ΤΟΠΙΚΑ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης

ηπα-εγκρίθηκε-το-σχέδιο-διάσωσης-851206

Με ψήφους 74 έναντι 25 η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ του αναθεωρημένου σχεδίου Πόλσον για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση. Προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις, αλλαγές στο σχέδιο και αγωνιώδης έκκληση του Τζορτζ Μπους προς τους γερουσιαστές.
Το σχέδιο, ύψους 700 δισ. Δολαρίων, επιστρέφει τώρα και πάλι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία το απέρριψε στην αρχική του μορφή τη Δευτέρα, με ψήφους 228 κατά έναντι 205 υπέρ, οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ επισήμανε ότι «η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή» και τόνισε πως το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί εγγύηση για την έξοδο από την κρίση της Γουόλ Στριτ, αλλά της χώρας». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το τροποποιημένο νομοσχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή την Παρασκευή.
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσε αισιόδοξος για μία «διακομματική νίκη».
Ο Τζορτζ Μπους ζήτησε από τους γερουσιαστές να αντιμετωπίσουν «πολύ σοβαρά» το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί ο πλούτος και η εργασία των πολιτών, όπως υποστήριξε.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία Μπάρακ Ομάμα των Δημοκρατικών και Τζον Μακέιν των Ρεπουμπλικάνων διέκοψαν την προεκλογική τους εκστρατεία και επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της Γερουσίας.
Η αναθεωρημένη πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων:
Την αύξηση του ύψους των καταθέσεων για τις οποίες υπάρχει κυβερνητική εγγύηση από 100.000 δολάρια σε 250.000 δολάρια, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επέκταση των φορολογικών διευκολύνσεων σε όσους έχουν παιδιά και αρωγή στα θύματα των πρόσφατων κυκλώνων.
Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «με τις βελτιώσεις που έκανε η Γερουσία, πιστεύω ότι τα μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο».
»Ο αμερικανικός λαός αναμένει -και η οικονομία μας απαιτεί- η Βουλή να εγκρίνει αυτό το καλό νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα και να το στείλει στο γραφείο μου [προς κύρωση]». Ο νόμος που ενέκρινε η Γερουσία είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια κάθε Αμερικανού» προσέθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, κάλεσε τη Βουλή να επικυρώσει το νομοσχέδιο, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Τζ. Μπους και να γίνει νόμος του κράτους. «Η απόφαση της Γερουσίας στέλνει ένα θετικό σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την αμερικανική οικονομία, δίνοντας στους Αμερικανούς τη σιγουριά της πρόσβασης στις αναγκαίες πιστώσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων» τόνισε.
Πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία η Γουόλ Στριτ έκλεισε πτωτικά με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει απώλειες 0,18%, στις 10.831,10 μονάδες, και το δείκτη των εταιρειών τεχνολογίας Nasdaq να σημειώνει πτώση 1,08%, στις 2.069,40 μονάδες.
* Το Σάββατο πραγματοποιείται έκταση σύνοδος των ηγετών Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου