ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στο σχέδιο κρίσης

φρένο-στο-σχέδιο-κρίσης-851206

Τα είπε έξω από τα δόντια χθες ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθαριότητας κ. Βαγγέλης Καπούλας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες μαζί με το Δήμαρχο Βόλου βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα από την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων αναφορικά με τις εργολαβίες που δόθηκαν μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Βόλου άναψε φωτιές στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, καθώς μίλησε για «οικογενειακή υπόθεση», « με ομάδες που ανταγωνίζονται μέσα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ και οι οποίες έχουν στοχοποιήσει την προσπάθειά τους για την πολιτική απαξίωση του Δημάρχου. Δεν τους ενδιαφέρει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπούλας, αν θα χαθεί ο Δήμος. Τους ενδιαφέρει να εξαφανιστεί πολιτικά ο Αλέκος Βούλγαρης και ο ίδιος που τον στηρίζει», όπως σημείωσε …
Ο Αντιδήμαρχος Βόλου στο σημείο αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι μέσα στη Νομαρχιακή Επιτροπή και στην Ομάδα Πλειοψηφίας. Δεν δίστασε ωστόσο στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να πει ότι η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Δέσποινα Κούτνα συμπεριλαμβάνεται «στην ομάδα που αποτελεί τον εκφραστή αυτών των επιδιώξεων.

«Σχέδιο απαξίωσης»

Πιο συγκεκριμένα στη γραπτή του δήλωση ο Αντιδήμαρχος Βόλου κάνει λόγο για «κομματικά επιτροπάτα που βάζουν φρένο στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου και για κομματικές φράξιες που δεν σέβονται την ετυμηγορία των πολιτών και με πρωτόγονους, όπως σημείωσε, πολιτικούς σχεδιασμούς, επιχειρούν να βάλουν ρήγματα στη Δημοτική Αρχή. Επιτίθενται στη Δημοτική Αρχή Βόλου. Δεν πήραν καμία κομματική εντολή να το πράξουν, απλά θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι το κόμμα, οι ίδιοι και ο Δήμος»!
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καπούλας εστίασε την κριτική του σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχειριστική και υπηρεσιακή διεκπεραίωση του θέματος που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη νέα όξυνση των σχέσεων του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και του Σωματείου Εργαζομένων, αφού όπως είπε και ό ίδιος η νέα επίθεση εις βάρος του χρονολογείται από την περασμένη άνοιξη, από τη μεγάλη απεργία στους ΟΤΑ, «ουρά» της οποίας είναι, όπως τόνισε, η τελευταία επίθεση του Σωματείου εις βάρος του.
Ο κ. Καπούλας στη συνέντευξη έκανε ακόμη λόγο για επιλεκτική κριτική εις βάρος του από το Σωματείο, αφού παρέθεσε πέντε συνολικά αποφάσεις που ελήφθησαν επί Δημαρχίας Μήτρου στις αρχές του 2006, για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ανάλογη αντίδραση, ενώ την ίδια απαθή στάση τήρησε το Σωματείο και για την αντίστοιχη πρακτική που έχει υιοθετήσει γειτονικός Δήμος, που έχει δαπανήσει, όπως είπε, τους τελευταίους 20 μήνες συνολικά 400.000 ευρώ για εργολαβίες στο Πράσινο. Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ακόμη ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί του Συλλόγου ότι οι εργολαβίες είναι με απευθείας ανάθεση, αφού είναι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, έτσι όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια ο κ. Καπούλας αναφέρθηκε στις καταλυτικές αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα του Πρασίνου και ειδικότερα στον αυτοματισμό των δικτύων ύδρευσης σε όλα τα πάρκα της πόλης. Σαράντα πέρυσι και τα υπόλοιπα 70 με νέα εργολαβία που φέρνει το αμέσως επόμενο διάστημα για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και με το οποίο θα υπάρξει, όπως σημείωσε, εξοικονόμηση σε εργατοώρες, ορθολογική άρδευση των φυτών και εξοικονόμηση νερού. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανακατασκευή των πάρκων που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές του Βόλου (Ορμινίου, Επισκοπής Αγίου Νικολάου, Πάρκο Καλλιθέας), ενώ στις προθέσεις της υπηρεσίας είναι να ανακατασκευαστούν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου όλα τα πάρκα της πόλης, ταυτόχρονα δε ξεκίνησαν και οι διαμορφώσεις σε χώρους πρασίνου δημοτικών χώρων σε διάφορες περιοχές, που ήταν επί χρόνια εγκαταλελειμμένες. Αυτή η δραστηριότητα της υπηρεσίας φαίνεται πως ενόχλησε κάποιους, είπε ο κ. Καπούλας. Τι να κάνουμε; Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να σταματήσω την παραγωγή δημοτικού έργου, κατέληξε.

«Αισχροί συκοφάντες»

Σε άλλο σημείο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, με αφορμή τους ισχυρισμούς του σωματείου για χρήματα που γυρίζουν με νόμιμους και με ημινόμιμους τρόπους κάτω από το τραπέζι και τι θα πράξει τελικά απέναντι στο Σωματείο, είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ασκεί διώξεις. Είναι ωστόσο ένα θέμα που το εξετάζει, όπως είπε, για να προσθέσει ότι «είναι αισχροί συκοφάντες τους οποίους προκαλώ, αν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, να πάνε να δώσουν τα στοιχεία εκεί όπου αυτοί κρίνουν προσφορότερο…»
Στη συνέχεια ο κ. Καπούλας είπε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Δημάρχου, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι γνωρίζει πως έχει την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου και αυτό για τον ίδιο είναι αρκετό, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και αν παραιτηθεί από Αντιδήμαρχος, θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιλογές της Ομάδας Πλειοψηφίας και να σέβεται τη συμφωνία που έκανε για ένταξή του στη Δημοκρατική Συνεργασία.

Ο Αλ. Βούλγαρης

Πριν τον κ. Καπούλα στο θέμα της ανακοίνωσης του Συλλόγου αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, ο οποίος τοποθετήθηκε στο θέμα και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Καπούλα και επέστρεψε στο γραφείο του.
Ο κ. Βούλγαρης επανέλαβε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις μόνιμου προσωπικού στην Καθαριότητα, το Πράσινο και την Τεχνική Υπηρεσία. Για τις δύο πρώτες οι διαδικασίες, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ για την Τεχνική Υπηρεσία ετοιμάζεται πρόταση για την πρόσληψη 35 συνολικά θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων που θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Αυτό που δεν ανέχομαι, κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου, είναι ότι σε θέματα εντιμότητας, που ακουμπούν όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό αλλά και τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες, θα είμαι ο πρώτος που θα παραπέμψω στη Δικαιοσύνη ο,τιδήποτε σχετικό.

Η γραπτή δήλωση
Καπούλα
Το γραπτό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Καπούλκας αναφέρει τα εξής:
«Μετά τη συκοφαντική ανακοίνωση της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας κατά της Δημοτικής Αρχής Βόλου το προηγούμενο Σάββατο, οι συνδικαλιστές του Συλλόγου σχετικά με τις επιλήψιμες φράσεις του τύπου «χρήματα κάτω από το τραπέζι» κλπ. ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα αφορούσαν στη γενικότερη πολιτική κατάσταση, παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωσή τους είχε ως μοναδικό αντικείμενο την οικονομική κατάσταση του Δήμου Βόλου.
Μετά την ανακοίνωση – απάντηση του Δήμου Βόλου, οι ίδιοι υποστήριζαν ότι τα επίμαχα και ποινικώς κολάσιμα – κατά την άποψή μου- αναφέρονταν στο Βατοπέδιο, στους υπουργούς που κατηγορούνται και γενικότερα στην πολιτική κατάσταση.
Μετά τη χθεσινή δικαίως οργισμένη και αποφασιστική ανακοίνωση του Δημάρχου Αλέκου Βούλγαρη για το ίδιο θέμα, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων με συνέντευξή της -και ενώ είχαν προηγηθεί τροχιοδεικτικά παραπολιτικά σχόλια- « εξήγησε» στους πολίτες του Βόλου ότι δεν εννοούσε ούτε τους υπουργούς ούτε τον Εφραίμ και η αρχική ανακοίνωσή τους αναφερόταν στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Βαγγέλα Καπούλα! Δεν θα ρωτήσουμε πότε έλεγαν την αλήθεια, γιατί μάλλον η συγκεκριμένη έννοια σε ορισμένους είναι εντελώς άγνωστη.
Τους πληροφορούμε όμως ότι οι οργανωμένες επιθέσεις κατά της Δημοτικής Αρχής και κατά του προσώπου μου δεν μας πτοούν. Επίσης θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κομματικά επιτροπάτα δεν έχουν θέση στην καθημερινή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία καλείται να δώσει λύσεις στα επείγοντα προβλήματα των πολιτών, οι κομματικές φράξιες πάνω απ΄ όλα πρέπει να σέβονται την ετυμηγορία των πολιτών, αν θέλουν να είναι αξιοσέβαστες και πιστευτές στην κοινωνία. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με πρωτόγονους πολιτικούς σχεδιασμούς θα επιτύχουν ρήγματα στη Δημοτική Αρχή Βόλου. Απλά και μόνο καθιστούν απολύτως ξεκάθαρες τις σκοτεινές επιδιώξεις τους. Είναι απολύτως σεβαστός και ο ρόλος των κομμάτων και ο ρόλος των συνδικάτων, δε θα μείνει όμως αναπάντητη καμία πρόκληση, όταν οι ρόλοι συγχέονται με θολές πολιτικές επιδιώξεις και αμετροεπείς κομματικές επιθυμίες. Άλλωστε όσοι με σφοδρότητα τον τελευταίο καιρό επιτίθενται στη Δημοτική Αρχή Βόλου, δεν πήραν καμία κομματική εντολή να το πράξουν, απλά θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι το κόμμα, οι ίδιοι και ο Δήμος!
Επίσης προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι όλες «οι δράσεις» του συγκεκριμένου Συλλόγου τον τελευταίο καιρό, δηλαδή από τότε που άρχισαν και οι λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον της Δημοτικής Αρχής, αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο Δήμο Βόλου. Κανέναν άλλο Δήμο της Μαγνησίας. Καμιά αναλογικότητα στην κριτική και στις ανακοινώσεις. Μόνο στοχευμένη πολιτική εναντίον του Δήμου Βόλου. Μήπως άτυπα έπαψε να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους των υπόλοιπων Δήμων; Αυτές οι επιλογές κατά την άποψή μας αποδεικνύουν και τις προθέσεις τους.
Τέλος, απ΄ όπου και αν προέρχονται οργανωμένες επιθέσεις συκοφάντησης μουσολινικής εμπνεύσεως και γκεμπελικής τακτικής, που υπακούουν στα δόγματα «συκοφαντήστε τον για να απομονωθεί» και «ρίξτε λάσπη με το μυστρί, κάτι θα μείνει στο τέλος» από τις σύγχρονες κοινωνίες και τους σκεπτόμενους ανθρώπους είναι απορριπτέες.
Αναφορικά με τις σημερινές απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις εναντίον μου από την πρόεδρο του συγκεκριμένου Συλλόγου, την πληροφορώ ότι απολογούμαι μόνο στο Δήμαρχο που με εμπιστεύτηκε και στους δημότες που με τίμησαν με τρόπο πρωτοφανή και ανεπανάληπτο. Για το Δήμο Βόλου και τους συμπολίτες θα συνεχίσω να προσφέρω καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ τις υπηρεσίες μου, αφιερώνοντας ακόμα και τη τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μου, χωρίς να με επηρεάζουν όσοι θέλουν να κάνουν… καφενείο, προωθώντας ταπεινά πολιτικά σχέδια ερήμην των πολιτών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου