ΤΟΠΙΚΑ

Πιο κοντά με τα ποδήλατα!

πιο-κοντά-με-τα-ποδήλατα-259955

Πρωτότυπες ιδέες για την ανάπτυξη του διπόλου που ήδη λειτουργεί ως ένα βαθμό προτείνουν φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Π.Θ.

Βόλος – Λάρισα πιο κοντά μέσω ενός ποδηλατόδρομου! Η δημιουργία ενός σύγχρονου ποδηλατόδρομου που θα ενώνει τις δύο πόλεις, ακολουθώντας μια ευθεία από το Λιμάνι του Βόλου μέχρι την Πλατεία Λαού της Λάρισας, διαδρομή εύκολη, χωρίς ανηφόρες, που δεν απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση, είναι μία από τις προτάσεις που καταθέτουν φοιτητές του τμήματος αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν σε workshop με θέμα την ανάπτυξη του διπόλου Βόλου – Λάρισας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος της UIA/CIMES.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών των φοιτητών έγινε χθες το απόγευμα, στο Μουσείο Τσαλαπάτα, με την ολοκλήρωση του workshop, που είχε τίτλο «Πρότυπο Ελκυστικό Δίπολο Βόλος – Λάρισα».

Οι φοιτητές διαπίστωσαν ότι η δυνατότητα ανάπτυξης ενός ισχυρού διπόλου μεταξύ Βόλου και Λάρισας είναι δεδομένη. Οπως άλλωστε τόνισε ο αρχιτέκτονας από τη Λάρισα, κ. Νέστορας Κανέλος, έχει ήδη αναπτυχθεί σε ένα βαθμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «συμπληρωματική» απογευματινή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις δύο αγορές.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του διπόλου, σύμφωνα με το Βολιώτη αρχιτέκτονα, κ. Κάρολο Γαλανό, είναι η ανάπτυξη μεταφορικού δικτύου ανάμεσα στις δύο πόλεις, ικανού να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. «Χωρίς το δίκτυο, το δίπολο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οδικό δίκτυο, η χρήση όμως του οποίου επιβαρύνεται από το κόστος των διοδίων. Το δίκτυο θα ενώσει τους πληθυσμούς της Θεσσαλίας», τόνισε ο κ. Γαλανός, αναφερόμενος τόσο στην προοπτική αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, όσο και στην πρωτότυπη πρόταση των φοιτητών για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα ενώνει τις δύο πόλεις, με μια διαδρομή οκτώ ωρών.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από το δίκτυο που αποτελεί βασική προϋπόθεση στην οποία θα στηριχθεί η ανάδειξη του διπόλου, οι φοιτητές θεωρούν ότι Βόλος και Λάρισα θα πρέπει να αναπτύξουν τις δύο «βιομηχανίες» που διαθέτουν: τουρισμό και αγροτική παραγωγή.

Διαπίστωσαν ότι η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού θα μπορούσε να ωφελήσει και τις δύο πόλεις, ενώ ταυτόχρονα εστιάζουν στην αξιοποίηση των υπολοίπων δύο τρίτων του Θεσσαλικού Κάμπου που παραμένουν αναξιοποίητα, παράλληλα με τη λειτουργία ενός logisticcenter για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου