ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία γιατρών για την αερορύπανση

αγωνία-γιατρών-για-την-αερορύπανση-851206

Ανήσυχος εμφανίζεται ο ιατρικός κόσμος της Μαγνησίας για τα αποτελέσματα της μελέτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με τη συσχέτιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και νοσηρότητας-θνησιμότητας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, που θα απαλλάξουν την πόλη από την αερορύπανση.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Ι.Σ.Μ. αναφέρονται τα εξής:
«Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, μιας και δεν κληθήκαμε στην παρουσίαση που έγινε στη Νομαρχία, τα συμπεράσματα της μελέτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή και νυν πρύτανη του Ιδρύματος κ. Γουργουλιάνη για τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην υγεία των συμπολιτών μας.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν τόσο τις ανησυχίες μας, όσο και τις ενδείξεις που είχαμε και για τις οποίες εδώ και τέσσερα χρόνια κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Από την πρώτη ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος τον Μάιο του 2004 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την αύξηση της αέριας ρύπανσης. Έκτοτε προσπαθούμε συνεχώς να διατηρούμε το θέμα στην επικαιρότητα, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους συμπολίτες μας, όσο και τις αρχές της τοπικής, αλλά και κεντρικής εξουσίας να λάβουν μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση και κατ’ επέκταση θα αποφευχθούν οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Η ενδεικτική μελέτη κατανάλωσης των εισπνεόμενων φαρμάκων στην περιοχή μας που έκανε ο σύλλογός μας προ διετίας, επιβεβαιώνεται δυστυχώς από τη μελέτη του Πανεπιστημίου μας.
Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα συμπεράσματα της πανευρωπαϊκής μελέτης apnea 2, σύμφωνα με τα οποία η ημερήσια θνησιμότητα από παθήσεις του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος αυξήθηκε κατά 0,6% για κάθε αύξηση 10 μg/m3 των PM10.
Η ευαισθησία που φάνηκε κυρίως από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από τις αρχές του χρόνου σχετικά με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της αερορύπανσης φαίνεται ότι δεν προχωρά και τούτο γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευαισθησία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την κεντρική εξουσία.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την τοπική αυτοδιοίκηση –πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια- να πάρει τα μέτρα που της αναλογούν, αλλά και την κεντρική εξουσία για αυστηρό έλεγχο των εργοστασίων και λιμένος Βόλου που είναι ρυπογόνοι παράγοντες, αλλά και τη γρήγορη ολοκλήρωση του Περιφερειακού, ώστε να φύγει από το κέντρο της πόλης η κίνηση των βαρέων κυρίως οχημάτων.
Ο Ι.Σ.Μ. θα συνεχίσει αταλάντευτα τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της λήψης ουσιαστικών μέτρων, μέχρις ότου η ατμόσφαιρα της περιοχής μας γίνει ανάλογη του φυσικού της κάλλους.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου