ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένη επαγρύπνηση για το γάλα

αυξημένη-επαγρύπνηση-για-το-γάλα-851206

Αυξημένη επαγρύπνηση συστήνουν στις χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) απέναντι στην πιθανή κυκλοφορία προϊόντων μολυσμένων με μελαμίνη, μετά το σκάνδαλο με το κινεζικό γάλα, ενώ 10.000 επιπλέον παιδιά στις κινεζικές επαρχίες παρουσίασαν πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία μετά την κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος τις τελευταίες ημέρες.
Ο ΠΟΥ και ο FAO συστήνουν επίσης αυστηρά στις χώρες στις οποίες εντοπίστηκαν μολυσμένα προϊόντα να εγγυηθούν τη διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων παιδιών.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας. Τα μολυσμένα με μελαμίνη προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν από τη διατροφική αλυσίδα, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε νέα μόλυνση. Η προμήθεια ασφαλών γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση των δύο οργανισμών.

Οι άλλες χώρες οφείλουν από την πλευρά τους να επιβλέπουν στενά την αγορά τους, μετά τις πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων για τον εντοπισμό εισαγόμενων προϊόντων που είναι μολυσμένα με μελαμίνη, σημειώνουν οι ΠΟΥ και FAO, χωρίς να κατονομάζουν τις χώρες αυτές.

Στην περίπτωση επιβεβαιωμένης μόλυνσης θα πρέπει να παίρνονται αποφάσεις για τις κατάλληλες ενέργειες, όπως η ανάκληση των προϊόντων, προσθέτουν, υπογραμμίζοντας ότι η διατροφική ασφάλεια δεν εναπόκειται μόνο στις δημόσιες αρχές, αλλά και στη βιομηχανία γεωργίας και τροφίμων, η οποία οφείλει να επενδύσει στον τομέα αυτόν.

Υπενθυμίζοντας ότι ο θηλασμός είναι το ιδανικό μέσο για να παρέχονται στα βρέφη τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται, οι δύο οργανισμοί καταλήγουν λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίζονται επαρκείς προμήθειες σε ασφαλές γάλα σε σκόνη για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών που δεν θηλάζουν.

Παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν σήμερα ότι οι κινεζικές επαρχίες ανέφεραν σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα παιδιών που παρουσίασαν νεφρικά προβλήματα μετά την κατανάλωση γάλακτος μολυσμένου με μελαμίνη τις τελευταίες ημέρες.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας δεν εξέδωσε νέα ανακοίνωση για τα παιδιά που υποφέρουν από προβλήματα και επιπλοκές στα νεφρά από την περασμένη Κυριακή, οπότε είχε ανακοινώσει ότι 12.892 παιδιά νοσηλεύονταν, 104 σοβαρά άρρωστα, και ότι σχεδόν 40.000 άλλα παρουσίαζαν προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν έχρηζαν σημαντικής θεραπείας.

Ωστόσο πιο πρόσφατες καταμετρήσεις από τις υγειονομικές αρχές των επαρχιών σε ολόκληρη τη χώρα έδειξαν ότι τουλάχιστον 9.959 νέα κρούσματα διαγνώσθηκαν αυτήν την εβδομάδα με παιδιά που αρρώστησαν από το τοξικό γάλα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο προσπάθησε σήμερα να διασκεδάσει τις ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας για τα διατροφικά σκάνδαλα με το επιμολυσμένο γάλα στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ασφάλεια των τροφίμων.
Το σκάνδαλο «αποδεικνύει πως κάθε χώρα, όταν βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, θα πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στην εταιρική, επαγγελματική και κοινωνική δεοντολογία», τόνισε ο Γουέν, απευθυνόμενος από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ , που διοργανώνεται στην κινεζική παραλιακή πόλη Τιαντζίν.

Το σκάνδαλο επίσης απέδειξε πως η Κίνα εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει πλήθος προβλήματα και πως χρειάζεται να βελτιώσει τις διαδικασίες παραγωγής κι διαφύλαξης της ποιότητας, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Το θέμα αυτό δεν έχει λήξει ακόμη, αλλά να είσθε βέβαιοι πως εμείς σύντομα θ’ αποκαλύψουμε σχέδια για την απογείωση της βιομηχανίας τροφίμων», τόνισε ο Γουέν.

Η Κίνα θα κάνει τα πάντα ώστε ο κόσμος, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και διεθνώς, να έχει εμπιστοσύνη στις κινεζικές εταιρείες και να γνωρίζουν πως τα προϊόντα ακολουθούν τα πλέον αυστηρά πρότυπα, κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου