Εθισμένοι στο διαδίκτυο το 8,2% των εφήβων

Τελευταία ενημέρωση: 2014-03-18, 15:15:28
Εθισμένοι στο διαδίκτυο το 8,2% των εφήβων

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία το 8,2% των εφήβων είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί εφήβους που διανύουν την πιο κρίσιμη ηλικία, 11-16 ετών, αλλά και τους ενήλικες 20-35 ετών, και αποτελεί μια μορφή εξάρτησης. Σε περιόδους κρίσης και ενδοοικογενειακών εντάσεων το διαδίκτυο είναι μέσο διαφυγής κυρίως για παιδιά που είναι εσωστρεφή και δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και στο σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ομοίως και στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, φοβίες ή κατάθλιψη.

Τα παραπάνω υπογράμμισε η Δρ. Μαρίζα Χατζησταματίου, Ψυχολόγος MSc, PhD αναπτύσσοντας το θέμα «Εθισμός στο διαδίκτυο : Συμβουλές και τρόποι αντιμετώπισης», στο πλαίσιο της ομιλίας που διοργάνωσε χθες το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τοπικό Τμήμα Βόλου, στην Εστία του «Σπίτι της Οδηγού».

Η συμπολίτισσα Ψυχολόγος επεσήμανε ιδιαιτέρως τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν αναγνωριστεί έγκαιρα το πρόβλημα, μπορεί να θεραπευτεί και να βελτιωθεί πολύ η κατάσταση. Αν όμως δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον, το περιβάλλον του νεαρού ατόμου είναι αδιάφορο και δεν εντοπίσει έγκαιρα το πρόβλημα, τότε μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες». Πολλοί έφηβοι εθίζονται, σημειωτέον, στο ηλεκτρονικό παιχνίδι και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν στο σημείο να παραμελούν την υγιεινή τους, ξεχνούν να φάνε ή δεν θέλουν να κοιμηθούν για να μην χάσουν τη συνέχεια του παραμυθιού.

Ουσιαστική προϋπόθεση για την αποφυγή προβλημάτων, είναι «η σωστή και ποιοτική επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά» όπως υπογράμμισε η ομιλήτρια, καθιστώντας σαφές ότι «πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί μας για τους κινδύνους που ενέχει η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου». Στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντική η ενημέρωση των ίδιων των γονέων, προκειμένου να συμβουλεύσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους. «Καλό είναι να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας και να τους θέτουμε εμείς το όριο για τη χρήση του διαδικτύου. Χρειάζεται να υπάρχει ένα συμφωνημένο μέτρο, ένα όριο, στο οποίο να συμφωνεί το παιδί και κυρίως ο γονιός» σημείωσε η ίδια.

Οι συμβουλές και παραινέσεις που απηύθυνε η κ. Χατζησταματίου στους γονείς, αποτυπώνονται εύγλωττα στη φράση «καλό είναι ο υπολογιστής να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει ο γονιός διακριτικά την διάρκεια παραμονής του παιδιού στο διαδίκτυο και την ποιότητα της παρακολούθησης στο διαδίκτυο, τι είναι αυτό που παρακολουθεί, τι παίζει, με τι ασχολείται». Παράλληλα «δεν πρέπει να δίνουν τα παιδιά προσωπικές πληροφορίες, ούτε να επιτρέπουμε στα παιδιά να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου, σε καμία περίπτωση, και να εξηγούμε με παραδείγματα και επιχειρήματα τους κινδύνους που υπάρχουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Χατζησταματίου, αναλύοντας τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
ρουχα διπλα σε καδους
αυτό δεν είναι πραγματικά βοήθεια. πρώτον τα περισσότερα ρούχα που αφήνονται έξω, τα συλλέγουν οι Ρωμά και πολλές φορές τα ξαναπουλάνε στην λαική. ο κόσμος που αφήνει πράγματα δίπλα απο τον κάδο σκουπιδιών που είναι και δίπλα από το σπίτι του, είναι απλώς τεμπέλης για να τα πάει στην εκκλησία ή στο κοινωνικό παντοπωλείο. καλό η αλληλεγγύη αλλά να γίνει με ουσιαστικό τρόπο και όχι απλώς να ησυχάσουμε για λίγο την συνείδηση μας
nantin - 2014-05-31 02:55:47
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=