ΤΟΠΙΚΑ

Επιδημία οι κλοπές ποδηλάτων ~ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 «ΚΑΝΟΥΝ ΦΤΕΡΑ» ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

επιδημία-οι-κλοπές-ποδηλάτων-πανω-απο-249666

Κλέφτες με «ευαισθησίες» κλέβουν ακριβά ποδήλατα και στη θέση τους τοποθετούν παλιά!

«Ανθεί» το ποδήλατο – «ανθούν» και οι κλοπές του. Η παραπάνω φράση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται απόλυτα τα τελευταία χρόνια στο Βόλο. Σε μια πόλη η οποία έχει παράδοση στα ποδήλατα -σήμερα εν μέσω κρίσης φαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης χρησιμοποιείται από περισσότερα άτομα ωστόσο η αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων έχει φέρει και την αύξηση των κλοπών τους.

Οπως προκύπτει από στοιχεία της Ασφάλειας Βόλου κάθε χρόνο τουλάχιστον 300 ποδήλατα στο Βόλο κάνουν «φτερά» ενώ ο αριθμός αυτός πιθανότατα διπλασιάζεται καθώς πολλά κλεμμένα ποδήλατα μένουν αδήλωτα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Ο εξοπλισμός του «καλού κλέφτη» ποδηλάτου περιορίζεται απλώς σε έναν κόφτη για να σπάσει το λουκέτο του ποδηλάτου και από εκεί και πέρα μπορούν εύκολα να κάνουν «φτερά» τα ποδήλατα από πεζοδρόμια, πυλωτές πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών.

Συγκεκριμένα οι δράστες κόβουν την αλυσίδα με κόφτες ή ρίχνουν ψυκτικό αέριο στις κλειδαριές, με αποτέλεσμα, ανάλογα και με την ποιότητα κάθε μιας, κάποιες να σπάζουν και τα ποδήλατα να βρίσκονται στα χέρια των δραστών!

«Κλέβεται σχεδόν ένα ποδήλατο κάθε μέρα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας μέσα στο 2012 είχαν δηλωθεί στο Βόλο 350 κλοπές ποδηλάτων, ενώ μέσα στο 2013 δηλώθηκαν 300 κλοπές ποδηλάτων. Βέβαια αυτό που επισημαίνουν οι άντρες της Ασφάλειας είναι ότι δυστυχώς δεν δηλώνονται όλες οι κλοπές των ποδηλάτων προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα του φαινομένου.

Οπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άντρες της Ασφάλειας, συγκριτικά με το 2012, μέσα στο 2013 παρατηρείται μια μικρή μείωση στις κλοπές των ποδηλάτων στο Βόλο, τουλάχιστον από αυτά που έχουν δηλωθεί στην αστυνομία.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός, ότι μέσα στο 2012, σχεδόν καθημερινά κλεβόταν και ένα ποδήλατο στο Βόλο.

Κλέφτες με… «ευαισθησίες»

Οπως προκύπτουν από τα στοιχεία οι επιτήδειοι κλέφτες ποδηλάτων έχουν τις προτιμήσεις τους! Τα τελευταία χρόνια οι δράστες δεν κλέβουν οποιαδήποτε ποδήλατα αλλά βάζουν στο «μάτι» τα πιο ακριβά και καινούργια ποδήλατα!

Μάλιστα έχουν προκαλέσει εντύπωση -ορισμένα περιστατικά – στα οποία κλέφτες με «ευαισθησίες» κλέβουν ακριβά ποδήλατα και στη θέση τους τοποθετούν παλιά και εγκαταλελειμμένα ποδήλατα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα ακριβά ποδήλατα κλέβονται μέσα από πυλωτές πολυκατοικιών κυρίως σε περιπτώσεις που μένει η πόρτα της εισόδου ανοιχτή και έτσι βρίσκουν ευκαιρία να «μπουκάρουν» οι επιτήδειοι κλέφτες!

Περίπου 100 ποδήλατα στις αποθήκες στην αστυνομίας

Σήμερα στις αποθήκες της αστυνομίας στο Βόλο βρίσκονται περίπου εκατό κλεμμένα ποδήλατα, τα οποία περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους να τα παραλάβουν. Ωστόσο πολλές φορές η διαδικασία δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει να αποδειχτεί με έγγραφο (απόδειξη) ή αριθμό πλαισίου στα πιο καινούργια ποδήλατα ότι όντως το ποδήλατο ανήκει σε κάποιο άτομο!

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους άντρες της αστυνομίας γίνεται σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των κλεμμένων ποδηλάτων καθώς ανάλογα με το μοντέλο και το χρώμα του ποδηλάτου, προσπαθούν να επικοινωνούν με τα άτομα που έχουν δηλώσει τις κλοπές των ποδηλάτων τους ανάλογα με τα στοιχεία που έχουν δώσει στην κατάθεση τους.

Βέβαια στις περιπτώσεις που τα ποδήλατα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις αποθήκες της αστυνομίας, χωρίς να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του, παραδίδονται από την αστυνομία στο Δήμο Βόλου.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι κλοπές ποδηλάτων δεν καταγγέλλονται στις αρχές από τους ιδιοκτήτες κι όταν βρίσκονται είναι πιο δύσκολο να ταυτοποιηθεί ο κάτοχος. Πάντως, τα ποδήλατα τον τελευταίο καιρό, είναι ελκυστικά στους κλέφτες και γι’ αυτό θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να πάρουν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Κλεμμένα ποδήλατα σε γειτονικές πόλεις

Σε ότι αφορά τις κλοπές των ποδηλάτων στις περισσότερες περιπτώσεις -όπως προκύπτει από τα στοιχεία- οι δράστες είναι είτε αλλοδαποί είτε τοξικομανείς, οι οποίοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική μόνο και μόνο για να αγοράσουν τη δόση τους.

Μέσα στα πιθανά σενάρια των κλοπών, χωρίς να έχει εξακριβωθεί, είναι και αυτό ότι τα ποδήλατα που κλέβονται διαλύονται και πουλούν τα κομμάτια.

Ακόμη μία εκδοχή, είναι ότι αρκετά ποδήλατα καταλήγουν στις γειτονικές θεσσαλικές πόλεις (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και αντιστρόφως τα αντίστοιχα κλεμμένα από αυτές στο Βόλο. Έπειτα περνάνε στα χέρια αλλοδαπών συνήθως, που τα αγοράζουν από εκείνους που τα κλέβουν, κι αυτό γιατί, αν κυκλοφορούν στην ίδια πόλη μπορεί να αναγνωριστούν από τους παθόντες.

Τέλος μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αλλαγή των εξωτερικών χαρακτηριστικών των κλεμμένων ποδηλάτων έτσι ώστε να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τους κατόχους τους, με προσθαφαιρέσεις εξαρτημάτων και αλλαγή του χρώματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου