ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες για οριοθετήσεις της Αρχαιολογίας

διαμαρτυρίες-για-οριοθετήσεις-της-αρ-851206

Φραγμό σε κάθε οικοδομική δραστηριότητα σε μία μεγάλη περιοχή του Σέσκλου βάζει η Αρχαιολογία.
Εντονες αντιδράσεις από το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, το Τοπικό Συμβούλιο της Περιοχής και το Δήμο Αισωνίας, που θεωρούν ότι προκύπτει πλέον μείζον κοινωνικό πρόβλημα και ζητούν από την Αρχαιολογία να επανεξετάσει την απόφασή της.
Η ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πρόσφατα προχώρησε σε νέες οριοθετήσεις των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή του Σέσκλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου, αυτές οι νέες οριοθετήσεις περιλαμβάνουν έκταση 4.000 στρεμμάτων, ενώ σε ορισμένες των περιπτώσεων υπάρχοντες αρχαιολογικοί χώροι, όπως η περιοχή Καστράκι, από έκταση 1.600 στρεμμάτων οριοθετήθηκε στα 4.500 στρέμματα.
Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις στους λόφους Ταμπόρι, Πορταρίστρατα και Αλτζάνι, εκτάσεως 1.150 στρεμμάτων.

“Οι εκτάσεις που οριοθετούνται είναι τεράστιες και αυτό είναι υπερβολικό. Δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, επισήμανε χθες ο κ. Αναγνώστου. Οι αρχαιολόγοι έπρεπε πρώτα να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και έπειτα να προχωρήσουν στις όποιες αποφάσεις.
Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, συνέχισε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., που εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, αφού πλέον οι πολίτες που θέλουν να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση θα είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται για τις σχετικές άδειες και στο ΚΑΣ, προκειμένου να αποφανθεί εάν επιτρέπονται ή όχι οι όποιες εργασίες.

Το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας απέστειλε επιστολή στην ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ειδικότερα στην Προϊσταμένη κ. Αργυρώ Ιντζεσίλογλου για το θέμα, ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα συμμετέχει στη λαϊκή συνέλευση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αισωνίας στο δημοτικό διαμέρισμα του Σέσκλου για το συγκεκριμένο θέμα.

Δείξτε μας τα αρχαία…

Στην επιστολή προς την ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται τα εξής:

“Όπως ενημερωθήκαμε από το Τοπικό Συμβούλιο Σέσκλου του Δήμου Αισωνίας, η ΙΓ΄ Εφορεία προχώρησε σε νέες οριοθετήσεις αρχαιολογικών ζωνών στην περιοχή, με αποτέλεσμα να διακοπεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αγροτικές εργασίες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι κάτοικοι της περιοχής να βρίσκονται σε αναστάτωση και να διαμαρτύρονται έντονα, καθώς μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα.

Οι νέες οριοθετήσεις περιλαμβάνουν έκταση 4.000 στρεμμάτων, ενώ σε ορισμένες των περιπτώσεων, υπάρχοντες αρχαιολογικοί χώροι όπως η περιοχή Καστράκι, από έκταση 1.600 στρεμμάτων οριοθετήθηκε στα 4.500 στρέμματα.
Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις στους λόφους Ταμπόρι, Πορταρίστρατα και Αλτζάνι, εκτάσεως 1.150 στρεμμάτων.

Ζητάμε από μέρους σας να μας πληροφορήσετε με ποιο σκεπτικό προχωρήσατε στην νέα οριοθέτηση τόσο μεγάλων εκτάσεων στις παραπάνω περιοχές, δεδομένου ότι τα ευρήματα σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την πλευρά του Δήμου Αισωνίας, καλύπτουν μικρό τμήμα της έκτασης.

Ζητάμε να επανεξετάσετε το όλο θέμα και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία, διότι μαξιμαλιστικές χωροθετήσεις αρχαιολογικών χώρων δημιουργούν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου