ΤΟΠΙΚΑ

Σχέδιο για έξοδο από την κρίση

σχέδιο-για-έξοδο-από-την-κρίση-851206

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας, αλλά των πολιτικών επιλογών της ΝΔ.
«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα: Ξέρουμε πού πάμε, ξέρουμε πώς θα πάμε και ξέρουμε με ποιους θα πάμε» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανατροπή πολιτική και όχι στατιστική. «Ο οραματικός δρόμος είναι επιλογή» είπε.
Αναφερόμενος στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι ενώ θα έπρεπε να είναι ένα κείμενο για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την έξοδο από την κρίση, αντιθέτως είναι άλλος ένας προϋπολογισμός φόρων και ανέχειας. «Πού πάνε 7,5 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι;» αναρωτήθηκε.
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «παρωδία», που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού, αν και έχει «με το ζόρι» την πλειοψηφία. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ -προστασία δανειοληπτών, μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, δίκαιο φορολογικό σύστημα, επίδομα αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες- είπε ότι «ξέρουμε πού θα βρούμε τους πόρους» γιατί είναι θέμα πολιτικής επιλογής.
«Είναι δεσμεύσεις ιδεολογίας» είπε χαρακτηριστικά και όχι προεκλογικές δεσμεύσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης -δεν έκανε αναφορά στον πρωθυπουργό, αν και αυτόν εννοούσε- είναι θυμωμένη. «Με ποιους είναι θυμωμένη; Με τους υπουργούς που παραδίδουν μαθήματα φοροδιαφυγής, με αυτούς που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, με αυτούς που οργάνωσαν τις υποκλοπές και το Βατοπέδιο;» αναρωτήθηκε.
Αναφερόμενος στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στην ελληνική κοινωνία, ότι οι ελληνικές τράπεζες απέφυγαν τα τοξικά προϊόντα, όπως τα δομημένα ομόλογα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα νεύρα των καταθετών.
Ακόμη, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα θωρακίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά πρόσθεσε ότι το όριο της εγγύησης των καταθέσεων πρέπει να είναι κατά πολύ πολλαπλάσιο των 20.000 ευρώ.
Επίσης ζήτησε νέο σύμφωνο σταθερότητας στην Ε.Ε. και τόνισε ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα κινηθεί στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφάνειας στις διεθνείς αγορές.
Τέλος ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά αποστάτες από τη ΝΔ, αλλά θεωρεί όλη την κυβέρνηση συνυπεύθυνη για την κρίση, στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα.
Αντιδράσεις
«Οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται στο γνωστό πλαίσιο της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού που την χαρακτηρίζει» δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

«Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάναμε έχει ένα ετήσιο κόστος που προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε και υπογράμμισε πως «στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ούτε την έκταση της διεθνούς κρίσης, ούτε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας αλλά ούτε και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν».

Όπως τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης σ αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο λαϊκισμός και οι ανεδαφικές εξαγγελίες είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «όποτε παρασυρθήκαμε σε παρόμοιες συμπεριφορές, δηλαδή να λύσουμε μέσω των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού τα προβλήματα της κοινωνίας, οι συνέπειες ήταν οδυνηρές. Η Ελλάδα χρειάζεται μία πολιτική εγγύησης και προοπτικής, μία πολιτική ευθύνης την οποία εγγυάται και διασφαλίζει η κυβέρνηση και με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που καταθέσαμε προς όφελος των πολιτών, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο».
«Αναρωτιέται κανείς με αυτές τις υποσχέσεις και τη δήθεν φιλοκοινωνική πολιτική που φαίνεται να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, μήπως κρύβεται μια νέα φορομπηχτική πολιτική» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Πρόσθεσε: «Οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις ασχεδίαστες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και τι σημαίνουν ακόμη κι αυτά που περιλαμβάνονται στο σ/ν γίνουν πράξη».
Το ΚΚΕ σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ με τα δήθεν μέτρα κατά της φτώχειας που προτείνει, δικαιώνει την πολιτική της ΝΔ και δείχνει πόσο πιστό είναι και αυτό στον ευρωμονόδρομο, στην στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Γ. Παπανδρέου: «Από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Γ. Παπανδρέου, έλειπε για μια ακόμη φορά η διατύπωση ενός διαφορετικού πλαισίου, μιας διαφορετικής πολιτικής αντίληψης και φιλοσοφίας από αυτήν που εφαρμόζει η ΝΔ και ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι ο απογαλακτισμός του από το νεοφιλελευθερισμό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου