ΤΟΠΙΚΑ

Συνδρομή φορέων για τις Νηές

συνδρομή-φορέων-για-τις-νηές-851206

Κάθε στοιχείο που διαθέτει από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τις ανακοινώσεις Τύπου του επενδυτή για την επένδυση στις Νηές Σούρπης θέτει υπόψη περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανεπιστημιακών και του μηχανικών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ζητώντας τη συνδρομή τους, ώστε να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της ορθά και εμπεριστατωμένα την υπόθεση.
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας με επιστολή του προς την Greenpeace Greece, την WWF Ελλάς, την ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο, τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παν. Θεσσαλίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά τη συνδρομή τους, ώστε:
– να τεθεί ένα πλαίσιο αρχών ή ένα σύνολο προϋποθέσεων, με το οποίο θα υποβοηθηθεί το έργο των υπηρεσιών της ΝΑΜ και η εκτίμηση των αρμοδίων οργάνων σε σχέση με την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής
– να προσδιοριστούν, πέραν των εκ του νόμου υποχρεώσεων, οι προαπαιτούμενες κατά την άποψή τους ενέργειες ή επιμέρους στάδια διαδικασίας, που πρέπει να γίνουν ή να ακολουθηθούν αντιστοίχως από τις υπηρεσίες της ΝΑΜ, ώστε η επένδυση αυτή, εάν θεωρηθεί ότι δυνητικά μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον, εάν είναι δυνατό, τούτο να αντιμετωπιστεί
– εάν θεωρηθεί ότι σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη επένδυση θα επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον, να προταθεί η διαδικασία, με βάση την οποία θα καταστεί δυνατός ο εν πολλοίς συγκεκριμένος προσδιορισμός της βλάβης στο περιβάλλον της περιοχής, ώστε η ΝΑΜ να προβεί στη συνέχεια στις οφειλόμενες ενέργειες, για να αποτραπεί οποιοσδήποτε, κατά το δυνατόν προσδιορισμένος περιβαλλοντικός κίνδυνος.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού καταλήξει σε σχετική άποψη για τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της επένδυσης στις Νηές και ιδίως σε σχέση με την κατασκευή γηπέδου γκολφ, θα θέσει το θέμα, εφόσον απαιτείται, στην Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.
Με την επιστολή του ο κ. Παπατόλιας παρουσιάζει τα βασικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, για την επένδυση στις Νηές Σούρπης και καλεί τους αποδέκτες της επιστολής, εάν θεωρούν σκόπιμο, να συνδράμουν τη ΝΑΜ στην προσπάθειά της «να αξιοποιήσει για την ανάπτυξη του τόπου την εν λόγω επένδυση, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση, είτε λόγω των ενεργειών της είτε λόγω της αποχής της από ενέργειες, να θίξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.»
Η επένδυση, η οποία φέρει ήδη το όνομα Lavender Bay, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί ως οικιστική επένδυση αναψυχής-θέρετρο στην περιοχή Νηές Σούρπης του νομού Μαγνησίας.
Η περιοχή αυτή είναι περιουσία της Εκκλησίας και ανέρχεται, κατά τις στοιχειοθετημένες δηλώσεις της Εκκλησίας, σε πλέον των 2.700 στρεμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο δασικές, όσο και γεωργικές εκτάσεις.
Οι εκτάσεις που πρόσφατα εκποιήθηκαν, κατά τις ίδιες δηλώσεις, ανέρχονται σε 900 περίπου στρέμματα γεωργικής εκτάσεως και οι εκτάσεις που εκμισθώθηκαν σε 1.600 περίπου στρέμματα δασικής εκτάσεως.
Η επένδυση θα αποτελείται από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, το οποίο θα εκτείνεται σε έκταση 20.000 τ.μ., 400 και πλέον οικιστικές μονάδες (μεζονέτες), οι οποίες θα εκτείνονται σε έκταση 100.000 τ.μ., ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, μία μαρίνα και ένα beach club. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν ο βιολογικός καθαρισμός και το εργοστάσιο αφαλάτωσης.

Διοικητικές ενέργειες
Σύμφωνα με την επιστολή του νομάρχη, μέχρι σήμερα έχουν συντελεστεί οι παρακάτω διοικητικές ενέργειες:

1. Εχει προεγκριθεί ήδη από το έτος 2005 από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που λειτουργεί στη ΝΑΜ η χωροθέτηση του έργου, σύμφωνα με την οποία για την κατασκευή του γηπέδου γκολφ δεν θα χρησιμοποιηθούν ποικιλίες μεταλλαγμένου χλοοτάπητα, θα εφαρμοστεί η βιολογική μέθοδος καλλιέργειας σε ό,τι αφορά τη λίπανση και φυτοπροστασία και θα διασφαλιστεί η επάρκεια ύδατος για τη λειτουργία της μονάδας, χωρίς προβλήματα στις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης των κατοίκων της περιοχής.
2. Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ έχει ήδη εξετάσει και καταλήξει σε άποψη, την οποία έχει γνωστοποιήσει ήδη στον επενδυτή, με τη συνδρομή του Δασαρχείου Αλμυρού, σε σχέση με προτεινόμενα από τον επενδυτή έργα αντιπυρικής προστασίας εποικιστικών εκτάσεων (προμελέτη αντιπυρικής προστασίας) στην εν λόγω περιοχή. Η άποψη αυτή, η οποία αφενός μεν διέφερε σημαντικότατα σε σχέση με την αρχική πρόταση του επενδυτή, αφετέρου δε σχηματίστηκε με βάση το νόμο αλλά και την αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος, θα πρέπει τελικώς να υιοθετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις οποίες θα τεθεί υπόψη η σχετική απάντηση του επενδυτή, όταν ο τελευταίος απαντήσει.
3. Η Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΜ ήδη από το έτος 2006 εξέφρασε θετική άποψη προς την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σχέση με την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ), με την επιφύλαξη της τελικής άποψης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενέκριναν την ΠΠΕ, που αφορούσε στην εγκατάσταση της ξενοδοχειακής μονάδας, της μονάδας αφαλάτωσης, καθώς και της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Εκκρεμεί η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία δίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκκρεμεί επίσης η έγκριση της μελέτης για τον καθορισμό αποδέκτη για την εγκατάσταση αφαλάτωσης, η οποία δίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΜ. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της μελέτης για την ιδιωτική πολεοδόμηση (για τις οικιστικές μονάδες-μεζονέτες), η οποία δίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
4. Η Δ/νση Υγείας της ΝΑΜ έχει ήδη αποστείλει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας τη Μελέτη επεξεργασίας διάθεσης αποβλήτων (βιολογικού καθαρισμού – αφαλάτωσης). Το Υπουργείο Υγείας, με τη σχετική απάντησή του γνωμοδοτεί θετικά όσον αφορά στα θέματα του βιολογικού καθαρισμού. Δεν αντιμετωπίζει όμως διόλου τα θέματα της αφαλάτωσης. Για το λόγο αυτό η Δ/νση Υγείας απέστειλε εκ νέου τη μελέτη στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να έχει τη σχετική άποψη των αρμοδίων υπηρεσιών σε σχέση με την μελέτη για την αφαλάτωση και αναμένει τη σχετική απάντηση. Η έγκριση για τη μελέτη δίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίας της ΝΑΜ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου