ΤΟΠΙΚΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ: Εναλλακτικές προτάσεις

μεσογειακο-χωριο-εναλλακτικές-προτά-851206

Δύο εναλλακτικά σενάρια για τη χωροθέτηση του Μεσογειακού Χωριού, εάν το αρχικό που έχει προτείνει συνεχίσει να προσκρούει στις αντιρρήσεις της Αρχαιολογίας, παρουσίασε ο δήμαρχος Αισωνίας Δημ. Καντόλας σε χθεσινή συνάντηση με τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια.
Ο δήμαρχος υπέδειξε ως μία εναλλακτική λύση έκταση του δήμου Αισωνίας δεξιά ανεβαίνοντας στο Σωρό και ως δεύτερη τη θέση «Αλβάνη» στο Σέσκλο, απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο «Βούλα Τσιαμήτα».
Με αφορμή τις εναλλακτικές θέσεις για το Μεσογειακό Χωριό, ο νομάρχης δήλωσε ότι αποτελεί μια ευκαιρία να καθοριστεί κοινή στάση της τοπικής κοινωνίας για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα.
Ο κ. Παπατόλιας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών, ώστε να μην κατατεθούν στην Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων ανταγωνιστικές απόψεις για τη χωροθέτηση του Μεσογειακού Χωριού.
«Μία άποψη πρέπει να έχουμε και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι με απαρχή τη χθεσινή συνάντηση με τον δήμαρχο Αισωνίας ξεκινά κύκλο επαφών με κάθε δήμαρχο χωριστά. Στις προθέσεις είναι μετά την ολοκλήρωση των κατ’ ιδίαν επαφών να συγκαλέσει κοινή συνάντηση, από την οποία θα προκύψει ενιαία πρόταση.
«Το θέμα του Μεσογειακού Χωριού είναι υπόθεση όλων. Αν εμείς καθόμαστε και μαλώνουμε, τότε είναι κρίμα», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αισωνίας, καταθέτοντας τα εναλλακτικά σενάρια και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «δεν μπορούν να βρουν κανέναν απέναντι».
Κάλεσε δε κάθε ενδιαφερόμενο να πάρει θέση, ώστε ενώπιον της Οργανωτικής Επιτροπής «όλοι να μιλάμε μια γλώσσα».
Στην ίδια σύσκεψη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σέκσλου και του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης του δήμου Αισωνίας, ο κ. Καντόλας έθεσε τα προβλήματα που δημιουργούν στις περιοχές Άνω και Κάτω Σπαρτιά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δασαρχείο, ζητώντας την παρέμβαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Αίτημα του δημάρχου είναι να τροποποιηθεί απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (12/2007), με την οποία κηρύσσεται ο αρχαιολογικός χώρος στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Σπαρτιάς (Σέσκλο και Αισωνία).
Ο δήμαρχος σύμφωνα με όσα μετέφερε στον κ. Παπατόλια θεωρεί ότι η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου έγινε χωρίς καμία σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση και αποτελεί αυθαίρετη παρέμβαση, που υποβαθμίζει τις ατομικές ιδιοκτησίες και καταργεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Θα εξετάσουμε το θέμα με ενδιαφέρον και αντιστοίχως θα υποστηρίξουμε ή όχι το αίτημά του», ανέφερε ο νομάρχης.
Στην Άνω Σπαρτιά προβλήματα με τον χαρακτηρισμό ως δασικής της περιοχής δημιουργεί σύμφωνα με τον κ. Καντόλα το Δασαρχείο. Και αυτή την παρέμβαση ο δήμος τη χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη και αυθαίρετη.
«Θεωρούμε αδιανόητο η αρχαιολογία να δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή. Αν βρουν κάτι στις εκτάσεις, να τις πάρουν πληρώνοντας και όχι καταστρέφοντας έτσι μια τεράστια περιοχή. Και ενώ από δεξιά έχουμε την Αρχαιολογία, από αριστερά έχουμε το Δασαρχείο. Είμαι σαν να μας λένε, πάρτε το χωριό και φύγετε», εμφανίστηκε αγανακτισμένος ο δήμαρχος και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων με το συντονισμό του Τοπικού Συμβουλίου Σέσκλου.
Ο κ. Καντόλας έθεσε το θέμα της οριστικής μελέτης του έργου της Μπουρμπουλήθρας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Λαρίσης. Το έργο που αποτελεί την αρχή του Περιφερειακού Βόλου είναι ενταγμένο από το 2007.
«Αντί να «κοιμούνται» τα χρήματα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, καλύτερα να ξυπνήσουν κάποιοι από τον ύπνο του δικαίου και να προκηρυχθεί αμέσως η μελέτη», σχολίασε ο κ. Παπατόλιας.
Το νέο στοιχείο σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για την ταχύτερη εκπόνηση της μελέτης η ήδη απαλλοτριωμένη ζώνη του ΟΣΕ για τη δημιουργία του Κέντρου Διαμετακομιστικού Εμπορίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου