ΤΟΠΙΚΑ

«Εδώ και τώρα» ενιαίο κόμιστρο και λεωφορειολωρίδες

εδώ-και-τώρα-ενιαίο-κόμιστρο-και-λεω-240400

Ο Απ. Παπατόλιας και ο Αθ. Ακρίβος, εκπρόσωποι της ΑΝ.Ε.ΚΙ.Π, συναντήθηκαν χτες με το Δημήτρη Ψαριανό.

Αντιπρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ καταθέτοντας τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Παράταξης για το κυκλοφοριακό και την αναβάθμιση του ρόλου του Αστικού ΚΤΕΛ. Συγκεκριμένα η ΑΝ.Ε.ΚΙ.Π.

πρότεινε:

1) Ενιαίο σύστημα κομίστρου για αστικές συγκοινωνίες, χρήση ταξί, χρέωση στάθμευσης, χρήση κοινόχρηστων δημοτικών ποδηλάτων (CityBike) αλλά και για άλλες δημοτικές χρήσεις μέσω ενιαίας κάρτας (‘VolosCard’). Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία, το ενιαίο και «ευφυές» σύστημα κομίστρου μπορεί να εφαρμοστεί και σε πόλεις μεσαίου μεγέθους, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα συνδυασμένης δημόσιας συγκοινωνίας.

2) Λεωφορειολωρίδες, προτεραιότητα λεωφορείων στη φωτεινή σηματοδότηση, λεωφορειακές γραμμές ταχείας εξυπηρέτησης (BusRapidTransit, BRT), σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ. Για την ανάπτυξη λεωφορειακών γραμμών ταχείας εξυπηρέτησης προϋπόθεση είναι η κατάλληλη οδική υποδομή (πχ. λεωφορειολωρίδες αποκλειστικής χρήσης και οριοθέτησή τους, κυκλοφοριακή διευθέτηση σε σηματοδοτούμενους κόμβους), καθώς και η συνδυασμένη λειτουργία Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Με βάση τα νέα δεδομένα των Καλλικρατικών Δήμων είναι μείζονος σημασίας η μετεξέλιξη του Αστικού ΚΤΕΛ σε πάροχο ποιοτικών υπηρεσιών επιβατικής μετακίνησης αλλά και σε μοχλό άσκησης κοινωνικής πολιτικής (δρομολόγια στο λιμάνι για εξυπηρέτηση επιβατών πλοίων και κρουαζιέρας, σε σχολεία, σε δυσπρόσιτες & υποβαθμισμένες περιοχές) σε Αστικό και Περιαστικό περιβάλλον. Η δημιουργία Λεωφορειόδρομου Ταχείας Εξυπηρέτησης στην οδό Δημητριάδος αμφίδρομης ροής με και αντίθετα στο ρεύμα ΙΧ για προστασία της ταχείας κίνησης του Αστικού ΚΤΕΛ, πρέπει να μελετηθεί «εδώ και τώρα» σε επίπεδο λεπτομερούς εφαρμογής.

3) Δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των πολιτών με ενημερωτικές καμπάνιες για αποθάρρυνση της αλόγιστης χρήσης ΙΧ και προώθηση αστικών συγκοινωνιών, ποδηλάτων και πεζοπορίας. Κίνητρα σε εργοδότες να προωθήσουν τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης στους εργαζομένους τους. Διαχείριση της ζήτησης μετακινήσεων σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη μείωση της χρήσης ΙΧ και μεταστροφή στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, στα ποδήλατα και την κίνηση πεζή. Η Συνεργασία του Δήμου με τους φορείς (Συλλόγους, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, οργανώσεις πολιτών, ΜΜΕ, Φορείς εκπαίδευσης κλπ) είναι επιβεβλημένη, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου που οφείλει να ασκεί η Δημοτική Αρχή.

«Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Πολιτών»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου