ΤΟΠΙΚΑ

Υπογράφεται η Μελέτη για το Πολεοδομικό Βόλου

υπογράφεται-η-μελέτη-για-το-πολεοδομ-851206

Μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, αναβολών και προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας, υπογράφεται τελικά σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου η σύμβαση για τη σύνταξη της Μελέτης Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου με το ανάδοχο Μελετητικό Γραφείο Δοξιάδη.
Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας έχει συνολικό προϋπολογισμό 560.000 ευρώ (με το ΦΠΑ) και έχει συμβατικό χρόνο υλοποίησης τους 14 μήνες και με αντικείμενο μελέτης του Δήμους Βόλου, Νέας Ιωνίας, Ιωλκού, Αισωνίας, Πορταριάς και Αγριάς.
Η σημερινή μέρα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά την ορθολογική και χωροταξική οργάνωση του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος, καθώς έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια από τότε που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι γενικοί όροι πολεοδόμησης που ισχύουν σήμερα. στο Βόλο.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδίου Πόλης στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου κ. Ντίνος Παπαευσταθίου, το μεγάλο κέρδος για την πόλη είναι ότι στο διάστημα αυτό όλος ο χώρος πέριξ του Βόλου παρέμεινε χωρίς αυθαίρετη δόμηση. Φυσικά, προσθέτει, σήμερα οι ανάγκες έχουν αλλάξει και οι όποιες αλλαγές, όπως εξηγεί, κρίνονται επιτακτικά αναγκαίες για την επίλυση των νέων οξυμένων οικιστικών αναγκών που έχουν προκύψει για κύρια και παραθεριστική κατοικία, αλλά και για τη χωροθέτηση χρήσεων, έτσι όπως αυτές έχουν προκύπτουν από τις νέες πολεοδομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής με τη χωροθέτηση εκτάσεων για την ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, την αλλαγή χρήσεων γης σε περιοχές που σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως αγροτική γη κοκ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, η μελέτη Αναθεώρησης που θα συνταχθεί περιλαμβάνει τις παρακάτω προτάσεις, που θα γίνουν από τους μελετητές και οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινωνικής διαβούλευσης.
Π1. Δομικό Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης του νέου Δήμου.
-Βασικές αρχές της τελικής πρότασης. Προγραμματικά μεγέθη.
-Μοντέλο χωρικής οργάνωσης των Δήμων. Σχέσεις με ευρύτερους άξονες ανάπτυξης
-Ρόλοι οικισμών στο οικιστικό δίκτυο
-Ανάδραση προς τον χωροταξικό, αναπτυξιακό σχεδιασμό
Π2. Οργάνωση των χρήσεων γης και προστασία του περιβάλλοντος ΟΤΑ
Γενικές αρχές
– Οικιστική οργάνωση: Τυχόν απαιτούμενες επεκτάσεις, νέοι οικιστικοί υποδοχείς (κύρια και παραθεριστικής κατοικίας)
-Ζώνες κατάλληλες για ανάπτυξη μέσω του μηχανισμού των ΠΕΡΠΟ
-Ζώνες περιορισμού και ελέγχου της δόμησης
-Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ)
-Ζώνες οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων
-Βασικά δίκτυα υποδοχής της περιοχής: Μεταφορικό δίκτυο, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση απορρίμματα κλπ.
-Κανονιστικές ρυθμίσεις στις επιμέρους ζώνες
Π3 Γενική Πολεοδομική Οργάνωση και ρύθμιση των οικιστικών υποδοχέων
Ανά οικιστικό υποδοχέα καθορίζονται:
– Πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, αναβάθμισης θεσμοθετημένων οικιστικών υποδοχέων: Αναθεωρήσεις αναπλάσεις.
– Πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης νέων προς πολεοδόμηση περιοχών
– Γενικές χρήσεις γης και όροι δόμησης
– Ζώνες κινήτρων και εν γένει πολεοδομικών μηχανισμών
– Δίκτυα αστικής υποδομής: Μεταφορές, κυκλοφορία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση αποχέτευση, απορρίμματα κλπ, ασφάλεια, προστασία σεισμών, σεισμοί
– Προγραμματικά μεγέθη, ανάγκες σε γη πολεοδομικών λειτουργιών
Π4 Πρόγραμμα ενεργοποίησης του ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ
-Φορέας Εφαρμογής του ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ
-Απαιτούμενα έργα, μελέτες θεσμικές παρεμβάσεις, αναπλάσεις.
– Εμπλεκόμενοι φορείς, χρονοδιαγράμματα

Η Πράξη Εφαρμογής
της Αγίας Παρασκευής

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο εξάλλου θα παραδοθεί στο Δήμο Βόλου από το μελετητή η Πράξη Εφαρμογής της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για το τέλος μίας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια και η οποία θα αποδώσει τα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να οικοδομήσουν με 0,8 συντελεστή δόμησης, αποδίδοντας ταυτόχρονα στο Δήμο την απαιτούμενη εισφορά σε χρήμα, προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής που προβλέπονται από το Πολεοδομικό Σχέδιο. Εκτιμάται ότι η διαδικασία της Πράξης Εφαρμογής και η μεταγραφή των νέων οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας των δικαιούχων της περιοχής στο Υποθηκοφυλάκειο του Βόλου θα γίνει μετά από ένα εξάμηνο περίπου, αφού θα πρέπει να προηγηθούν η ανάρτηση της Πράξης Εφαρμογής, η υποβολή ενστάσεων, η κρίση τους, οι προσφυγές και η εκδίκασή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου