ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα στο Βόλο για το επικίνδυνο κινέζικο γάλα

μέτρα-στο-βόλο-για-το-επικίνδυνο-κινέ-851206

Σε επιφυλακή είναι από χθες όλες οι ελεγκτικές αρχές της Μαγνησίας, μετά από σήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νομαρχία να δεσμεύονται όλες οι παρτίδες με κινεζικά προϊόντα στο λιμάνι του Βόλου, οι οποίες αποτελούνται από φορτία που περιέχουν προϊόντα που παρασκευάζονται με γάλα στο οποίο έχουν ανιχνευθεί ίχνη μελαμίνης, μία τοξική ουσία που έχει οδηγήσει χιλιάδες παιδιά από την ασιατική χώρα στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα οι οδηγίες του Υπουργείου κάνουν λόγο για δέσμευση και για καθολικούς ελέγχους στα φορτία με προϊόντα όπως μπισκότα, γλυκά, παγωτά, κουφέτα, γιαούρτια και ζωοτροφές. Τα φορτία θα αποδεσμεύονται μετά τον καθολικό και ενδελεχή έλεγχο όλων των εισαγόμενων φορτίων από την Κίνα. Επίσης οι Ελεγκτές Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, που εδρεύει στο Βόλο, έχουν ειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παρτίδα με παράγωγα κινεζικού γάλακτος που κατασχέθηκε την ώρα που επιχειρήθηκε η εισαγωγή του στην αγορά της Ολλανδίας.

Εγκύκλιος για
τον αλκοολικό τίτλο

Χθες εξάλλου έφτασε στη Νομαρχία Μαγνησίας και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης «για τον καθορισμό και τον τρόπο εφαρμογής του ειδικού μέτρου στήριξης με τη χρησιμοποίηση συμπυκνωμένου και ανακαθορισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών (πετιμέζι) για την αύξηση του φυσικού κατ΄ όγκον αλκοολικού τίτλου ορισμένων αμπελοοινικών προϊόντων».
Σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση το συμπυκνωμένο γλεύκος που θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του φυσικού αλκοολικού τίτλου, πρέπει να προέρχεται από οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Ειδικότερα:
– Για τον εμπλουτισμό προϊόντων από τα οποία πρόκειται να παραχθεί ένας οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ή ένας Οίνος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, το συμπυκνωμένο γλεύκος που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να προέρχεται από ποικιλίες αμπέλου που έχουν συγκομιστεί στην ίδια καθορισμένη περιοχή .
– Τα προϊόντα προς εμπλουτισμό που προορίζονται για την παραγωγή οίνου χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη καθώς και οίνου με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη πρέπει να έχουν ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 9% vol, τα δε προοριζόμενα για την παραγωγή οίνου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης πρέπει να έχουν ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 10% vol, εκτός ένα διαφορετικά έχουν οριστεί για κάθε περίπτωση με τις αποφάσεις αναγνώρισής τους
– Η αύξηση του φυσικού αλκοολικού τίτλου του προϊόντος που υπέστη εμπλουτισμό δεν μπορεί να υπερβεί το 1,5 % vol σε κάθε περίπτωση.
– Το εμπλουτισμένο προϊόντα δεν μπορούν να έχουν ολικό κατ΄ όγκο αλκοολικό τίτλο ανώτερο ανώτερο των 13,5 % vol.
– Η αύξηση του όγκου του αρχικού προς εμπλουτισμό προϊόντος μετά την προσθήκη του συμπυκνωμένου ή συμπυκνωμένου ανακαθορισμένου γλεύκους δεν πρέπει να ξεπερνά το 6,5%.

Στη Μαγνησία
Στη Μαγνησία ο τρύγος ξεκίνησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετές μέρες, καθώς επανήρχισε μόλις την περασμένη Τρίτη. Συνολικά 3.000 τόνοι αναμένεται να οινοποιηθούν φέτος στη Μαγνησία, από τους οποίους οι 2.000 τόνοι θα γίνουν για λογαριασμό του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου « Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Οι υπόλοιπες ποσότητες θα οινοποιηθούν για τα οινοποιεία Αποστολάκη, Τιμπλαλέξη, Χαλέβα στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου και του Πατιστή στην Αργαλαστή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου