Μπους κατά Ρωσίας και υπέρ ΟΗΕ

Τελευταία ενημέρωση: 2008-09-24, 00:00:00
Με βολές κατά της Ρωσίας για την εισβολή στη Γεωργία, τις πάγιες κατηγορίες κατά Ιράν, Συρίας και Βορείου Κορέας, δηλώσεις για την οικονομική κρίση και τη διεθνή τρομοκρατία ανέβηκε ο Τζορτζ Ο. Μπους για τελευταία φορά στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Οι πολυεθνείς οργανισμοί είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ» δηλώνει -σήμερα- ο Αμερικανός πρόεδρος...
Στη Γενική Συνέλευση κυριαρχεί ένα ασυνήθιστο κλίμα ανησυχίας υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, μεταδίδουν οι διεθνείς ανταποκριτές από τη Νέα Υόρκη. Ο παγωμένος αέρας στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, η «έκρηξη» της βίας στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, και οι ανησυχίες για τη Βόρειο Κορέα συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός κλίματος «επείγοντος» στα Ηνωμένα Έθνη.
Στην όγδοη και τελευταία ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπους κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ εισβάλλοντας στην επικράτεια της Γεωργίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταθεί ενωμένη στην υποστήριξή της προς τη Γεωργία».
Για το καυτό ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ο Μπους έδωσε διαβεβαιώσεις σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για την συγκράτηση της κρίσης στις ΗΠΑ που απειλεί την οικονομία όλου του πλανήτη.
Στο «μέτωπο» της εξωτερικής πολιτικής ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι εξακολουθούν να υποθάλπουν την τρομοκρατία.
«Μερικές χώρες όπως η Συρία και το Ιράν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όμως είναι όλο και λιγότερες και όλο και πιο πολύ απομονωμένες στον κόσμο» δήλωσε ο Μπους για να υπογράμμισε πως «όπως η σκλαβιά και η πειρατεία, η τρομοκρατία δεν έχει καμία θέση στον σύγχρονο κόσμο».
Ο Μπους κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και της Βορείου Κορέας για τα επίμαχα πυρηνικά τους προγράμματα. «Δεν θα πρέπει να καμφθούμε από τη στιγμή που οι λαοί μας δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την απειλή κατά του πολιτισμού μας» τόνισε.
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η τρομοκρατία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ τα Ηνωμένα Έθνη. «Τα ιδανικά του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ αντιμετωπίζουν σήμερα μία πρόκληση τόσο σοβαρή όσο καμία άλλη από την ίδρυση του Οργανισμού -ένα παγκόσμιο κίνημα βίαιων εξτρεμιστών».
Ο Μπους, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει περιφρονήσει και απαξιώσει τα Ηνωμένα Έθνη, δηλώνει σήμερα αποχαιρετώντας τα ότι «οι πολυεθνείς οργανισμοί είναι σήμερα πιο αναγκαίοι από ποτέ» για την απόκρουση των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών που απειλούν την παγκόσμια τάξη.
Επισήμανε ότι οι ηγέτες του κόσμου δεν μπορούν απλώς να εγκρίνουν ψηφίσματα καταδικάζοντας πράξεις τρομοκρατίες αφού έχουν διαπραχθεί. Η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί με «διαυγές βλέμμα».
Επίσης, σημείωσε ότι παρά τις διαφωνίες του παρελθόντος σχετικά με την -άνευ έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- στρατιωτικής εισβολής για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει σήμερα να ενωθούν για να βοηθήσουν στην επιτυχία της εύθραυστης ιρακινής δημοκρατίας.
Ο Μπους κάλεσε, επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνούς οργανισμούς να εστιάσουν λιγότερο στη γραφειοκρατία και περισσότερο στο αποτέλεσμα.
Τις εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «άνοιξε» ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν με την προειδοποίηση ότι μία σειρά από διεθνείς κρίσεις απειλεί τον κόσμο σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν ηγεσίες για να αντιμετωπίσουν την αναταραχή.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=