ΤΟΠΙΚΑ

Ορθοδοξία και Ισλάμ στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών

ορθοδοξία-και-ισλάμ-στην-ακαδημία-θεο-851206

Ξεκινάει για έβδομη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, και για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα εξετάσει το θέμα: “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ – ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”. Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών λειτουργεί ως ένα ανοιχτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία, δίχως αμυντικά αντανακλαστικά ή απολογητική διάθεση, οργανώνοντας με τη μορφή του ανοιχτού πανεπιστημίου ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, διεθνή σεμινάρια, συνέδρια και εκδόσεις. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 06:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα), ενώ από την φετινή χρονιά μαζί με την αλλαγή του κύριου χώρου διεξαγωγής των εκδηλώσεων, θα υπάρχει η δυνατότητα on line παρακολούθησης των εργασιών της Ακαδημίας μέσω της απευθείας μετάδοσης του προγράμματος του Ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθόδοξη Μαρτυρία», 104FM, στην ιστοσελίδα www.imdradio.gr. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας για το Ισλάμ περιλαμβάνει εισηγήσεις εκλαϊκευτικού και ακαδημαϊκού επιπέδου και μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, κληρικοί και θεολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συντονιστής του χειμερινού προγράμματος είναι ο θεολόγος Παντελής Καλαϊτζίδης, Πάρεδρος ε. θ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής μη Κυβερνητικής Εταιρείας Ακαδημίας Δημητριάδος, την ευγενική χορηγία της Γ. Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι σκέψεις που καθόρισαν την επιλογή του θέματος έχουν να κάνουν καταρχήν με την ιστορία που οδήγησε τους ορθόδοξους λαούς σε μακραίωνη γειτνίαση και συμβίωση με λαούς η θρησκεία των οποίων ήταν το Ισλάμ. Ο διάλογος της Ορθοδοξίας με το Ισλάμ μας πάει τόσο πίσω στο παρελθόν, που συναντάει τις μορφές του αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού και του αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Οι μνήμες του παρελθόντος όμως περιλαμβάνουν δεινά αλλά και θετικά εκατέρωθεν. Το φαινόμενο, άλλωστε, της κινητικότητας και μετανάστευσης των πληθυσμών στην εποχή της ύστερης νεωτερικότητας επιφέρει έντονη θρησκευτική πολυχρωμία αλλά και σημαντική μουσουλμανική παρουσία τόσο στην ελληνική όσο και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου το Ισλάμ έπαψε προ πολλού να είναι ο μακρινός «άλλος», ο ξένος, και έγινε ο γείτονας και ο σύνοικος. Σ’ έναν κόσμο όπου η κλαγγή του πολέμου, της τρομοκρατίας και των διενέξεων καλύπτεται συνήθως με την επίκληση της θρησκευτικής πίστης, ορθώνοντας έτσι μεταφυσικά τείχη, αναδύεται ταυτόχρονα από την κριτικά τοποθετημένη συνείδηση του πιστού η ανάγκη οικοδόμησης διαύλων διαθρησκειακής επικοινωνίας και συνεννόησης, ιδίως μεταξύ των αυτών που δηλώνουν, και θέλουν να είναι, «παιδιά του Αβραάμ». Απέναντι σε όσους θεματοποίησαν ιδεολογικά την Σύγκρουση των θρησκειών και των πολιτισμών και στους μιλιταριστές πολιτικούς που κηρύσσουν νέες σταυροφορίες, η θεολογία οφείλει να επιμείνει στον αγαπητικό διάλογο, το σεβασμό και τη δεξίωση της θρησκευτικής και πολιτισμικής ετερότητας, μέσω της σοβαρής και έντιμης θεολογικής συζήτησης.

Κορυφαίοι ομιλητές

Σε παράλληλες εκδηλώσεις κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (συνέδρια, διεπιστημονικά εργαστήρια και σεμινάρια), θα ασχοληθεί η Ακαδημία με θέματα όπως: Καταλλαγή, Συγχώρηση και Ειρήνη (σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και το Boston Theological Institute), Ορθοδοξία και Παράδοση, Wittgenstein και αποφατική θεολογία, κ. α. Προσκεκλημένοι εισηγητές για το πρόγραμμα του Ισλάμ είναι σημαντικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι: Πέτρος Βασιλειάδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Σεβ. Ιωάννης (Σπιτέρης), Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Antonianum Ρώμης Κωνσταντίνος Πάτελος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγελική Ζιάκα, Λέκτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτρης Σταματόπουλος, Λέκτωρ Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δανιήλ Σαχάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Waterloo (Ontario, Καναδάς), Γρηγόριος Ζιάκας, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Λέκτωρ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Mariyan Bogoev Stojadinov, Καθηγητής Πανεπιστημίου Βέλικο Τύρνοβο (Βουλγαρία), Chadi Ayoubi, δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Al-Jajira στην Αθήνα, π. Georges Massouh, Διευθυντής του Κέντρου Ισλαμοχριστιανικών μελετών του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ (Λίβανος), Mohamed Haddad, Καθηγητής Πανεπιστημίου Manouba (Τυνησία), Ghaleb Bencheikh, Παρουσιαστής της εκπομπής «Ισλάμ» στην γαλλική τηλεόραση, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνόδου των θρησκειών για την Ειρήνη (Γαλλία), Tahir Abbas, Πανεπιστήμιο Birmingham (Αγγλία), Andreas Renz, Ειδικός σε θέματα οικουμενικού και διαθρησκειακού διαλόγου, Εντ. Υφηγητής Πανεπιστημίου Koblenz (Γερμανία), Akşin Somel, Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Sabanci (Κωνσταντινούπολη), π. Λάμπρος Καμπερίδης, Concordia University-Université de Sherbrooke (Μόντρεαλ, Καναδάς), Αλέξανδρος Καριώτογλου, Δρ. Θεολογίας, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Olivier Roy, Καθηγητής Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Παρίσι), Riffat Hassan, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Louisville, Kentucky (Η.Π.Α.), Mahbouba Merchaoui-Ben Nasser, Καθηγήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ισλαμικών Σπουδών και Επιστημών (Γαλλία), Amel Grami, Εντ. Υφηγήτρια Πανεπιστημίου Manouba, Μέλος της Ομάδας Ισλαμοχριστιανικών Ερευνών (Τυνησία), Méhrézia Labidi-Maiza, Μέλος της Ομάδας Βίβλος και Κοράνι και της Παγκόσμιας Συνόδου των θρησκειών για την ειρήνη (Παρίσι).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου