές θυρίδες!!!
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ανησυχία από αυτούς που έχουν επενδύσει σε Αμοιβαία μετοχικά τα οποία όπως και τα ομολογιακά Αμοιβαία σημειώνουν απώλειες τις τελευταίες μέρες με την πτώση που σημειώνεται στα Χρηματιστήρια όλου του πλανήτη, γι ΄ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Βολιώτες που τις τελευταίες μέρες σπεύδουν να «σπάσουν» τα Αμοιβαία και να τα ρευστοποιήσουν σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις απώλειές τους. Αρμόδια τραπεζική πηγή του Βόλου ξεκαθάρισε χθες βράδυ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι καταθέτες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους «χαρτιά» που αναγράφουν απόδοση 6-7% δεν υπόκεινται στο καθεστώς της εγγύησης των καταθέσεων. Καλό είναι αυτό να είναι ξεκάθαρο και να μη δημιουργείται καμία σύγχυση στους καταθέτες με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη», κατέληξε η ίδια τραπεζική πηγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου