ΤΟΠΙΚΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΦΕΤΩΝ: Μολυσμένες τρεις πηγές

δημοσ-αφετων-μολυσμένες-τρεις-πηγές-851206

Ακαταλληλότητα σε τρεις πηγές πόσιμου νερού του Δήμου Αφετών δείχνουν τα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, σύμφωνα με τα στοιχεία μικροβιολογικού εργαστηρίου του Υπουργείου Υγείας στην Αθήνα.
Η δειγματοληψία πόσιμου νερού διενεργήθηκε σε σημεία υδροδότησης του Δήμου τον περασμένο Μάιο (πηγές, δεξαμενές, δίκτυα ύδρευσης). Από την ανάλυση προκύπτει ότι στα νερά των πηγών Κρύα Βρύση, Μανωλάκη και Πλατάνια βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι και κρίνονται ακατάλληλα, ενώ στη βρύση δικτύου της Λαμπινούς γίνεται χλωρίωση και το νερό πληροί τις προϋποθέσεις.
Τα αποτελέσματα απεστάλησαν στη Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας με αντίστοιχη κοινοποίηση στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε διάφορους φορείς υγείας, ενώ με έγγραφό της η Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ ζητά την άμεση λήψη μέτρων για παροχή κατάλληλου για πόση νερού σε όλες τις περιοχές του Δήμου Αφετών.
Στο έγγραφό της η υπηρεσία ζητά να ληφθούν μέτρα στην πηγή Κρύα Βρύση (καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου και στεγανοποίηση του χώρου με κλίσεις και κατασκευή τάφρου περιμετρικά της πηγής για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων, καθαριότητα της πηγής και στεγανοποίηση αυτής με τοποθέτηση πόρτας που να κλείνει με ασφάλεια και περίφραξη). Στην πηγή Μανωλάκη να ληφθούν μέτρα επίσης καθαριότητας της πηγής και του περιβάλλοντος χώρου, στην πηγή Πλατάνια καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου και κατασκευή τάφρου περιμετρικά για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων, καθώς και καθαριότητα και στεγανοποίηση των πηγών.
Η Διεύθυνση Υγείας τονίζει ότι πρέπει να γίνει άμεση διακοπή της υδροδότησης από τα σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα, μέχρις ότου ο Δήμος προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και άμεση χλωρίωση του πόσιμου νερού με τοποθέτηση χλωριωτήρων, παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης με συνεχείς χλωριομετρήσεις, έως ότου διαπιστωθεί η καταλληλότητα για ανθρώπινη χρήση.
Σημειώνεται ότι στο έγγραφο αναφέρεται και η άσχημη κατάσταση που βρίσκονται δεξαμενές του δήμου.
Παράλληλα υπογραμμίζεται στο Δήμο Αφετών ότι ανάλογες συστάσεις για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας είχε κάνει και το 2007, ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών υγειονομικής προστασίας των σημείων υδροδότησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου