ΤΟΠΙΚΑ

Οργίασε η φημολογία για εκλογές

οργίασε-η-φημολογία-για-εκλογές-851206

Από το μεσημέρι της Τετάρτης τα τηλέφωνα μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων, αλλά και απλών πολιτών που ήθελαν να πληροφορηθούν τις υποτιθέμενες εξελίξεις, πήραν κυριολεκτικά φωτιά. Η απεργία στα μέσα ενημέρωσης και η ρευστότητα του πολιτικού κλίματος αποδείχθηκαν ο καλύτερος συνδυασμός για όσους ήθελαν να διασπείρουν φήμες σχετικά με τις υποτιθέμενες πολιτικές εξελίξεις.
Είναι αλήθεια ότι οι φήμες τροφοδοτήθηκαν κυρίως από την έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη πληροφορία, η οποία ήταν αληθής, συνδυάστηκε και με μια άλλη ψευδέστατη, σύμφωνα με την οποία αμέσως μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επισκεπτόταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να του ζητήσει την υπογραφή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με ημερομηνία στις 9 ή στις 16 Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα βρίσκονταν στην Κομοτηνή για επίσημη προγραμματισμένη επίσκεψη και έτσι θα ήταν αδύνατο να τον επισκεφθεί ο πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι βουλευτές Μαγνησίας δεν μπορούσαν να διαψεύσουν τις διαχεόμενες φήμες και μάλλον τις επιβεβαίωναν παρά τις απέρριπταν. Το όργιο της φημολογίας ενισχύθηκε και από το γεγονός της ανάρτησης σε ορισμένα μπλογκς της πληροφορίας ότι ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του στο κολλέγιο των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα τους είπε ότι πρέπει να πάει στην Ελλάδα, γιατί είναι μεγάλη πιθανότητα μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι να προκηρυχθούν εκλογές. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο Έλληνας επίτροπος με τις πρόωρες εκλογές, αφού ακόμα κι αν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος μπορεί να παραμείνει και να εξαντλήσει την πενταετή του θητεία, μόνο όσοι διέδιδαν τις «πληροφορίες» είναι δυνατόν να εξηγήσουν.
Είναι σαφές ότι λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο Βόλο υπήρχε ξεκάθαρο κλίμα πρόωρων εκλογών. Μάλιστα κομματικά στελέχη τηλεφωνούσαν στους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν για την ματαίωση των εκδηλώσεων της Πέμπτης λόγω… των πολιτικών εξελίξεων!!! Βέβαια το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που ακολούθησαν διέψευσαν τα συγκεκριμένα σενάρια και απομάκρυναν, τουλάχιστον προς το παρόν, το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία. Έτσι αποδείχθηκε περίτρανα για μία ακόμη φορά η αξία της επίσημης και όσο το δυνατόν αντικειμενικότερης ενημέρωσης, όσο και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι και ο Τύπος γενικότερα στα σοβαρά ζητήματα του τόπου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου