ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Επιστολο-πόλεμος
Μοιάζει πολύ μακρινό, ως σενάριο, να επιστρέψει το κλίμα ηρεμίας –εάν είχε επέλθει ποτέ- στο νησί της Αλοννήσου. Το Θαλάσσιο Πάρκο συνεχίζει να πυροδοτεί μεγάλες εντάσεις και στο εσωτερικό του Φορέα, που με άλλα θα έπρεπε να ασχολείται, οι διαμάχες σκληραίνουν διαρκώς.
Στα τελευταία «επεισόδια» έχει προστεθεί «πόλεμος» μακροσκελών επιστολών, που η μία διαδέχεται την άλλη και οι οποίες, αν και θα έπρεπε να παραμείνουν σε επίπεδο εσωτερικής υπηρεσιακής αλληλογραφίας, δίνονται προς δημοσιοποίηση στον τοπικό Τύπο, δείχνοντας την αγωνία ορισμένων να «δικαιωθούν». Αν τους έχουν κόψει τα τηλέφωνα, πάντως, γιατί δεν συναντιούνται σε ένα καφενείο να τα πούνε μεταξύ τους;
Β.Σ.

Με το ελικόπτερο;
Οι κάτοικοι της Αλοννήσου αλλά και της Μαγνησίας, που δεν ενδιαφέρονται για τις προσωπικές διαμάχες στο εσωτερικό του φορέα, είναι σίγουρο ότι θα ήθελαν να ενημερωθούν ποιοι ακριβώς είναι οι λόγοι αυτής της χωρίς τέλος κόντρας που έχει ξεσπάσει. Οι πραγματικοί, όμως, λόγοι. Και επειδή για το ιδιωτικό σκάφος που εισήλθε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια σε απαγορευμένη ζώνη του σκάφους πολλά ειπώθηκαν και γράφηκαν, μήπως να ενημέρωναν από τη διοίκηση του φορέα ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που θα έκαναν σχετικά με την άλλη χωρίς άδεια είσοδο του ελικοπτέρου;
Β.Σ.

Στο σκοτάδι λόγω βλάβης…
Επαιξε με τα νεύρα μας νωρίς χθες το βράδυ η ΔΕΗ. Η βλάβη που σημειώθηκε σε κεντρικό υπόγειο καλώδιο του Βόλου, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης. Ειδικά στην παραλία, όπου είναι και τα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, υπήρξε δύο φορές διακοπή της ηλεκτροδότησης. Την πρώτη φορά, λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ, η διάρκεια της διακοπής ήταν περίπου μισή ώρα, ενώ τη δεύτερη κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά. Τέλος καλό πάντως, έστω και λίγο καθυστερημένα…
Α.Τ.

Αποτελεσματικός
και αθόρυβος…
Πολλές φορές είμαστε έντονα επικριτικοί για τη νοοτροπία των εργαζομένων στο Δημόσιο ή στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, οι απαιτήσεις των πολιτών άλλωστε είναι πολλές, καθώς τα περιθώρια περαιτέρω αποτελεσματικότητας σίγουρα υπάρχουν. Όπως υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, που δείχνουν περίτρανα ότι συνυπάρχουν η οξυδέρκεια και τα καλά αντανακλαστικά σε πολλά στελέχη της κρατικής ή δημοτικής μηχανής, ακόμη και όταν κινούνται έξω από τα στενά χρονικά πλαίσια του πενθήμερου και του οκτάωρου. Όπως για παράδειγμα χθες που ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ Δ. Κουτσιφέλης, που νωρίς το πρωί κινητοποιήθηκε με τους υπεύθυνους του βιολογικού και αμέσως πήραν δείγματα από τον Ξηριά, αναζητώντας μέσα από την ανάλυσή τους την πιθανή ταυτότητα του ασυνείδητου δράστη…
Α.Τ.

Δύσκολη αλλά
αναγκαία επιχείρηση
Στην περιοχή του Αλιβερίου θα βρίσκεται αύριο κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να καταγράψει και να ζητήσει την ειρηνική αποβολή όλων όσοι προχώρησαν παράνομα στην κατάληψη των λυόμενων οικίσκων που εγκατέστησε δωρεάν η Πολιτεία για τους άστεγους τσιγγάνους της περιοχής. Προφανώς η επιχείρηση θα γίνει συνοδεία της αστυνομίας για την αποτροπή βίαιων ενεργειών εκ μέρους των καταληψιών…
Α.Τ.

Ο κακός ο λύκος…
Λέτε η αυριανή μέρα να κρύβει κάποια δυσάρεστη έκπληξη για την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ; Η Δευτέρα θα δείξει. Ας επικρατήσει πάντως ψυχραιμία. Άλλωστε να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι το Σωματείο οσονούπω πηγαίνει σε εκλογές, άρα η μαχητικότητα της προέδρου είναι κατά τι δικαιολογημένη. Εξάλλου στην αναμπουμπούλα, ως γνωστόν, μόνον ο… λύκος χαίρεται. Γκέγκε;

Οι ύαινες και τα γεράκια του κέρδους ψυχορραγούν…

Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος

Είπαμε σήμερα, Κυριακή που είναι, να μην ασχοληθούμε ούτε με τους Λάκηδες, ούτε με τους Δαϊ-λάκηδες. Όσο για τα τοπικά μας πράγματα ούτε λόγος, αφού τα μικροσυμφέροντα και οι ιδιωτικές επιδιώξεις επισκιάζουν τα πάντα. Δυστυχώς όλο και περισσότερο η Ελλάδα θυμίζει τη Φωκίδα ή τα Γρεβενά της Ευρώπης. Απελπισία πραγματική, όταν ο κόσμος συγκλονίζεται από τεράστιες οικονομικές ανακατατάξεις και μεις εξαρτόμαστε από τις διαθέσεις του συμπαθέστατου κατά τ΄ άλλα κ. Δαϊλάκη και του όψιμου επαναστάτη -μετά την υπουργική του θητεία– κ. Τατούλη.
Το λέμε ξεκάθαρα. Τίποτα δεν θα εξαρτηθεί από το εσωτερικό της χώρας σ΄ αυτή τη φάση. Λεπτομέρειες μόνο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο αντίκτυπός της στην ασθενική ελληνική οικονομία είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Αν οι συνέπειες είναι σαρωτικές, τα πάντα θα καταρρεύσουν. Αν είμαστε τυχεροί και υποστούμε ακροθιγώς τις συνέπειες, θα έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στην καθημερινή μας μιζέρια και την άγνοιά μας μέχρι την επόμενη κρίση.
Η αμερικάνικη οικονομία καταρρέει και κανένα σχέδιο Πόλσον δεν είναι ικανό να αντιστρέψει τα πράγματα, σύμφωνα με σοβαρούς και ανεξάρτητους οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές. Το ερώτημα είναι αν θα υποστεί ανάλογες ζημιές και η οικονομία της Ευρώπης και, φυσικά, μαζί της και η ελληνική.
Ζούμε ένα οικονομικό 1989. Τότε κατέρρεαν τα καθεστώτα του ανατολικού μπλοκ και τώρα καταρρέουν καθεστωτικές οικονομικές αντιλήψεις ενός συστήματος που γεννήθηκε στους εγκεφάλους της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρήγκαν και κυριάρχησε για περίπου 25 χρόνια. Βεβαίως ο διάδοχος αυτού του οικονομικού μοντέλου, ο Τζορτζ Μπους, όχι μόνο δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί, αλλά το οδήγησε σε μια τερατώδη μετάλλαξη.
Το ευτύχημα είναι ότι η Ευρώπη διαθέτει ισχυρότερο κοινωνικό δείκτη προστασίας και συντηρητικότερες τράπεζες, που πάντως παραμένουν τράπεζες, εκτελώντας το σύνολο των τραπεζικών εργασιών. Σήμερα στην Αμερική χρεοκοπούν οι εξειδικευμένες τράπεζες, οι επενδυτικές και οι στεγαστικές και όχι οι εμπορικές, γιατί στην Αμερική δυστυχώς τα πάντα είναι καταμερισμός κι απόλυτη εξειδίκευση. Τα πάντα ξεκινούν από το εξειδικευμένο σύστημα Παιδείας που δημιουργεί μονάδες παραγωγής κι όχι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι σπανίως οι νέοι Αμερικανοί γνωρίζουν ιστορία ή γεωγραφία, οδηγοί πολύτιμοι για τον προσανατολισμό και του σύγχρονου ανθρώπου. Κατά συνέπεια επίσης δεν είναι και τυχαίο ότι ο μέσος Αμερικανός πολίτης σήμερα χρεοκοπεί, χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζει το γιατί.
Η ευρωπαϊκή κοινωνία των εθνών στο σύνολό της εδράζει το εκπαιδευτικό της σύστημα στην κλασική ελληνική παιδεία και στην μεταλαμπάδευσή της στο γαλλικό διαφωτισμό. Εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να δίνει τα φώτα στην ανθρωπότητα. Πάνω από τρεις αιώνες πέρασαν από τότε που ο Ντενί Ντιντερό με την εγκυκλοπαίδειά του και το φιλοσοφικό του κίνημα χρίστηκε πνευματικός πατέρας της Γαλλικής Επανάστασης μαζί με τον Ρουσσώ και τον Βολταίρο και αναβάπτισε τις πανανθρώπινες αξίες, που πρώτος έσπειρε στους ιστούς της παγκόσμιας σκέψης ο ελληνικός πολιτισμός. Όσο κι αν το υποτιμούμε στη μεταμοντέρνα εποχή της απόλυτης τεχνολογίας, οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις παραμένουν μοχλός και πυξίδα της ανθρώπινης σκέψης.
Με δυο λόγια, γιατί κι ο χώρος σήμερα δεν επαρκεί, σε μια φράση λαϊκή θα συμπυκνώσουμε το νόημα: «Στην Ευρώπη εξακολουθούν να σε ρωτούν τι δουλειά κάνεις. Στην Αμερική εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες σε ρωτούν πόσα δολάρια βγάζεις το χρόνο». Ας παραμείνουμε έτσι. Ας μην οδηγήσουμε τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας σε τερατογενέσεις. Το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα καταρρέει με κρότο και το ερώτημα είναι ποιο θα πάρει τη θέση του.
Οσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!

Ετσι λέει ο σοφός λαός και άδικο δεν έχει, γιατί όπως λένε και οι παλιοί, οι παροιμίες έχουν βγει από τη ζωή… Και τελοσπάντων το θέμα μας εδώ είναι το εξής, κύριοι: όταν θέλουμε να βάλουμε κάποιον, δεν είναι κακό ως πράξη και ως τακτική. Άλλωστε αυτό προστάζει και η φύση της πολιτικής να γίνεται και να υπάρχει λόγος και αντίλογος. Επίσης οι αιρετοί είναι αυτονόητο πως δεν είναι ούτε άγιοι αλλά ούτε και αλάνθαστοι, οπότε γι’ αυτό υπάρχει ο κόσμος και η αντιπολίτευση, για να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα… Μέχρι εδώ λοιπόν όλα καλά και ωραία και δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει κανέναν για τίποτα.
Όταν όμως προσπαθούμε «να βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι» και να παρουσιάσουμε γεγονότα αναληθή και ανυπόστατα, τότε κάπου υπάρχει πρόβλημα. Για να κατηγορήσουμε κάποιον, χρειάζονται και οι αποδείξεις, τα στοιχεία, όπως και στα δικαστήρια… Έχουν αφεθεί ελεύθεροι ουκ ολίγοι λόγω έλλειψης στοιχείων… Το κακό όμως που υφίσταται το πρόσωπο που βάλλεται, όσον αφορά στην άποψη που διαμορφώνει η κοινή γνώμη, είναι δυστυχώς ανεπανόρθωτο… Και επειδή οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την δυνατότητα, τουλάχιστον στο ρεπορτάζ, να εκφράσουν τη γνώμη τους, ο κόσμος διαμορφώνει άποψη από αυτά που απλά διαβάζει, γιατί πάλι δυστυχώς είναι έτσι τα πράγματα, που δύσκολα ο πολίτης θα καθίσει να σκεφτεί τι είναι αλήθεια και τι όχι και γιατί απλά μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν είδηση από εκεί που δεν υπάρχει… Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που επειδή μέχρι εκεί που είναι ήδη μπορούν να φτάσουν και πουθενά «ψηλότερα», όλα τα υπόλοιπα τα κάνουν κρεμαστάρια!
Α.Φ.

Η Αννα
Από σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στο Βόλο η Άννα Διαμαντοπούλου που αύριο ως υπεύθυνη Τομεάρχης Παιδείας έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε σχολεία του Βόλου στο πλαίσιο των εξορμήσεων στην περιφέρεια.
Η Άννα θα έχει σήμερα το βράδυ επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Βόλο, όπου θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει πολιτικές εκτιμήσεις με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
Η άποψή της ασφαλώς και έχει βαρύνουσα σημασία, αφού εκτός των άλλων συγκαταλέγεται στους πρωτοκλασάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Β.Κ

Για να
τρέμουν όλοι
Αφού τελικά όλοι διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να κινηθούν ενωτικά και η αναφορά αφορά στους εμπόρους και τους μικρομεσαίους, που βρήκαν τελικά φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ των Ομοσπονδιών τους, μήπως θα έπρεπε να επανεξετάσουν εάν η κινητοποίησή τους τελικά μετατεθεί μία μέρα νωρίτερα στις 21 Οκτωβρίου… που έχει προκηρύξει απεργία και η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ. Εάν είναι το μέτωπο να είναι αρραγές, να είναι σε όλα τα επίπεδα. Να σου πω εγώ μετά πώς… τρέμουν όλοι.
Β.Κ

Μπρος γκρεμός
Ο συναγερμός πάντως στα κόμματα μη νομίζετε ότι έληξε… Αντιθέτως οι ημερομηνίες 9 και 16 Νοεμβρίου παίζουν για τις πρόωρες εκλογές.
Κάποιοι λένε με σιγουριά ότι έχουν “κλειδώσει”, γι’ αυτό και αρκετοί λόγω λίστας τα έχουν από τώρα βάψει μαύρα. Εκτός και εάν ο πρωθυπουργός συνεχίσει τα δήθεν καψόνια του και, εκεί που όλοι θα προθερμαίνονται, τους αφήσει στην προπόνηση να καούν και συνεχίσει το “μεταρρυθμιστικό του έργο” μέχρι την άνοιξη.
Μόνο που τότε θα έχει χάσει την ευκαιρία να ξωπετάξει ορισμένους ανεπιθύμητους από τα ψηφοδέλτια. Μπρος γκρεμός και πίσω… εκλογές.
Β.Κ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου