ΤΟΠΙΚΑ

Εμεινε με 150… και έναν αντάρτη

εμεινε-με-150-και-έναν-αντάρτη-851206

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ μετά τη διαγραφή του βουλευτή Δράμας, Στ. Δαϊλάκη, από την ΚΟ του κόμματος. Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ζήτησε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης αλλά ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Δράμας αρνήθηκε. «Παραμένω βουλευτής-δεν παραιτούμαι» ξεκαθαρίζει και επιμένει στα περί παραίτησης Ρουσόπουλου- Αγγέλου.
Στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ παρέπεμψαν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αναφερόμενα στις εξελίξεις μετά την απομάκρυνση του Στ. Δαϊλάκη.
Μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, οι Γιώργος Σουφλιάς, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια.
Ιδιαίτερα αιχμηρός αλλά και ξεκάθαρος ο υπουργός Αμυνας. «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα» υπογράμμισε όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί αν η ΝΔ χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή.
Το δρόμο της παραίτησης έδειξε στον κ. Δαϊλάκη και ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. «Ολοι πρέπει να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και όποιος διαφωνεί θα πρέπει να παραιτείται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την περασμένη Παρασκευή, οι οποίες, όπως είπε, ελήφθησαν ομοφώνως και κατά συνέπεια, όπως τόνισε, θα πρέπει θα πρέπει όλοι να πειθαρχούν.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα μεγάλα προβλήματα της χώρας χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι βουλευτές θα κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή». Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν κι άλλος βουλευτής δεν πειθαρχήσει, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «δεν μπορούμε να συζητούμε με το αν»,αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι ο κ. Δαϊλάκης παραβίασε την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι ο κύκλος εσωστρέφειας προκαλεί προβλήματα στο έργο της κυβέρνησης σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η εσωστρέφεια εμποδίζει την κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της και έπρεπε να σταματήσει, ενώ υπενθύμισε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με βάση την οποία, όπως είπε, έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για την διαγραφή του κ. Δαϊλάκη.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, σημείωσε ότι δεν νοούνται προσωπικές στρατηγικές και τόνισε ότι η ΚΟ θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα.
H υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είπε ότι «έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε στην κυβέρνηση, το έργο είναι μπροστά μας και μέσα σ αυτή τη διεθνή συγκυρία μας απασχολεί το έργο μας και μόνο το έργο μας». «Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται και τον Καραμανλή και την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Στo θέμα Δαϊλάκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. «Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα, όπως η διεθνής κρίση. Αυτή την ευθύνη που προκύπτει από τη λαϊκή εντολή θα τη σηκώσουμε στο ακέραιο. Ο πρωθυπουργός αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» τόνισε.
Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο κ. Τραγάκης ζήτησε από τον Στ. Δαϊλάκη την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.
Σε ερώτηση αν θα ισχύσει το ίδιο και στο μέλλον για κάποιον άλλο βουλευτή της ΝΔ, ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι όλα αυτά ξεκαθαρίστηκαν στην ΚΕ με την ομιλία του πρωθυπουργού.
Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως τα μηνύματα του πρωθυπουργού στην ΚΕ ήταν ξεκάθαρα, σε ό,τι δε αφορά στο βουλευτή Θ. Γιαννόπουλο που έκανε παρεμφερείς δηλώσεις και δεν διεγράφη, τόνισε πως υπάρχει δήλωση του βουλευτή που ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, καθώς και όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί βουλευτές βάλουν εναντίον του.
Το ιστορικό της διαγραφής
O βουλευτής Δράμας, Σταύρος Δαϊλάκης, τέθηκε εκτός ΚΟ μετά την κίνησή του το βράδυ της Δευτέρας, να αμφισβητήσει ευθέως το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού. Ο κ. Δαϊλάκης σε συνέντευξή του δήλωσε: «Δεν ακουμπά την κοινωνία η ακολουθουμένη επικοινωνιακή τακτική», εμπνευστές της οποίας κατονόμασε τον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Αγγέλου.
Ο βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε ότι δεν αντέχει άλλο ο κόσμος και τόνισε με έμφαση: «Δεν μπορώ να κάνω 100 μέτρα χωρίς να με σταματάνε ψηφοφόροι και να μου επισημαίνουν την ανάγκη να αλλάξουμε». Ο ίδιος ο κ. Δαϊλάκης επανέλαβε σε δηλώσεις, μετά την απόφαση να τεθεί εκτός ΚΟ, ότι είναι πρόθυμος ακόμα και να παραιτηθεί εφόσον του ζητηθεί από το κόμμα.
«Αυτό που είπα το είπα για το καλό του κόμματος και της κυβέρνησης- αυτό που με ανάγκασε να φτάσω μέχρι εδώ είναι ότι ο Καραμανλής βγαίνει δεύτερος- είναι ένα άλογο που πρέπει να βγαίνει πρώτο. Κατορθώσαμε να κάνουμε κόμμα αυτό που ήταν απόκομμα Εύχομαι η θυσία Δαϊλάκη να είναι μια αρχή» τόνισε ο βουλευτής της Δράμας. Και πρόσθεσε: «Εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγει από τη ΝΔ, είμαι Καραμανλικότερους του Kαραμανλή, δεν θα υπάρχει πιο πιστός βουλευτής από εμένα. Παίρνω εντολή από το λαό της Δράμας- δεν θέλω να είμαι αυτός που θα φτάσει τη ΝΔ σε μια απειλή ανάσας, θα κάνω ό,τι πει το κόμμα»
Ο κ. Δαϊλάκης επανέλαβε ότι πρέπει να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Θ. Ρουσόπουλος, αλλά και ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. Πρόκειται για τον πρώτο γαλάζιο βουλευτή που «σπάει» το σιωπητήριο που επέβαλε ο Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΚΕ την ΝΔ, την περασμένη Παρασκευή.
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Κύριε πρόεδρε, Σας γνωρίζω ότι ο βουλευτής κ. Σταύρος Δαϊλάκης τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας και παρακαλώ για τις κατά τον κανονισμό της Βουλής από μέρους σας ενέργειες».
«Ο κύριος Δαϊλάκης αδικεί τον εαυτό του» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανάλογη συμπεριφορά από άλλο βουλευτή, λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Τόνισε ότι οι υπουργοί πρέπει να πάνε στην περιφέρεια, όχι ως διαφημιστές, αλλά για να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες απόψεις διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» ο Θ. Γιαννόπουλος, ο οποίος ωστόσο απέφυγε τα χειρότερα, επικαλούμενος αργοπορία της γραμματέως του στην αποστολή με e-mail του κειμένου της συνέντευξης στην εφημερίδα. Ο ίδιος ο βουλευτής υποστήριξε ότι τον κάλυψε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πως είχε παραχωρήσει τη συνέντευξη πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είχε λάβει την απόφαση να διαγράψει τον βουλευτή Αρκαδίας, Πέτρο Τατούλη, στην πρώτη περίπτωση αμφισβήτησης. Το θέμα Τατούλη αποκτά νέα διάσταση, καθώς ανάλογα με τις κινήσεις του αρκά βουλευτή θα κριθούν πολλά για το μέλλον ακόμα και της κυβέρνησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου