ΤΟΠΙΚΑ

«Βράζει» ο Καύκασος

βράζει-ο-καύκασος-851206

Η έκρηξη στο Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους επτά ρώσοι στρατιωτικοί και άλλα δύο άτομα, πυροδοτήθηκε από τις ειδικές υπηρεσίες της Γεωργίας, αποφάνθηκε σήμερα η γενική εισαγγελία της Ρωσίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

“Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα έχει όλους τους λόγους να πιστεύει ότι η έκρηξη στο Τσχινβάλι οργανώθηκε από τις ειδικές γεωργιανές υπηρεσίες, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην αποσχισθείσα δημοκρατία”, δήλωσε επίσημη πηγή της εισαγγελίας στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η γενική εισαγγελία διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τρομοκρατική ενέργεια.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μεταξύ των επτά ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν είναι και ο συνταγματάρχης Ιβάν Πέτρικ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Πέτρικ βρισκόταν στο γραφείο του όταν σημειώθηκε η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα από το ωστικό κύμα.
Από την υπηρεσία Τύπου της διοίκησης της Νοτίου Οσετίας ανακοινώθηκε ότι το αυτοκίνητο που εξερράγη είχε κατασχεθεί σε γεωργιανό χωριό αφότου εντοπίστηκε ότι μετέφερε ελαφρά όπλα και δύο χειροβομβίδες.
«Το υπουργείο Αμυνας χαρακτηρίζει την έκρηξη τρομοκρατική επίθεση με στόχο την υπονόμευση της εφαρμογής των δεσμεύσεων που προβλέπονται από το Σχέδιο Μεντβέντεφ-Σαρκοζί» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Όπως μάλιστα μετέδωσε το πρακτορείο RIA, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως για την έκρηξη ευθύνονται «δυνάμεις που επιζητούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή», υπονοώντας χωρίς να κατονομάζει τη Γεωργία. Ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας της Γεωργίας επέρριψε και ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι.
Από την πλευρά της η Γεωργία αρνείται κάθε ανάμιξη, κατηγορώντας μάλιστα τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την έκρηξη ως αφορμή για να αναβάλλει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία.
Η βομβιστική επίθεση ήλθε εν μέσω διαρκούς έντασης στην περιοχή του Καυκάσου μετά την πολεμική σύρραξη του Αυγούστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου