ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξε ο δρόμος για πώληση της Ολυμπιακής

ανοιξε-ο-δρόμος-για-πώληση-της-ολυμπι-851206

Με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή, Στ. Δαϊλάκη υπερψηφίστηκαν χθες το απόγευμα οι τροπολογίες για την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα Μεταφορών. Είχε προηγηθεί συζήτηση σε υψηλούς τόνους τόσο για τις τροπολογίες, όσο και για την πολιτική επικαιρότητα, καθώς και διαδήλωση εργαζομένων της Ολυμπιακής έξω από τη Βουλή.
Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται το όνομα, το σήμα, οι εργαζόμενοι, οι άγονες γραμμές και η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας, ενώ τόνισε πως η συμφωνία φέρει τη «σφραγίδα και το πράσινο φως» της Ε.Ε., κάτι που δεν είχε συμβεί με το σχέδιο Βερελή.
Νωρίτερα, ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε σε αλλαγή στην τροπολογία, προκειμένου να καθησυχάσει τα συνδικάτα, τα οποία θεωρούσαν ότι με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία για την ΟΑ ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και σε άλλες ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με την τροποποίηση, διευκρινίζεται πως η φράση «αζημίως», που περιέχεται στο κείμενο της τροπολογίας αφορά στην Ολυμπιακή και δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που ανελήφθησαν από το κράτος απέναντι στους υπαλλήλους, οι οποίες καλύπτονται πλήρως.
Η φράση «να λύνονται με αζήμια για την επιχείρηση καταγγελία ή ακόμη και να αναστέλλονται» αντικαθίσταται ως εξής: «να λύονται με καταγγελία ή και να αναστέλλονται αζημίως για την επιχείρηση. Στις περιπτώσεις αυτές, προϋποτίθεται ότι θα υιοθετηθούν μέτρα, όπως τα όσα στο επόμενο εδάφιο αναφέρονται». Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν όσα έχουν ανακοινωθεί για την ΟΑ (εθελούσια, μετατάξεις κ.λπ.)
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και ζήτησαν την απόσυρση των τροπολογιών.
Ο κ. Χρίστος Βερελής, ιδιαίτερα, υπερασπίστηκε το δικό του σχέδιο για την Ολυμπιακή, λέγοντας πως το κατεδάφισε η κυβέρνηση, εκδίωξε τους επενδυτές, ενώ η τότε Επίτροπος εξέφρασε ενστάσεις για το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, μόνο μετά τις εκλογές, ενώ βρισκόταν σε επαφή με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Προέβλεψε, μάλιστα, πως το σχέδιο Χατζηδάκη θα καταρρεύσει και τότε θα «παραμένει η νευρικότητα του υπουργού».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και την τροπολογία για την Ολυμπιακή και ζήτησε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το γεγονός ότι αυτή την ώρα υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις με την έγκριση μάλιστα της Κομισιόν για τους τραπεζίτες της Ευρώπης «και όχι να αποδέχεται τη θλιβερή παρουσία του Μπαρόζο να μας λέει ότι είναι παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις στην Ολυμπιακή».
Απαντώντας ο Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι άλλο είναι αυτό που συμβαίνει με το τραπεζοπιστωτικό σύστημα και άλλο η αγορά των αερομεταφορών στην Ευρώπη, η οποία είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Αρνήθηκε σε κάθε περίπτωση να απαντήσει σε εκείνους που άφησαν υπονοούμενα περί πιέσεων στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, λέγοντας: «Δεν δέχομαι υπονοούμενα, δεν απαντώ σε αυτά. Όποιος έχει στοιχεία να μιλήσουμε επ αυτών. Η αντιπολίτευση έχει όρια.»
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης απευθύνθηκε αρχικά στην πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αιχμή τα όσα προηγουμένως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης περί φόβου των κυβερνητικών στελεχών να μιλήσουν, αφού κινδυνεύουν να διαγραφούν, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να μην παραδίδει μαθήματα Δημοκρατίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται μαθήματα Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ, όταν επί Ανδρέα Παπανδρέου υπουργοί απολύονταν εν πτήσει, προσθέτοντας πως είναι «καλό να συζητάμε για το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούν όμως κάποιοι να παριστάνουν ούτε τους εισαγγελείς, ούτε τους παιδονόμους».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε πως από τη φημολογία των ημερών περί διενέργειας εκλογών – η οποία διακινήθηκε από εξωκοινοβουλευτικούς κύκλους – δεν θορυβήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά εκείνοι του ΠΑΣΟΚ που ρωτούσαν εναγωνίως. Κατέληξε λέγοντας πως ο ελληνικός λαός, όταν θα έρθει η ώρα της ετυμηγορίας, θα αποφασίσει πως η μόνη λύση είναι ο Καραμανλής και η ΝΔ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε ότι την ώρα που σαρώνονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, επικρατούν τα ευφυολογήματα κι αυτό είναι «μέγιστος αποπροσανατολισμός».
Διαδήλωση
Πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από τη βουλή, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή και στον ΟΣΕ.
Οι εργαζόμενοι φώναξαν συνθήματα υπέρ της διατήρησης του εθνικού χαρακτήρα της Ολυμπιακής και κατά του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο, όπως τόνισαν, οδηγεί σε «ξεπούλημα» τον εθνικό αερομεταφορέα.
Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάτω από την «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ, η οποία έχει κηρύξει 24 απεργία για τις 8 Οκτωβρίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου