ΤΟΠΙΚΑ

Ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία μας…

ο-θόρυβος-βλάπτει-σοβαρά-την-υγεία-μας-851206

Αρνητική είναι η επίδραση των ανθρωπογενών ήχων σε όλους τους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας των ανθρώπων και ειδικότερα στην υγεία, την ποιότητα ζωής, καθώς και στον τρόπο αντίληψης του ίδιου του περιβάλλοντος σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από ειδικούς του Εργαστηρίου Οικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου Οικολογίας που ξεκίνησε χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ακουστική Οικολογία η οποία αποτελεί μια από τις σύγχρονες τάσεις της Οικολογίας και κάνει την παρθενική της εμφάνιση στα ελληνικά δεδομένα. Στο συνέδριο που υποστηρίζεται από τέσσερις επιστημονικές οργανώσεις, θα γίνουν ακόμη 160 προφορικές ανακοινώσεις και θα αναρτηθούν 110 πόστερ, ενώ οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τους 300.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας του Α.Π.Θ., κ. Ι. Παντής, «το σύγχρονο ακουστικό περιβάλλον καθορίζεται πλέον σε κυρίαρχο βαθμό από τους ήχους ανθρωπογενούς προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι ήχοι που εκπέμπονται από αυτοκίνητα, κομπρεσέρ και άλλου είδους ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι αυτοί που κυριαρχούν ακουστικά. Την ίδια ώρα το ακουστικό περιβάλλον χάνει τη φυσικότητά αφού ήχοι από τα πουλιά, τα ζώα, από τη θάλασσα ή ένα ποτάμι, επικαλύπτονται από τους ήχους που αναπαράγει ο άνθρωπος».

Ωστόσο όλα όσα ακούμε με κάποιο τρόπο γυρνάνε πίσω σε εμάς τους ίδιους με αποτέλεσμα να επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τα ακούσματά μας και ανάλογα με τους ήχους που προσλαμβάνουμε, εάν είναι εναρμονισμένοι με το περιβάλλον, μάς βοηθάνε να ηρεμήσουμε, ενώ αν είναι ανθρωπογενείς οδηγούν στον εκνευρισμό των ανθρώπων. «Πέραν όμως από έναν πρόσκαιρο εκνευρισμό, η επίδραση είναι βαθύτερη και οδηγεί στην υποβάθμιση της υγείας, της ψυχολογίας αλλά και της νόησης των πραγμάτων», δήλωσε ο κ. Παντής.

Σχετικά με το ζήτημα της μεταβολής του ακουστικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της ημέρας ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι οι φυσικοί ήχοι είναι δυνατόν να ακουστούν τις ώρες της ημέρας που σταματάει η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ενώ όλο το υπόλοιπο 24ωρο οι ανθρωπογενείς ήχοι επικαλύπτουν όλους τους φυσικούς.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο συνέδριο θα συζητηθεί και το θέμα της ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Αυτή τη στιγμή δε, διεξάγεται έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας στην οποία μεταξύ άλλων θα γίνει και η καταγραφή των επιπτώσεων στις ασθένειες του πνεύμονα από τη ρύπανση. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου