ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνεται η βία στα παιδιά!

αυξάνεται-η-βία-στα-παιδιά-851206

Σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στα παιδιά παράγει η άσκηση βίας εναντίον τους τόσο σε ατομικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα με θέμα: «Η Εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά».
«Η βία παράγει βία», ήταν το κεντρικό συμπέρασμα του συνεδρίου, που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα και, όπως αναφέρθηκε, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει.
Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γ. Σούρλα, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τη συγκρότηση μίας οικογένειας, καλώντας τους φορείς να συνεχίσουν το έργο τους και του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια, που επισήμανε τις αλλαγές που πέτυχαν στη νομοθεσία τα κοινωνικά δίκτυα για την καταπολέμηση της βίας.
Όπως ανέφερε ο βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη, συντονιστής Δικτύου για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά κ. Γ. Μόσχος, η βία λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, προσθέτοντας ότι τα όρια μεταξύ της αποδεκτής χρήσης βίας ή της μη ποινικά κολάσιμης και της ποινικά διωκόμενης είναι πολύ λεπτά και, δυστυχώς, στην οικογένεια, στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει το άβατο».
Γι’ αυτό το λόγο ο Συνήγορος του Παιδιού αλλά και όλοι οι άλλοι κοινωνικοί φορείς που μετέχουν στο Δίκτυο για την Καταπολέμηση Σωματικής Τιμωρίας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, προκειμένου να πείσουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν και η αλλαγή του Νόμου στην Ελλάδα το 2006, με την προσθήκη ρητής διάταξης για τη βία που ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια. Το Δίκτυο όμως για την Καταπολέμηση της Βίας, υπογράμμισε, αυτό που επιδιώκει κυρίως είναι να πειστεί ο κόσμος. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να «κουραστούν» όλοι, γονείς, παιδαγωγοί, επαγγελματίες, αλλά και τα παιδιά τα ίδια στο να έρθουν κοντύτερα, να συζητήσουν τι σημαίνει αγωγή, κανόνες, πειθαρχώ, επικοινωνώ μέσα στο σπίτι.
Από την πλευρά της η παιδίατρος και ιατρός κοινωνικής ιατρικής ΕΣΥ στη Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» κ. Στέλλα Τσίτουρα ως μέλος του Δ.Σ. του Home Start, αναφέρθηκε στο ρόλο κυρίως του εν λόγω προγράμματος στην ελληνική οικογένεια.
Όπως είπε, λόγω των κοινωνικών αλλαγών οι γονείς πια δεν βρίσκονται μέσα σε εκτεταμένες οικογένειες, ούτε έχουν υποστηρικτικά δίκτυα κι επομένως θα πρέπει η κοινότητα να παίξει αυτό το ρόλο. Το Home Start, υπογράμμισε, αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους εθελοντές, οι οποίοι θα λειτουργήσουν σαν φίλοι των οικογενειών που έχουν ανάγκη από κάποια υποστήριξη για το γονεϊκό τους ρόλο.
Όταν η οικογένεια βρίσκεται κάτω από κάποιο ιδιαίτερο στρες, είπε η κ. Τσιτούρα, τότε βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιήσει τα παιδιά της, καθώς έχει μικρότερη ανοχή στις φυσιολογικές αναπτυξιακές δυσκολίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερα τα πολύ μικρά παιδιά.

Παραδείγματα
Στο συνέδριο αναφέρθηκαν ως παραδείγματα περιστατικά βίας, η συμπεριφορά μητέρας που έκαψε τα γεννητικά όργανα του παιδιού της επειδή δεν ήταν ακόμη έτοιμο να λειτουργήσει τους σφιγκτήρες του και νόμιζε ότι δεν την αγαπούσε, αλλά και μίας άλλης μητέρες, που δεν μιλούσε επί δέκα μέρες στο παιδί της για να το συνετίσει.
Όπως τονίστηκε από τους εισηγητές, στις μέρες μας λόγω της τηλεόρασης αλλά και της ίδιας της καθημερινότητάς μας οι αρμόδιοι φορείς ενημερώνονται κάθε χρόνο για δεκάδες περιστατικά και το θέμα παίρνει σήμερα σοβαρές διαστάσεις. Παρ’ όλα αυτά τα περιστατικά δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν μυστικά, καθώς το παιδί, κάποιες φορές και η μητέρα, ενώ πέφτουν θύματα βίας, φοβούνται να μιλήσουν και σιωπούν.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου, πετυχαίνοντας το 2006 την καθιέρωση Νόμου με ρητή διάταξη για την ποινικά κολάσιμη σωματική βία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου