ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Παπούλια

παρέμβαση-παπούλια-851206

Την ανάγκη αναζήτησης μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και να αναζητήσουμε μηχανισμούς αναδιανομής του πλούτου σε διεθνή κλίμακα, όχι μόνο ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον οι συνέπειες της δυσμενούς μεταχείρισης την οποία υπέστησαν ορισμένοι λαοί. Αλλά και για να ενισχυθεί η παγκόσμια σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το διεθνές πιστωτικό σύστημα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και σημείωσε ότι η κρίση αυτή ξεκίνησε εκτός Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, όμως, «οι πιστωτικές κρίσεις δεν είναι γεγονότα περιορισμένα σε έναν τόπο».
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «Η κρίση έδειξε τη μεγάλη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, όταν, στο κυνήγι των περισσότερων κερδών, υποτιμώνται οι κίνδυνοι και επικρατεί η απληστία, όταν νομοθετικά επιτρέπεται χωρίς όρους και όρια ο διαχωρισμός της ευθύνης από τα κέρδη, όταν θεωρείται ότι η ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία είναι ικανή ασπίδα για την προστασία από υπερβολές.»
Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση αυτή θα διαμορφώσει μια νέα γενιά οικονομικής σκέψης και επανέλαβε την προτροπή του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν: «Χρειαζόμαστε ένα νέο τρόπο αντίληψης της ηθικής και της ευθύνης στην οικονομία, περισσότερη συναίσθηση του τι συνεπάγονται οι οικονομικές κρίσεις και αποφάσεις για τους πολλούς».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου