ΤΟΠΙΚΑ

Αντιρρήσεις για τις Νηές

αντιρρήσεις-για-τις-νηές-851206

Με δριμείς χαρακτηρισμούς εναντίον της Δημοτικής Αρχής και της Μητρόπολης Δημητριάδος για προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών της εταιρίας, με αφορμή την αίτηση αποχαρακτηρισμού της δασικής έκτασης 1.600 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με αγριελιές, η Κίνηση Πολιτών Σούρπης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στις Νηές στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ενώ την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία κ. Νίκος Γκατζής.
Ο κ. Χρήστος Αργύρης εκ μέρους της επιτροπής κατήγγειλε τις ενέργειες που γίνονται από την εταιρία για την επένδυση, ενώ μίλησε και για ενδεχόμενο καταπάτησης δημοτικής έκτασης από την Εκκλησία αλλά και για αποσιώπηση της αίτησης αποχαρακτηρισμού τής εν λόγω έκτασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ υπογράμμισε πως «η Εκκλησία δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην δυστυχία του λαού που θα προέλθει από την επένδυση».
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών αναφέρθηκαν διεξοδικά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς «η έκταση που πέρασε στα χέρια ξένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου ουσιαστικά ανήκε και ανήκει στο λαό της περιοχής», είπε ο κ. Αργύρης. Αναφέρθηκε δε και σε όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν μελλοντικά από τη συγκεκριμένη επένδυση στη περιοχή. «Πρόκειται για ένα κλειστό κόλπο, δηλαδή τα νερά δεν αλλάζουν εύκολα, αλλά και μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που απλά θέλουν να καταστρέψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κ. Πριάγγελος.
Πεπεισμένοι δήλωσαν πως η επένδυση θα στραφεί εναντίον των κατοίκων και της ίδιας της περιοχής, διότι η κατασκευή του γηπέδου γκόλφ 18 οπών, 500 στρεμμάτων συν 60% σε υποστηρικτικά δομικά έργα, απαιτεί μεταλλαγμένο χόρτο, καθώς επίσης και τεράστιες ποσότητες αγροχημικού.
Η κάλυψη των προαναφερθέντων αναγκών θα γίνει από έξι γεωτρήσεις και από την άντληση των πηγαίων νερών του υγροβιότοπου, το οποίο ενώ δεν ανήκει στη πωληθείσα έκταση, η εταιρία ωστόσο το ενέταξε στα επιχειρηματικά της σχέδια. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Πριάγγελος, η κατασκευή συγκροτήματος αφαλάτωσης σε έναν ουσιαστικά κλειστό Παγασητικό Κόλπο, του οποίου τα νερά ανανεώνονται κάθε 80 με 100 χρόνια, «θα προκαλέσει βλαβερές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σύμφωνα και με επίσημα και μη αμφισβητούμενα επιστημονικά δεδομένα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία κ. Νίκος Γκατζής δήλωσε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ενώ πρέπει άμεσα να παρέμβει εισαγγελέας και να γίνει έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε «ο χώρος αυτός να αποδοθεί στους φυσικούς του δικαιούχους, τους πολίτες, γιατί η Εκκλησία δεν έχει στοιχεία που να δικαιολογεί την ιδιοκτησία. Μου φαίνεται πως εδώ οδεύουμε σε ένα καινούργιο Βατοπέδιο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου