ΤΟΠΙΚΑ

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ – ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ – Κίνηση ματ ή πανικού;

τα-βρηκαν-σκοτινιωτησ-παπατολιασ-268778

Τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα και η αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίων ικανών να φέρουν την ανατροπή, οδήγησαν σε αυτό που κυκλοφορούσε έντονα ως πληροφορία τις τελευταίες μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία και το οποίο έκανε λόγο για επικείμενη προεκλογική συμφωνία ανάμεσα στο Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη και στον πρώην Νομάρχη Απ. Παπατόλια.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(φωτό: Ηλίας Καράτσαλος)

Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε και τυπικά χθες το μεσημέρι, με κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρών στη συνέντευξη και ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Δ. Πιτσιώρης, που ήταν αυτός που μαζί με το δικηγόρο Γ. Σινέλη, είχαν την πιο καταλυτική συμμετοχή, για να δημιουργηθεί ένα νέο και ενιαίο δημοτικό σχήμα, από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Ενα σχήμα που πριν από δεκαπέντε μέρες έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο, εξαιτίας της σφοδρότητας με την οποία αλληλοκατηγορούνταν οι δύο παρατάξεις

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας, οι δύο δημοτικές τους παρατάξεις, η «Δημοκρατική Συμπολιτεία» και η «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Πολιτών», αντίστοιχα, αυτοδιαλύονται και δημιουργείται μία νέα αυτοδιοικητική παράταξη με επικεφαλής το σημερινό Δήμαρχο Π.. Σκοτινιώτη. Το όνομα της νέας παράταξης δεν έχει καθοριστεί, καθώς οι εξελίξεις έγιναν μέσα σε λίγα 24ωρα. Θα ανακοινωθεί, όπως τονίστηκε, μέσα στις επόμενες μέρες. Επίσης η ιδρυτική διακήρυξη της νέας παράταξης θα ανακοινωθεί σε μία εβδομάδα από σήμερα. Η παράταξη θα λειτουργεί, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά και μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, ως μία δεξαμενή σκέψης και παραγωγής προτάσεων προς τη Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα της πόλης. Ο Δήμαρχος και ο πρώην Νομάρχης στις εισαγωγικές τους τοποθετήσεις έκαναν λόγο για «μία συμφωνία που δεν είναι μυστική». Ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η συζήτηση που είχαν χθες οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας είχε και στοιχεία που αφορούσαν την κατανομή θέσεων και αξιωμάτων, εάν και εφόσον κερδίσουν τις εκλογές, ανάμεσα στα στελέχη που μέχρι χθες συμμετείχαν ενεργά στις δύο παρατάξεις. Παρόλα ταύτα οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας ήταν κατηγορηματικοί κάνοντας λόγο για μία «συμμαχία ευθύνης μπροστά στην οποία περνούν σε δεύτερη μοίρα οι όποιες θεμιτές προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες».

Και οι δύο είπαν ακόμη ότι προχωρούν στη συνένωση των δυνάμεων τους, ακούγοντας τη φωνή και την αγωνία της κοινωνίας που ζητούσε επιτακτικά να ενωθούν οι υγιείς δυνάμεις απέναντι σε έναν ορατό και επικείμενο κίνδυνο. Για τον τελευταίο ο Απ. Παπατόλιας ήταν πιο σαφής καθώς «φωτογράφισε» ευθέως τον κ. Μπέο αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθεί στην πόλη ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο που θα σταθεί εμπόδιο στη χειραγώγηση του Δήμου από σκοτεινούς κύκλους και συμμορίες», για να προσθέσει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ότι « είναι η ώρα της ευθύνης όλης της κοινωνίας για να μην παραδοθεί ο Δήμος σε παραθεσμικά και αντιδημοκρατικά κέντρα λήψης των αποφάσεων» …

Οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αν η απόφασή τους για κοινή συμπόρευση επιβλήθηκε μετά από τις προτροπές που είχαν από επώνυμους πολίτες της πόλης και αν ενημέρωσαν για την απόφασή τους άμεσους και στενούς τους συνεργάτες. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι προχθές το θέμα συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή, στο οποίο συμμετέχουν οι Αντιδήμαρχοι, ενώ, όπως μας διευκρίνισε μετά το τέλος της συνέντευξης ο Σκοτινιώτης, είχε τηλεφωνικές επαφές και ενημέρωσε για τις προθέσεις του και άλλα μέλη της Δημοτικής του Ομάδας όπως οι κ.κ. Μαβίδης, Κοντορίζος, Μαυρογιάννης κ.α Από την πλευρά του ο κ. Παπατόλιας για το ίδιο θέμα τόνισε ότι για το θέμα της συμπόρευσης συγκλήθηκε τις τελευταίες μέρες τρεις φορές το 11μελές Συντονιστικό Οργανο που είχε δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Πολιτών. Και οι δύο παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις συνεργατών τους, αλλά υποστήριξαν ότι αυτό είναι κάτι θεμιτό που συμβαίνει σε όλους τους ζωντανούς πολιτικούς οργανισμούς, όπως είναι τα κόμματα και οι δημοτικές παρατάξεις. Όπως ήταν φυσικό οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας, ρωτήθηκαν ακόμη πως θα … επουλωθούν οι πληγές από τα βέλη της κριτικής που εξαπολύθηκαν, ένθεν και ένθεν, όλο το προηγούμενο διάστημα. «Δεν διαγράφουμε ούτε τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές μας, ούτε τις δημόσιες τοποθετήσεις μας για τα κακώς κείμενα στο Δήμο ή τις αδυναμίες στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων» ήταν η απάντηση του κ. Παπατόλια. «Σε μία τόσο καθοριστική εκλογική μάχη, με τόσο ισχυρό διακύβευμα, οι όποιες αποκλίνουσες εκτιμήσεις για το παρελθόν δεν δικαιούμαστε να αποτελέσουν λόγο που να ακυρώσουν την προοπτική μίας τέτοιας συμμαχίας», ήταν η απάντηση για το ίδιο θέμα του Δημάρχου Βόλου. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Παντ. Μαστρογιάννης που με ανακοινώσεις της είχε εναντιωθεί στην υποψηφιότητα Σκοτινιώτη. Είμαι εδώ ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης που έχει την πεποίθηση ότι η τελευταία πρέπει να λειτουργεί απαλλαγμένη από τα δεσμά του κράτους και του κόμματος, είπε

Οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το εγχείρημα που επιχειρούν θα στεφθεί με επιτυχία. «Από χθες, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, που άρχισε να κυκλοφορεί στην πόλη η διαφαινόμενη σύγκλιση, το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς. Υπάρχει δημοκρατική ανάταση, υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογική νίκη» Από την πλευρά του ο Απ. Παπατόλιας σημείωσε ότι με τη σημερινή μας στάση «θέλουμε να εγγυηθούμε μία νίκη που θα ανήκει σε όλες τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του Δήμου Βόλου. Η επίτευξη αυτής της νίκης θα είναι για μας, όπως είπε, η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας ρωτήθηκαν επίσης από τους δημοσιογράφους, αν το νέο δημοτικό σχήμα, θα απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας και προς τα … δεξιά. Είμαστε ανοικτοί, είπαν, σε άτομα που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ωστόσο, όπως σημείωσαν, οι τρεις υπόλοιποι υποψήφιοι Μιτζικός, Πατσιαντάς και Νάνος είναι υποψήφιοι που έχουν πάρει το χρίσμα από τα κόμματα που εκπροσωπούν.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνέντευξης καταγράφονται ακόμη η παρουσία, δίπλα στους κ.κ. Πιτσιώρη, Σκοτινιώτη, Παπατόλια και Μαστρογιάννη, των κ.κ. Δ. Κουτσού που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του σημερινού Δημάρχου και του Ν. Πατσιαντά που ήταν δημοτικός σύμβουλος του Μιχ. Κουντούρη. Προς το τέλος της συνέντευξης παραβρέθηκε και ο γνωστός δικηγόρος Γ. Σινέλης. Σημειωτέον πως στην αρχική του τοποθέτηση ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Δημ. Πιτσιώρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το νέο δημοτικό σχήμα, επικαλούμενος την ηλικία του και την ανάγκη που νοιώθει, όπως είπε, να αφιερώσει το χρόνο του στην οικογένειά του.

Συνέντευξη Τύπου Μ. Μιτζικού

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12μ.μ. στο Δημαρχείο του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου