ΤΟΠΙΚΑ

Ρύπανση του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό

ρύπανση-του-χειμάρρου-ξηριά-στον-αλμυ-851206

Στον Ξηριά κατέληγε μέρος των αποβλήτων γνωστού εργοστασίου γάλακτος που λειτουργεί στην περιοχή του Αλμυρού, όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία που διενήργησε ύστερα από εντολή του αντινομάρχη Ν. Ντίτορα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.
Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είχε πραγματοποιηθεί εκκένωση του περιεχομένου του βιολογικού καθαρισμού και συγκεκριμένα των υγρών αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας, στο χώρο κάτω από την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου. Ποσότητα των υγρών αποβλήτων είχε καταλήξει στην κοίτη του παρακείμενου χειμάρρου Ξηριά.
Στον περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού υπήρχε έντονη δυσοσμία λόγω της διοχέτευσης υγρών αποβλήτων στο χώρο αυτό.
Ο υπεύθυνος του εργοστασίου γάλακτος ανέφερε στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ότι υπήρξε ανάγκη εκκένωσης της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού και επανεκκίνησής της, έπειτα από υπόδειξη της ΔΕΥΑ Αλμυρού, δεδομένου ότι τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα δεν είχαν τον αναμενόμενο βαθμό επεξεργασίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Ντίτορας, στην εταιρία θα υποβληθούν διοικητικές κυρώσεις για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ενώ οι εκπρόσωποι καλούνται σύμφωνα με το νόμο εντός πέντε ημερών να διατυπώσουν τις απόψεις τους πάνω στα σημεία, τα οποία καταγράφονται στην έκθεση και η οποία τους έχει ήδη γνωστοποιηθεί.
Εκτός από τα αποτελέσματα της αυτοψίας στην έκθεση αναφέρονται και συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν:
– Εφόσον παραστεί στο μέλλον η ανάγκη εκκένωσης της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου, τα υγρά απόβλητα να αποθηκευτούν προσωρινά σε υπέργειες στεγανές δεξαμενές και εφόσον αποκατασταθεί το πρόβλημα στη λειτουργία της εγκατάστασης, τα αποθηκευμένα υγρά απόβλητα να περάσουν από αυτή, προκειμένου να επεξεργαστούν και εν συνεχεία να οδηγηθούν στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Αλμυρού.
– Να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού και να καθαριστεί η κοίτη του παρακείμενου χειμάρρου Ξηριά στα σημεία όπου υπάρχουν υγρά απόβλητα από το εν λόγω εργοστάσιο γάλακτος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου