ΤΟΠΙΚΑ

Οι «βρωμιάρηδες» της Μαγνησίας

οι-βρωμιάρηδες-της-μαγνησίας-851206

Πρόστιμα συνολικού ύψους 250.000 ευρώ σε έξι εταιρίες στην Α’ και Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου για περιβαλλοντικές παραβάσεις επέβαλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, μετά από ελέγχους και εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου.

ΜΑΝΟΣ Α.Ε., ΒΙΣ Α.Ε., ΕΥΡΗΚΑ Α.Ε, BIOMAR HELLENIC ABEEI, ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ Α.Ε. και ΙΜΑΣ Α.Ε. είναι οι έξι εταιρίες του Βόλου μεταξύ των 22 σε όλη τη χώρα, για τις οποίες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες πρόστιμα 1.410.000 ευρώ.
Τα υψηλότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν με αποφάσεις του υπουργού στην εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΒΕΕ» (300.000 ευρώ), στην εταιρία «Μάνος Α.Ε.» στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου (150.000 ευρώ) και στην εταιρία «Τυράς Α.Ε.» στα Τρίκαλα (150.000 ευρώ).
Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε χθες ότι θα επιβληθούν επιπλέον σε επίπεδο περιφέρειας πρόστιμα συνολικού ύψους 495.000 ευρώ σε επτά επιχειρήσεις και σε επίπεδο Νομαρχιών πρόστιμα συνολικού ύψους 315.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι όλοι οι φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις.
Οι περιβαλλοντικές παραβάσεις, τις οποίες βεβαίωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στα έξι εργοστάσια της Α’ και Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου και έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι οι εξής:

ΜΑΝΟΣ Α.Ε. (ελαιουργία-βαμβακοσπορελαιουργία),
Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, πρόστιμο 150.000 ευρώ
1. Η μονάδα λειτουργούσε από 03-10-07 μέχρι 19-05-08 (ημερομηνία σφράγισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της) χωρίς άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και χωρίς άδεια σύνδεσης της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.
2. Οι τιμές για το COD (έως και τα 5.060 mg/l, με όριο τα 4.000 και όριο διακοπής τα 4.500) και το pH (μεταξύ του 0 και του 14 με όρια από 6,5 έως 9) στην έξοδο της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, για την περίοδο από 10-01-08 έως 19-05-08, υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται τόσο με τον Κανονισμό της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., όσο και με την προσωρινή άδεια διάθεσης.
3. Έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν τέσσερις νέες δεξαμενές μπρούτου σπορελαίου, οι οποίες δεν διαθέτουν περιμετρική λεκάνη ασφαλείας.
4. Σε υπαίθριο χώρο της εγκατάστασης, έκτασης περίπου 500 m2, βρέθηκαν αποθηκευμένες επί του εδάφους ποσότητες στερεών αποβλήτων της παραγωγής. Η αποθήκευσή τους γινόταν χωρίς αυτή να προβλέπεται από την Ε.Π.Ο., χωρίς άδεια προσωρινής αποθήκευσης και χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
5. Δεν έχει υποβληθεί το Διαχειριστικό Σχέδιο Στερεών Αποβλήτων στη Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και στη Δ/νση Ε.Α.Ρ.Θ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
6. Διαπιστώθηκε διαφυγή ελαιωδών υγρών και λασπών στο πίσω μέρος της εγκατάστασης επί του τσιμεντοστρωμένου δαπέδου και κατά μήκος του περιμετρικού τοιχίου. Επίσης, στην πλευρά προς το όμορο οικόπεδο και στα σημεία όπου πρόσφατα κατασκευάστηκαν φρεάτια ομβρίων, διαπιστώθηκε ρύπανση του εδάφους με ελαιώδη υγρά.
7. Στους δύο ατμολέβητες, κατά την περίοδο από 28-03-08 έως 21-05-08, 19 μετρήσεις της αιθάλης υπερβαίνουν το όριο του 1 Bacharach ενώ, οι τιμές του CO2 υπολείπονται του ελαχίστου ορίου του 10% σχεδόν καθημερινά και μάλιστα με τιμές που φθάνουν έως το 5%.
8. Η εταιρία δεν ενημέρωσε τη Δ/νση Ε.Α.Ρ.Θ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για το πρόσφατο συμβάν διάθεσης, και μάλιστα καθ’ υποτροπή, υγρών αποβλήτων στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ., το οποίο διαπιστώθηκε από το ΚΕΠΠΕ της Ν. Α. Μαγνησίας στην από 21-04-08 έκθεση αυτοψίας.
9. Δεν έχουν προσδιοριστεί οι εν δυνάμει κίνδυνοι ρύπανσης του περιβάλλοντος από ενδεχόμενες κάθε είδους διαρροές λόγω ατυχήματος ή δυσλειτουργίας, δεν έχει εκτιμηθεί η πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών και δεν υπάρχει ο ανάλογος σχεδιασμός πρόληψης και έκτακτης ανάγκης.
10. Δεν έχει οριστεί υπεύθυνος για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της εγκατάστασης και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων.

IΜΑΣ Α.Ε. (Βιομηχανική Μονάδα Παραγωγής Ελαστικών Ιμάντων),
Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, πρόστιμο 10.000 ευρώ
1. Η εταιρία δεν διενεργεί τακτικές μετρήσεις καυσαερίων, μία φορά ανά βάρδια, και δεν τηρεί θεωρημένο βιβλίο καταγραφής των μετρήσεων ως προς τη θερμοκρασία, το O2 ή το CO2 και την αιθάλη.
2. Δεν έχει υποβληθεί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η ετήσια έκθεση παραγωγού αποβλήτων για το έτος 2007. Η εταιρία δεν τηρεί μητρώο καταγραφής για τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων.

BIOMAR HELLENIC ABEEI (Παραγωγή ιχθυοτροφών)
Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, πρόστιμο 10.000 ευρώ
1. Οι μετρήσεις των καυσαερίων του λέβητα ατμοπαραγωγής δεν γίνονται με συχνότητα μία φορά ανά βάρδια και δεν καταγράφεται η συχνότητα καθαρισμού των αγωγών καπναερίων και της καπνοδόχου μετά την 01-08-07. Δεν ελέγχεται η εκπομπή σκόνης στην τελική έξοδο του αέρα στο περιβάλλον.
2. Η εταιρία δεν παραδίδει τα απόβλητα (πλαστική και χάρτινη συσκευασία) σε αδειοδοτημένο φορέα διαχείρισης.
3. Η εταιρία παραδίδει τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) σε μη αδειοδοτημένο φορέα διαχείρισης. Η εταιρία δεν τηρεί μητρώο καταγραφής για τα Α.Λ.Ε.

ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (Βιομηχανία παραγωγής χημικών προϊόντων),
Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, πρόστιμο 30.000 ευρώ
1. Η εταιρία δεν προχώρησε σε τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και της εγκατεστημένης ισχύος.
2. Η εταιρία δεν προχώρησε σε τροποποίηση άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων για την επέκταση της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
3. Για το βιομηχανικό λέβητα δεν υπάρχουν όργανα μέτρησης, δεν γίνονται μετρήσεις και δεν τηρείται θεωρημένο βιβλίο μετρήσεων καυσαερίων και παραμέτρων λειτουργίας του ατμολέβητα ανά βάρδια.
4. Η δραστηριότητα δεν έχει εφοδιαστεί με άδεια για την προσωρινή αποθήκευση της ιλύος από τη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
5. Η εταιρία δεν παρέδωσε τα Απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων σε αδειοδοτημένους συλλέκτες και δεν τηρεί μητρώο διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων για τα Α.Λ.Ε.

ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ Α.Ε. (Bιομηχανία παραγωγής γεωργικών λιπασμάτων)
Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, πρόστιμο 10.000 ευρώ
1. Η εταιρία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα αντιρρύπανσης στα σημεία εκπομπής σκόνης της παραγωγικής διαδικασίας και συγκεκριμένα: στο υπόστεγο, κατά την εκφόρτωση των πρώτων υλών στη σχάρα του αναβατορίου, δεν υπάρχουν πόρτες, οι οποίες θα πρέπει είναι κλειστές κατά την διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης, όπως προβλέπεται στη Μ.Π.Ε. και η χοάνη που δέχεται την πρώτη ύλη, μέσα στην αποθήκη τροφοδοσίας της γραμμής παραγωγής, δεν φέρει πετάσματα, όπως προβλέπεται στην ίδια Μ.Π.Ε.
2. Τα Α.Λ.Ε. δεν βρίσκονται σε κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο και είναι εκτεθειμένα σε βροχή, υγρασία και ήλιο. Δεν τηρείται μητρώο επικινδύνων αποβλήτων.
3. Η δραστηριότητα δεν διαθέτει άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων στο δίκτυο της ΒΙ.ΠΕ.

ΒΙΣ Α.Ε. (Βιομηχανία συσκευασιών)
Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, πρόστιμο 40.000 ευρώ
1. Στην εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του τμήματος χαρτοποιίας, οι δεξαμενές αερισμού, καθίζησης, μεταπάχυνσης και αφυδάτωσης της λάσπης δεν ήταν σε λειτουργία.
2. Η εταιρία μεταφέρει στερεά απόβλητα (πλαστικά και άλλα υλικά που προκύπτουν από τον μηχανικό διαχωρισμό χαρτιού ανακύκλωσης & ιλύ) στο Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου, χωρίς να διαθέτει την άδεια συλλογής- μεταφοράς. Η εταιρεία παραδίδει τα στερεά απόβλητα (πλαστικές δεξαμενές, μεταλλικά βαρέλια, σκραπ & ξύλινες παλέτες) σε μη αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης.
3. Τα Α.Λ.Ε. δεν είναι τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένο αποθηκευτικό χώρο. Η εταιρεία παραδίδει τα Α.Λ.Ε. σε μη αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης. Δεν τηρείται μητρώο για την καταγραφή των επικίνδυνων αποβλήτων .
4. Δεν περιλαμβάνονται όλα τα ρεύματα των παραγόμενων επικίνδυνων (Α.Λ.Ε. και χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές) και μη επικίνδυνων αποβλήτων (μεταλλική & πλαστική συσκευασία) στην «Ετήσια έκθεση παραγωγού αποβλήτων» για τα έτη 2005 και 2007.
5. Η βιομηχανία δεν διενεργεί μετρήσεις αέριων εκπομπών στις εγκαταστάσεις καύσης και δεν τηρεί θεωρημένο βιβλίο καταγραφής αυτών και της συχνότητας καθαρισμού των αγωγών καπναερίων.
Η βιομηχανία δεν διαθέτει άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων στο δίκτυο της ΒΙ.ΠΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου