ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικές επαφές Γ. Παπανδρέου

σημαντικές-επαφές-γ-παπανδρέου-851206

Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται από την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να προεδρεύσει της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνέρχεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Τα μέλη του Προεδρείου, 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ηγέτες σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Χιλής, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, θα συζητήσουν για την πορεία των Στόχων της Χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις εξελίξεις σε περιοχές έντασης, όπως ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Βολιβία και θα θέσουν τις επόμενες πολιτικές προτεραιότητες της οργάνωσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις με πολλά από τα μέλη του Προεδρείου.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, ενώ θα συμμετάσχει σε Συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον «Παγκόσμια Πρωτοβουλία», με θέμα την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, την φτώχεια και την παιδεία στην αναπτυσσόμενες χώρες (23-26/9).
Στο Συνέδριο συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν αλλά και ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Παρεμβάσεις μέσω δορυφορικών συνδέσεων θα πραγματοποιήσουν και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση με την ελληνική ομογένεια την Παρασκευή, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

Η χώρα
χρειάζεται
αλλαγή πορείας
Η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο από την κοινωνία δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα» και ότι «η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας η οποία δεν μπορεί να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση ή από μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση με τον Κώστα Καραμανλή».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην «φιλολογία περί ανασχηματισμού» την οποία χαρακτήρισε εύλογη και πρόσθεσε ότι «ύστερα από τόσες αποτυχίες θα έπρεπε να αντικατασταθούν οι υπουργοί Οικονομικών, ανάπτυξης και επικρατείας». Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι μια ανακύκλωση προσώπων δεν σώζει αυτή την κυβέρνηση και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας μέσα από μια διαφορετική πολιτική, που θα προκύψει από μια διαφορετική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και πάλι να έρθει στη Βουλή ο φάκελος της Μονής Βατοπεδίου καθώς και ο φάκελος για την υπόθεση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη με τις άγονες γραμμές. Κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη ότι δεν ενημερώνει τη Βουλή για το πού ακριβώς βρίσκεται ο φάκελος Παυλίδη, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών του κινήματος.

Σχολιάζοντας εξάλλου δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σύμφωνα με τον οποίο η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και ότι επί Νέας Δημοκρατίας η υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ακούγοντας τέτοιου είδους δηλώσεις, είναι σα να ζούμε σε έναν Οργουελιανό κόσμο. Και καταλόγισε στον κ. Ρουσόπουλο ότι «έχει πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική» χαρακτηρίζοντας «χονδροειδέστατο» τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί, όπως είπε, να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι επί Νέας Δημοκρατίας έγιναν οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές δημόσιας γης και το κράτος πήρε νερό από τη λίμνη της Βιστωνίδας και ότι όλα αυτά έγιναν με ευθύνη και με υπογραφές συμβολαιογράφων, συγγενών – μελών της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην χθεσινή αναφορά του τηλεοπτικού δικτύου CNN στην καταδίκη του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη για υπόθαλψη εγκληματία σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Η είδηση αυτή, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε το γύρο του κόσμου και με φανερή ειρωνική διάθεση είπε ότι όλοι μας αισθανθήκαμε γι αυτό μια ιδιαίτερη εθνική περηφάνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου