ΤΟΠΙΚΑ

Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Βόλου στην ΕΒΟΛ

επίσκεψη-του-υποψήφιου-δημάρχου-βόλο-254227

Την αντίθεσή του στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, εξέφρασε χθες, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζο και διευθυντικά στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, ο Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» κ. Μιχάλης Μιτζικός.

Ο κ. Μιτζικός, που συνοδευόταν από τον πρώην υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ κ. Χρήστο Μπουκώρο, τόνισε ότι οι συνέπειες από την υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, θα είναι πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης προτείνει, όπως είναι γνωστό, την πώληση γάλακτος στα σούπερ μάρκετ με σήμανση ημέρας και όχι με τη σήμανση «φρέσκο», παρά τις έντονες ενστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τυχόν κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος θα αποτελέσει πλήγμα για την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην αγορά, αφού πλέον η ευθύνη για το ποιο γάλα θα θεωρείται «φρέσκο» δεν θα αποτελεί αντικείμενο θεσμικής ρύθμισης, αλλά επιλογής marketing των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών και των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων. Θα μπορεί λόγου χάριν μια γαλακτοβιομηχανία ή ένας συνεταιρισμός γαλακτοκομικών εταιρειών να διακινούν και να τιμολογούν ανάλογα ως «φρέσκο» ένα γάλα με την επισήμανση ότι είναι 9-10 ημερών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μεταβάλει άρδην τα δεδομένα και για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι ενδέχεται να πιεστούν να δεχτούν ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλατος στην Ελλάδα, υποχωρεί με ρυθμό 3-5% τα τελευταία χρόνια και έχει μειωθεί στα επίπεδα των 650.000 τόνων. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κτηνοτρόφων που απασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή γάλακτος, έχει συρρικνωθεί δραματικά και από τους περίπου 11.000 το 2001 φτάνει σήμερα τους 3.100 και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουμε την δεύτερη υψηλότερη τιμή στο αγελαδινό γάλα και ενώ αυξάνεται η διεθνής ζήτηση.

Οι κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ εκφράζονται φόβοι, πως αν ισχύσει το εννιαήμερο, τότε θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου.

«Τους μόνους που ευνοεί μια ενδεχόμενη επιμήκυνση, είναι οι εταιρείες εισαγωγής, οι οποίες δεν αγοράζουν γάλα από τον Έλληνα κτηνοτρόφο», σημείωσε ο κ. Μιτζικός, που ενημερώθηκε για την λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας και τη νέα επένδυση, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ολοκληρώνεται.

Τέλος ο κ. Μιτζικός ενημερώθηκε για την πρώην υπερτοπική αγορά «Ιάσων», στη μετοχική σύνθεση της οποίας συμμετέχει η ΕΒΟΛ με 15%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου