ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνει η Εθνική Χρηματιστηριακή

κλείνει-η-εθνική-χρηματιστηριακή-851206

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το τσουνάμι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχει φτάσει ήδη όχι απλά στη Ελλάδα αλλά και στο Βόλο. Μόλις χθες έγινε γνωστή η απόφαση της εταιρίας Εθνική Χρηματιστηριακή του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το υποκατάστημά της στο Βόλο, το οποίο απασχολούσε τρεις εργαζόμενους και εξυπηρετούσε χιλιάδες συναλλασσόμενους μικροεπενδυτές. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο οργανωμένα χρηματιστηριακά γραφεία του Βόλου, το οποίο μάλιστα ήταν και απολύτως κερδοφόρο τα τελευταία χρόνια.

Φαινομενικά αφορμή για το κλείσιμο στάθηκε το αίτημα του υποκαταστήματος να ενισχυθεί με προσωπικό, καθώς ο κύκλος εργασιών του είναι σημαντικός. Η απάντηση από τα κεντρικά της Εθνικής Χρηματιστηριακής, η οποία δόθηκε πριν από λίγες μέρες, ήταν αρκετά δυσοίωνη, αφού σύμφωνα με αυτή οι προσλήψεις στον Όμιλο και ιδιαίτερα στα χρηματιστηριακά γραφεία έχουν παγώσει και θα παραμείνουν παγωμένες για αρκετό καιρό.

Σα να μην έφτανε αυτό, μόλις χθες οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος του Βόλου έλαβαν την εντολή το αργότερο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή να αναστείλουν τις εργασίες του υποκαταστήματος και να το κλείσουν!

Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετούνται περίπου 5.000 μικροεπενδυτές από ολόκληρη τη Μαγνησία. Οι μικροεπενδυτές που είχαν κωδικό στο συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι προφανές λοιπόν ότι πλέον θα εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στο Βόλο, χωρίς ωστόσο αυτό το τελευταίο να είναι βέβαιο, αφού αναμένονται ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν στάθηκε ικανό να διασταυρωθούν, μέχρι αργά χθες βράδυ στο κλείσιμο αναμένεται να οδηγηθούν και άλλα υποκαταστήματα της Εθνικής Χρηματιστηριακής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι αιτίες του λουκέτου
Υπενθυμίζεται ότι τα υποκαταστήματα της Εθνικής Χρηματιστηριακής είναι τα πρώην υποκαταστήματα της «Π & Κ» η οποία εξαγοράστηκε από τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας πριν από δύο χρόνια, μια εξαγορά που σχολιάστηκε με έντονο πολιτικό τρόπο τότε, αφού το θέμα είχε αναδείξει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

Σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος στο Βόλο, πιθανώς και άλλων σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τα κεντρικά της Εθνικής Χρηματιστηριακής δίνεται η εξήγηση ότι επειδή δεν μπορεί να γίνουν προσλήψεις, όσα καταστήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με το υπάρχον προσωπικό είναι προτιμότερο να οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Όμως Βολιώτες οι οποίοι γνωρίζουν καλά το αντικείμενο των χρηματιστηριακών συναλλαγών συνδυάζουν αυτές τις αποφάσεις με την υφιστάμενη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι ίδιοι λένε ότι πρόκειται για μια αμυντική κίνηση του Ομίλου της Εθνικής, η οποία αφού εξαγόρασε το πελατολόγιο της «Π & Κ» μπορεί πλέον να το εξυπηρετεί μέσω του δικτύου των τραπεζικών της καταστημάτων και παράλληλα μειώνει ραγδαία τα λειτουργικά της έξοδα, κλείνοντας τα χρηματιστηριακά της γραφεία, κάτι που είχε διαφανεί πριν από λίγο καιρό και με το πάγωμα κάθε πρόσληψης.

Επιπλέον είναι πιθανό η διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής ότι με την Παγκόσμια Κρίση και την κατάρρευση των χρηματιστηρίων να εκτιμάει πως το συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλαδή της πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων, πολύ δύσκολα θα καταστεί κερδοφόρο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα.

Εμφανώς απογοητευμένα τα στελέχη της Εθνικής Χρηματιστηριακής στο Βόλο έκαναν σκέψεις και για διάφορα άλλα παιχνίδια ισορροπιών που μπορεί να εξελίσσονται στο εσωτερικό του Ομίλου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα απασχολήσει τη δημοσιότητα, αφού μεσούσης της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης πρόκειται για το πρώτο λουκέτο υποκαταστήματος Οργανισμού που έχει σχέση με τα χρηματοπιστωτικά, τα οποία ταλαιπωρούν τις οικονομίες ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης και Αμερικής.

Χρήστος Μπουκώρος
Αλίκη Φωτιάδου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου