ΤΟΠΙΚΑ

Αδικαιολόγητοι φόβοι καταθετών

αδικαιολόγητοι-φόβοι-καταθετών-851206

Αυξημένη πίεση μικροκαταθετών που διερευνούν το ενδεχόμενο απόσυρσης των καταθέσεών τους παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες και εντονότερα χθες σε τραπεζικά υποκαταστήματα του Βόλου. Η ανεπίσημη φημολογία που καλλιεργήθηκε εντονότερα προχθές με την απεργία των δημοσιογράφων δημιουργεί αισθήματα φόβου και ανασφάλειας στους κατά κανόνα λιγότερα ενημερωμένους που είναι οι μικροκαταθέτες. Χθες πάρα πολλοί Βολιώτες επισκέφθηκαν τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται και διερεύνησαν το ενδεχόμενο να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι περισσότεροι πείσθηκαν από τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων των τραπεζών και δεν προχώρησαν σε απόσυρση, ενώ κάποιοι το έκαναν. Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και έγκυρων οικονομικών αναλυτών ότι κανένας κίνδυνος δεν διαφαίνεται για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσοι δεν έχουν έστω και ελάχιστες οικονομικές γνώσεις δείχνουν αυτές τις μέρες να παρασύρονται εύκολα. Τονωτική ένεση στην αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 45%!!!
Πάντως, όπως έλεγε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ διευθυντικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας στο Βόλο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, «αυτοί που δείχνουν ανήσυχοι είναι οι μικροκαταθέτες που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και είναι πολύ ευάλωτοι στις φήμες». Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε: «Αν υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, πιστεύω ότι ήδη θα είχαν διαφανεί συγκεκριμένα περιστατικά, όπως έγινε και με πολλές τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης. Άλλωστε οι οικονομικές εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα και στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον εκφράζονται σχεδόν ταυτόχρονα σ΄ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αποσύροντας τις καταθέσεις τους οι μικροκαταθέτες σ΄ αυτή τη φάση το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να χάνουν τόκους και να θέτουν σε κίνδυνο τα χρήματά τους, αφού δυστυχώς υπάρχουν και ορισμένοι που δείχνουν να πιστεύουν ότι οι οικονομίες τους είναι ασφαλέστερες στο σπίτι τους. Δεν σκέφτονται καν ότι στοχοποιούνται στους διαρρήκτες. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για μικρές ή μεγάλες τράπεζες, αφού αν κάτι υπήρχε θα είχε διαρρεύσει στην ελληνική τραπεζική αγορά που είναι πάντα καλά πληροφορημένη για τις εξελίξεις», συμπλήρωσε το ανώτερο τραπεζικό στέλεχος. Σε κάθε περίπτωση γνώστες του τραπεζικού συστήματος τόνιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σ΄ αυτή τη φάση δεν δικαιολογείται κανενός είδους αυξημένη ανησυχία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι μεγαλοκαταθέτες παραμένουν σταθεροί στις θέσεις που κατέχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δυναμική παρέμβαση
του Μιχάλη Σάλλα
Στη χθεσινή εκδήλωση υπογραφής της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία θα γίνει μέσω της Τράπεζας Πειραιώς (ρεπορτάζ στη σελίδα 15), ο πρόεδρός της Μιχ. Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αγοράσει τοξικά ομόλογα και παρέχοντας στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο εννεάμηνο που αποδεικνύουν την υψηλότατη ρευστότητα του Ομίλου καθησύχασε ουσιαστικά τους φόβους που καλλιεργεί η φημολογία των ημερών. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σάλλας δήλωσε: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δε διατρέχει κανένα κίνδυνο, διότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εκτέθηκαν στα λεγόμενα τοξικά ομόλογα και είναι απολύτως υγιείς.
Στην Ελλάδα οι Τράπεζες έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματά μας. Για την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία μπορώ να μιλήσω ειδικότερα, η εμπιστοσύνη των πελατών μας επιβεβαιώνεται κάθε ημέρα.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα υψηλή ρευστότητα, πάνω από τα όρια που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι καταθέσεις μας αυξάνονται καθημερινά και στο εννεάμηνο υπερέβησαν σε ρυθμό αύξησης το 45%.
Σπεύδω μάλιστα να σας πω, ότι τα αποτελέσματα μας για το εννεάμηνο του 2008, τα οποία όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα είναι και πάλι θετικά, θα τα ανακοινώσουμε νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου, για την ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρωθούν, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να εκφραστεί και η μέγιστης στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και στον Όμιλο Πειραιώς. Δεν έχει διευκρινιστεί το αντικείμενο της συνεργασίας, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου και τον πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα να έχουν συμφωνήσει ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της ελληνικής θέσης στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν η στρατηγικής σημασίας συνεργασία πραγματοποιηθεί, ασφαλώς θα πρόκειται για μια πολύ τονωτική ένεση της αξιοπιστίας και του δυναμισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου