ΤΟΠΙΚΑ

Το ξύλο βγήκε απ τον παράδεισο…

το-ξύλο-βγήκε-απ-τον-παράδεισο-851206

Μια κλασική κωμωδία δια χειρός Αλέκου Σακελλάριου, το περίφημο “Ξύλο βγήκε απ τον παράδεισο” επαναφέρει στο σανίδι τους μαθητές του 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, που διατηρούν ακέραιη την πολιτιστική παράδοση ετών. Η δυνατή θεατρική παρουσία του σχολείου, που έχει επαινεθεί και σε επίπεδο Μαθητικών Αγώνων Θεάτρου, μαρτυρά την αγάπη διδασκόντων και μαθητών για έκφραση και πολιτιστική δημιουργία. Η πολυμελής θεατρική ομάδα του σχολείου, εργάζεται πυρετωδώς υπό τον συντονισμό των υπεύθυνων καθηγητριών Μαρίας Μπάνη και Σμαράγδας Αρβανιτοπούλου, προκειμένου να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με την προοπτική της “φιλοξενίας” σε κεντρική θεατρική σκηνή της περιοχής. Η κωμωδία που πρωτοανέβηκε την περίοδο 43-44 με την Αννα Καλουτά και τον Κώστα Μανιατάκη, άφησε εποχή στην χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστές το αξέχαστο ζευγάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη-Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Οπως αναφέρουν οι υπεύθυνες καθηγήτριες, “το συγκεκριμένο έργο επελέγη διότι έχει σχέση με την ζωή των μαθητών, είναι ευχάριστο γιατί περιγράφει κωμικές καταστάσεις και παράλληλα, μεταφέρει κοινωνικά μηνύματα, διότι περιγράφει τις ανισότητες στα κοινωνικά στρώματα”. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο “Αρσάκειο Παρθεναγωγείο” και περιγράφει καταστάσεις που προκαλούν αβίαστα το γέλιο, με κυρίαρχο τον έρωτα που γεννιέται ανάμεσα “στο κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο και τον ταπεινής καταγωγής δάσκαλο, εξομαλύνοντας τις ταξικές διαφορές”.

Η θρυλική κωμωδία με τον τίτλο “Το ξύλο βγήκε απ τον παράδεισο” συγκεντρώνει το θεατρικό ενδιαφέρον μαθητών και των τριών τάξεων του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, προσφέροντας γόνιμο πεδίο υποκριτικής έκφρασης στους: Ελενα Γιατρά, Ζωή Τσόλια, Πόπη Δασκαλάκη, Μαρία Λαλιά, Αργυρώ Ζησιάδου, Ιωάννα Χατζιάρα, Χρυσούλα Παρασκευά, Ελένη Χραπάλου, Αποστολία Μισαλούρη, Αναστασία Δεβριάδου, Βίκυ Μωϋσίδη, Ελένη Μαγειράκου, Ελένη Στούκα, Αλέξανδρο Φιλατζικιώτη, Αγγελο Τάσιο, Πέτρο Κουκουβίνο, Γιώργο Αγριανίτη, Γιώργο Κοσμαδά και Σεραφείμ Λεφάκη. Στο πεδίο της μουσικής συνεργάζεται η καθηγήτρια Μαρία Λαγού και στην σκηνική επιμέλεια η Σουζάννα Χοσπ. Το συγκεκριμένο έργο, που μεταφέρει τον θεατή σε παλαιότερες εποχές “αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου” και άνοιξε την αυλαία της λαμπερής καριέρας της εθνικής μας σταρ, η οποία εξακολουθεί να εμπνέει δημιουργικά τις νεώτερες γενιές.

“Μαθαίνουμε μέσα απ το θέατρο”

Οι σκανταλιές της θρυλικής Λίζας και των συμμαθητριών της, που φέρνουν σε απόγνωση τους καθηγητές τους, αποδίδονται με κέφι από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έργο “ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά τους”. Οι νεαροί πρωταγωνιστές αφιερώνουν γενναιόδωρα τον ελεύθερο χρόνο τους προς επίτευξη ενός άρτιου καλλιτεχνικού αποτελέσματος και προσδοκούν να προσθέσουν μια ακόμη σημαντική δημιουργική στιγμή στο ενεργητικό τους. Είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις που διατυπώνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μαθητές, σχολιάζοντας και υπογραμμίζοντας τα διαχρονικά στοιχεία της εκπαίδευσης, που ακολουθούν τα κελεύσματα των καιρών. Η Βίκη Μωϋσίδη, η οποία υποδύεται την Λίζα Πετροβασίλη, πήρε πέρυσι το θεατρικό “βάπτισμα” συμμετέχοντας στην επετειακή παράσταση “Καληνύχτα Μαργαρίτα”, που άφησε άριστες εντυπώσεις. “Είναι μια πολύ καλή εμπειρία η συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη παράσταση, υπογραμμίζει, γιατί μέσα από το θέατρο γνωριζόμαστε καλύτερα με τους συμμαθητές μας και εκφραζόμαστε καλύτερα. Είναι πολύ χρήσιμη αυτή η διαδικασία, προσθέτει, διότι μας βοηθά να κάνουμε συγκρίσεις του τότε με το τώρα”. “Μας δίνει χαρά η συμμετοχή σε ένα έργο που έγραψε ο κορυφαίος Αλέκος Σακελλάριος και μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια η επιλογή των καθηγητριών μας, της κ. Μπάνη και της κ. Αρβανιτοπούλου” προσθέτει η Ελενα Γιατρά. Ο νεαρός Γιώργος Κοσμαδάς επισημαίνει από την πλευρά του “χαίρομαι γιατί μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε συνομήλικοι, παρότι είμαστε μικρότεροι”.

Ο Σεραφείμ Λεφάκης, ο οποίος υποδύεται τον ρόλο του καθηγητή Πάνου Φλωρά αναφέρει από την πλευρά του “η συμμετοχή στην συγκεκριμένη παράσταση είναι μια πολύ ωραία εμπειρία. Διαβάζοντας τον ρόλο, συνεχίζει, καταλαβαίνεις κάποια πράγματα για εκείνη την εποχή, που ήταν

πολύ ωραία και πολύ τρυφερή. Είναι πολύ καλή εμπειρία να παίζω τον καθηγητή, σε μια εποχή όπου υιοθετούνταν διαφορετικές μέθοδοι προκειμένου να συνετίσου τους μαθητές “ καταλήγει. Η πεμπτουσία της θεατρικής ιδέας εστιάζεται στην έννοια της “ομαδικότητας” κι όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Αργυρώ Ζησιάδου “έχουμε αναπτύξει τον όρο ομαδικότητα και έχουμε κάνει καινούργιες παρέες, παρότι πριν δεν γνωριζόμασταν πριν με όλα τα παιδιά. Το θέατρο μας φέρνει πιο κοντά και είναι μια διασκέδαση για μας, το να ξεφεύγουμε από τα καθημερινά μαθήματα, με τον πιο δημιουργικό τρόπο”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου