ΤΟΠΙΚΑ

Η Λαφάρζ «πνίγει» την ΑΓΕΤ ~ ΣΤΥΓΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

η-λαφάρζ-πνίγει-την-αγετ-στυγνη-εκμε-261260

Οι παραγωγικές μονάδες ασφυκτιούν από τη Γαλλική διοίκηση

«Στο στόχαστρο» η Λαφάρζ, καθώς εντείνονται οι βολές, ότι λειτουργεί απαξιωτικά και εις βάρος της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, που κατέχει δεσπόζουσα θέση διεθνώς στον κλάδο του τσιμέντου ενώ παλαιότερα πριν την εξαγορά της από τη Λαφάρζ ήταν από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες απέναντι στη γαλλική πολυεθνική.

Ρεπορτάζ: BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι απαιτήσεις που εγείρει για περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων η γαλλική πολυεθνική, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πόρων της ΑΓΕΤ και λειτουργούν σωρευτικά προκειμένου να δημιουργηθεί κύμα έντονης αντίδρασης εναντίον της Λαφάρζ.

Οι σχέσεις των εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την πολυεθνική βρίσκονται πλέον «στην κόψη του ξυραφιού» ενώ δυναμώνουν διαρκώς οι «φωνές» αυτών που αμφισβητούν το μοντέλο διοίκησης της γαλλικής πολυεθνικής στην ΑΓΕΤ επικαλούμενοι αριθμούς και στοιχεία όσον αφορά τους επιδιωκόμενους στόχους αλλά και την άσκηση διοίκησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ντελαπλάν το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί πολλές φορές στο «στόχαστρο» κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται θέματα που αφορούν την λειτουργία της επιχείρησης, τη διαχείριση του προσωπικού αλλά και το ζήτημα του κλεισίματος της Χαλκίδας για το οποίο η ΑΓΕΤ «χρεώνεται» ακόμη με πολύ μεγάλο οικονομικό αλλά εξίσου και κοινωνικό κόστος.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους ότι εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η ΑΓΕΤ θα απαξιωθεί πλήρως με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας που διαδραμάτιζε πάντα «ηγετικό ρόλο» στον κλάδο του τσιμέντου.

«Πνευματικά δικαιώματα χρυσάφι…»

Και η «αφαίμαξη» της ΑΓΕΤ δεν σταματά εδώ καθώς χωρίς να έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσα χρόνια γίνεται αυτό, ο Ηρακλής, είναι υποχρεωμένος, να καταβάλλει τεράστια ποσά κάθε χρόνο ως «πνευματικά δικαιώματα» για το εμπορικό σήμα της Λαφάρζ στο τσιμέντο που παράγεται και πωλείται από την ΑΓΕΤ. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται μόνο για το εμπορικό σήμα περίπου στο ποσό του 1 εκ. ευρώ ενώ συνολικά για τα περιβόητα «πνευματικά δικαιώματα» το ποσό αυτό αυξάνεται στα 4 εκ. ευρώ και πλέον.

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός, ότι ακόμη και στον τομέα των εξαγωγών η ΑΓΕΤ Ηρακλής που «έχτισε» σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα και τη «μισή Βρετανία» όπως έλεγαν παλαιότερα, δεν μπορεί μόνη της να διαπραγματευτεί τις εξαγωγές και να βρεί νέες αγορές, αφού όλα ελέγχονται και καθορίζονται από τη θυγατρική της Λαφάρζ που εδρεύει στις Βρυξέλλες και διαχειρίζεται τα θέματα των εξαγωγών.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η ΑΓΕΤ καταβάλλει «υψηλά ποσά» κάθε χρόνο στην θυγατρική εταιρεία της Λαφάρζ για τις εξαγωγές, προκειμένου να της εξασφαλίσει πελάτες.

«Εξαγωγή κεφαλαίων»….

Ενα από τα σοβαρότερα θέματα που άρχισαν να κλονίζουν στελέχη και εργαζόμενους ήταν η επιλογή του Γαλλικού Ομίλου της Λαφάρζ το καλοκαίρι του 2012 να «βγάλουν» αφορολόγητα, 62 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα» από την ΑΓΕΤ σε άλλες δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, με απόφαση της γαλλικής διοίκησης της εταιρείας, που αποφάσισε τη διανομή επιστροφής κεφαλαίου.

«Την 1/1/2012 είχε ταμείο 145 εκατ. ευρώ, τώρα έχει 95 εκατ. ευρώ, ενώ αποφάσισε την διανομή επιστροφής κεφαλαίου 62 εκατ. ευρώ, όταν οι ζημιές της στο εξάμηνο είναι 66,9 εκατ. ευρώ!

Με λίγα λόγια, η εταιρεία συνεχίζει την διαρροή κεφαλαίων εξωτερικού αφού από τον Ιανουάριο έχει εισπράξει 50 εκατ. ευρώ και το Νοέμβριο θα εισπράξει άλλα 62 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 9 μήνες η γαλλική εταιρεία θα έχει εισπράξει 112 εκατ. ευρώ και μάλιστα τα 62 εκατ. ευρώ είναι αφορολόγητα, αφού η επιστροφή κεφαλαίου δεν φορολογείται.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι ότι, όλα θα πραγματοποιηθούν εντός του νόμου καθώς η μετοχή της εταιρείας βρισκόταν στην κατηγορία της χαμηλής διασποράς – και οι Γάλλοι αποκτούσαν τις μετοχές δίχως μεγάλο κόστος» έγραφε 28 Αυγούστου 2012 το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, μεταφέροντας τις ενστάσεις και τον προβληματισμό των στελεχών που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν χρήσιμα κεφάλαια από την θυγατρική και ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΑΓΕΤ ανέρχονταν εκείνη την εποχή σε 56 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως η Λαφάρζ ήταν αυτή που καρπώθηκε το μεγαλύτερο μέρος επιστροφής κεφαλαίου (62 εκατ. ευρώ)- καθώς κατέχει το 90% των μετοχών- από μια εταιρεία όπως η ΑΓΕΤ που βρίσκεται σε δύσκολη καμπή λόγω της συρρίκνωσης του κλάδου. Αξίζει εξάλλου να τονιστεί η ΑΓΕΤ- Ηρακλής πριν από δύο χρόνια είχε αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αύξηση της ονομαστικής τιμής 2,68 ευρώ – η οποία μειώθηκε σε 1,70 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή κεφαλαίου.

Αναξιοποίητη η ακίνητη περιουσία

Και ενώ από την μία πλευρά η γαλλική διοίκηση ζητά «γη και ύδωρ» από το προσωπικό τόσο σε επίπεδο περικοπών μισθών και επιδομάτων, απαιτεί να αποχωρήσουν τουλάχιστον άλλα 90 άτομα προσωπικό από όλο τον Όμιλο και έχει «επενδύσει» τη μείωση του λειτουργικού κόστους μόνο «στις πλάτες του προσωπικού» την ίδια ώρα όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι, τα σωματεία και στελέχη που ανήκουν στο βασικό κορμό της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια, την ίδια στιγμή δεν έχει αξιοποιηθεί στο ελάχιστο η ακίνητη περιουσία της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

«Τουναντίον» γίνονται επιλογές που λειτουργούν ακόμη πιο επιβαρυντικά ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας, όπως η μετεγκατάσταση στην Παιανία.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα σωματεία η ΑΓΕΤ Ηρακλής «χρεώνεται» κάθε χρόνο περί τα 580.000 ευρώ για την ενοικίαση των νέων γραφείων στην Παιανία τα οποία φτάνουν μέχρι και 900.000 ευρώ με όλες τις άλλες δαπάνες. Το συμβόλαιο ενοικίασης των νέων γραφείων στα οποία μετακόμισε από το ιδιόκτητο κτίριο της Λυκόβρυσης, τον Ιούνιο του 2011, είναι 12ετούς διάρκειας.

Η προσπάθεια να πουληθούν τα ιδιόκτητα γραφεία της στη Λυκόβρυση στα οποία λειτουργεί η ΑΓΕΤ από το 1982 έχει ξεκινήσει από το 2009 αλλά ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος. Τότε η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα δεχόταν τίμημα κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα είχε προκηρύξει και διαγωνισμό για κατασκευή νέων γραφείων.

Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε το 2011 μόνο ως προς το σκέλος της πώλησης αλλά και πάλι δεν προχώρησε. Πρόκειται για οικόπεδο 30 στρεμμάτων εντός του οποίου βρίσκεται κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 11.517 τ.μ. και βοηθητικές εγκαταστάσεις 427 τ. μέτρα. Εκτός όμως από τη Λυκόβρυση, η ΑΓΕΤ διαθέτει τρία εργοστάσια σε Μηλάκι, Βόλο και Χαλκίδα και έξι κέντρα διανομής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου