ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπαράθεση κορυφής

αντιπαράθεση-κορυφής-851206

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες. Η οικονομία είναι θωρακισμένη και έχει ισχυρές αντοχές» υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, όπου δεν έκανε καμία αναφορά στους διαφωνούντες βουλευτές.
«Πάνω από όλα βρίσκεται η ευθύνη μας για τον τόπο, η έγνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους, για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται, που ζουν με την αγωνία για την επόμενη ημέρα» τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «οι πολίτες απαιτούν να ακούσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, για την πορεία του τόπου, τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και την καθημερινότητά τους.
«Η Ελλάδα καλείται να αντισταθεί στην πίεση της διεθνούς συγκυρίας και να κοιτάξει μπροστά με σχέδιο, αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη» ανέφερε ο κ. Καραμανλής και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση με σχέδιο και ξεκάθαρες θέσεις.

Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στη διεθνή οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. «Ενα χρόνο η παγκόσμια οικονομία διέρχεται κρίση, που επηρεάζει τις τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη είπε ότι η διεθνής κρίση προκαλεί σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης, δημιουργεί το μεγαλύτερο πληθωρισμό της τελευταίας 15ετίας, προκαλεί αύξηση των επιτοκίων καθώς και της ανεργίας.

«Ξέρουμε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τις εσωτερικές παθογένειες» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προκαλεί αύξηση της ακρίβειας, άνοδο των επιτοκίων, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Καραμανλής «είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές».
«Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας επιβεβαιώνουν την ορθότητά της και επιβάλλουν τη συνέχιση και την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής» σημείωσε.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κρίση, κάποιοι δεν βλέπουν την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών. «Ποια υπευθυνότητα μπορούν να έχουν αυτοί που δεν βλέπουν την κρίση; Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχουνε εκείνοι που υπόσχονται παροχές εκατομμυρίων χωρίς να λένε από πού θα βρούνε τους πόρους;» ρώτησε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι «είναι μακριά από την πραγματικότητα ότι δημοκοπούν ανεύθυνα, διαστρεβλώνουν, παραπλανούν, προκαλούν ισοπέδωση, άρνηση, μηδενισμό και ακρότητες. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, λόγω της διεθνούς κρίσης, δεν βρίσκουν τίποτε το θετικό. Κινούνται με αφερεγγυότητα και ανευθυνότητα».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Καραμανλής, είπε ότι η πρώτη είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων: «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης μέσα από την ενεργοποίηση του ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, ανταποκρίνεται σε ανάγκες. Γιατί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τρία εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για την Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΣΕ, όταν αυτά τα ποσά μπορούν να διατεθούν για να αναβαθμιστεί η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ο παραγόμενος πλούτος και το κοινωνικό μέρισμα;».

Ο κ. Καραμανλής έκανε αυτοκριτική, αλλά έδωσε και οδηγίες στους υπουργούς του. «Εγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις, χαλάρωσε και ατόνησε η συνεργασία της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θέλω να ακούσω τις προτάσεις και τις εισηγήσεις και τις απόψεις όλων σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάζει συχνότερα και οι υπουργοί έχουν οδηγία για συγκεκριμένη ημέρα για συνεργασία με τους βουλευτές. Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε κλειστές πόρτες, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε, ότι οι υπουργοί θα απαντούν άμεσα σε όλους τους βουλευτές. Ολα τα υπουργεία θα κινηθούν στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και θα προχωρήσουν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη, ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και προχωρά ο διάλογος για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Προχωρούμε για την τρίτη εκλογική νίκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του, υπογράμμισε: «Ξέρετε τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ, μόνος στόχος μου είναι να προσφέρω στον τόπο, δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με κατεστημένα συμφέροντα».

Σχόλια
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας τη φράση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην ΚΟ της ΝΔ για την εγγύηση των καταθέσεων, ζήτησε να καταργηθεί αμέσως ο νόμος 2232/2000 και να υπάρξει, μέσα από νομοθετική πράξη, άμεση εγγύηση του κράτους στις λαϊκές καταθέσεις, σε αυτές που διεθνώς καλούνται «retails saving deposits», χωρίς το σημερινό όριο. Μόνο έτσι θα υπάρξει και μια ασφάλεια στον κόσμο αλλά και το κράτος θα ανακτήσει τον ελεγκτικό του ρόλο στον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι αύριο μπορεί να μην είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχουμε σήμερα και η ίδια κυβέρνηση και θύμισε πως την ίδια στιγμή που λέει ο Πρωθυπουργός αυτά, στην Ελλάδα υπάρχει ο νόμος του 2000 με τον οποίον εγγύηση των καταθέσεων υπάρχει όχι από το κράτος, αλλά από ένα διατραπεζικό Ταμείο «Εγγυήσεις Καταθέσεων»,με όριο μάλιστα σήμερα της 20.000 €. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού: Εν ονόματι της Μακεδονίας.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ζήτησε την νομοθέτηση κρατικών εγγυήσεων για τις καταθέσεις και να μην αφεθεί καμιά ελληνική τράπεζα να καταρρεύσει.

Αιχμές
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εσωκομματικές αιχμές. «Εγώ δεν μπήκα στην πολιτική για να πλουτίσω» τόνισε ο Βύρων Πολύδωρας. Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, επαναφέρει το δίλημμα Καραμανλής ή χάος παραπέμποντας στο δίδυμο Παπανδρέου – Τσίπρας. «Ο Κώστας Καραμανλής δεν εγκατέλειψε την εξουσία κι επομένως δεν πρέπει να τον υποτιμούμε» τονίζει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εκτιμά ότι είναι αναπόφευκτη εξέλιξη οι εκλογές.

Νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα των πολιτών

Πρόταση νόμου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ελληνα πολίτη κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα από ευρεία σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μετά τον αγιασμό για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με άλλους κάνει πράξη αυτά που λέει. Σήμερα, τόνισε, είμαστε εδώ για να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά τη συνέπειά μας στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων τάξεων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τα κοινοβουλευτικά στελέχη που εργάστηκαν για την κατάρτιση της πρότασης νόμου και ανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στο εξής.
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται αποτελούν απόλυτα αναγκαία και επιβεβλημένα έκτακτα μέτρα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες και ο αγροτικός πληθυσμός και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.

Αρθρο 1
Με το πρώτο άρθρο καθιερώνεται το επίδομα θέρμανσης υπό την μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης.

Αρθρο 2
Με το άρθρο αυτό καθορίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, ήτοι ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000, (μισθωτοί που αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΕΕ)), οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι που δικαιούνται Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) και οι μακροχρονίως άνεργοι.

Αρθρο 3
Με το άρθρο αυτό καθορίζεται το ύψος του επιδόματος ανάλογα με τις περιοχές της χώρας, όπου η χρήση πετρελαίου θέρμανσης είναι περισσότερο ή λιγότερο αναγκαία. Καθορίζονται τρεις ζώνες. Στην πρώτη ζώνη (νομοί Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου) προβλέπεται επίδομα 300 ευρώ.
Στη δεύτερη ζώνη (νομοί Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας) προβλέπεται επίδομα 400 ευρώ. Στην τρίτη ζώνη (νομοί Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής) προβλέπεται επίδομα 500 ευρώ.

Αρθρο 4
Με το άρθρο αυτό καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του επιδόματος προς τους δικαιούχους.

Αρθρο 5
Το άρθρο αυτό ρυθμίζει ειδικότερα θέματα και παρέχει τη δυνατότητα καταβολής επιδόματος θέρμανσης οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο και με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του ύψους αυτού, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Αρθρο 6
Η πρώτη παράγραφος προβλέπει την καθιέρωση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης υπό τη μορφή αφορολόγητης ενίσχυσης.
Με τη δεύτερη παράγραφο καθορίζονται οι δικαιούχοι και το ύψος του επιδόματος ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή τους κατάσταση.
Με τη τρίτη παράγραφο προσδιορίζεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος αλληλεγγύης σε δύο ισόποσες δόσεις.
Με την τέταρτη παράγραφο ορίζεται ο τρόπος καταβολής του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Με την πέμπτη παράγραφο ορίζεται η αντιμετώπιση της προκαλούμενης δαπάνης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αρθρο 7
Με το έβδομο άρθρο προβλέπεται η αύξηση από 7% σε 11% του κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς, για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής και για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2008.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου