ΤΟΠΙΚΑ

Μείζον αίτημα η αποκατάσταση του Σχολείου του Ρήγα

μείζον-αίτημα-η-αποκατάσταση-του-σχολ-851206

Μείζονος σημασίας αίτημα αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς η αποκατάσταση του ιστορικού Σχολείου του Ρήγα Φεραίου στην Ζαγορά, το οποίο έχει υποστεί σημαντική φθορά από το πέρασμα του χρόνου και αναζητάει την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων. Επί μια και πλέον δεκαετία γίνονται διαρκείς προσπάθειες από τους επικεφαλής του Δήμου Ζαγοράς, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα, το οποίο είναι σύμφυτο με ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο ιστορικής σημασίας. Το Σχολείο του Ρήγα, που ανάγεται χρονικά στα 1702 είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής, διότι έχει ταυτιστεί με τον εθνομάρτυρα και κορυφαίο Ελληνα διαφωτιστή Ρήγα Φεραίο, ενώ παράλληλα μαρτυρά την παρουσία πολλών ακόμη ηρώων της προεπαναστατικής περιόδου. “Εχουμε κάνει πολλά διαβήματα για το συγκεκριμένο θέμα και πρόσφατα αποστείλαμε έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο γνωστοποιούμε τη σημερινή κατάσταση του μνημείου και ζητούμε συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να επιληφθεί ο ίδιος του θέματος” αναφέρει η δήμαρχος Ζαγοράς κ. Αφροδίτη Τσαπράζη-Μανίνη.
Η επιστολή της δημάρχου Ζαγοράς, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Στο Δήμο Ζαγοράς υπάρχει το ιστορικό μνημείο του Ελληνομουσείου ή Σχολείο του Ρήγα Φεραίου. Είναι ο χώρος που μαθήτευσε ο εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής, ο Ανθιμος Γαζής και άλλοι επώνυμοι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης. Το κτίριο χρονολογείται από το 1702. Μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά συντήρησή του με αποτέλεσμα λόγω του χρόνου και των καιρικών συνθηκών να έχει καταστεί ετοιμόρροπο. Στο χώρο αυτό προσέρχονται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες Ελληνες και ξένοι και διατυπώνουν εύλογα τα παράπονά τους και τις διαμαρτυρίες τους επειδή ένας τέτοιος χώρος δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής. Το προηγούμενο έτος υποβάλλαμε στο Υπουργείο σας προμελέτη αποκατάστασης του εν λόγω μνημείου, προϋπολογισμού δαπάνης ύψους 450.000 ευρώ και για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης θα χρειαστούν 25.000 ευρώ» επισημαίνει η κ. Μανίνη.
Το αίτημα που τίθεται υπόψη του κ. Λιάπη είναι «να επιληφθείτε άμεσα και προσωπικά το σημαντικό αυτό θέμα της αποκατάστασης του Σχολείου του Ρήγα Φεραίου, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε υποχρέωση όλοι μας να το κρατήσουμε όρθιο όσο ακόμα υπάρχει» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε παράλληλα στους βουλευτές της περιοχής, «οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον» όπως επισημαίνεται, η δήμαρχος Ζαγοράς ζητεί συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου